Proszę forumowych ekspertów w tym temacie o pomoc. Podjęłam decyzję, że w końcu nauczę się "dekupażować" - mam drewniane świeczniki do ozdabiania i serwetki (dostałam od życzliwych dziewczyn z forum); przeczytałam kilka stron internetowych z poradami, obejrzałam kilka filmów, przekopałam allegro, ale jakoś nie mogę zdecydować się, co jeszcze koniecznie powinnam zakupić, a co raczej mi się nie przyda. Proszę o wsparcie - najpierw, poradźcie proszę, co kupić (jakiej firmy? gdzie?), a potem pomóżcie w realizacji. Czy ja w ogóle dam radę?
Komentarz
Łup!
Radę sobie spokojnie dasz
Potrzebujesz na początek:
- nożyczek małych, ostrych i dokładnych, żeby wycinać szczegóły; ja na początku używałam takich lekko wygiętych, z ostrymi końcami nożyczek do paznokci
- kleju (wikol-ale nie wiem jak się z nim pracuje, albo specjalny klej do decoupage do kupienia w sklepie dla plastyków albo w sklepach dla hobbystów w internecie)
- farby do drewna i metalu w jasnym odcieniu (ecru albo kremowy) do kupienia w markecie budowlanym, mała puszka starcza na bardzo długo
- pędzla małego płaskiego, miękkiego, z włosia syntetycznego (do kleju)
- pędzla dużego płaskiego miękkiego z włosia syntetycznego (do lakieru)
z pędzli do deku najlepsze są firmy Kozłowski (w sklepach dla plastyków lub z rzeczami do deku w necie)
- specjalnych gąbeczek do nakładania farby ( w sklepach z rzczami do dekupażu, ale w liroyu też widziałam; od biedy można użyć pocietego zmywaka kuchennego - tej części z gąbeczką, ale powoduje ona że powstają pęcherzyki powietrza na nałożonej już na przedmiot farbie i potem jest nierównomierne pokrycie i kiepsko to wygląda)
- lakieru wodnego bezbarwnego - wybierasz sobie czy lakier ma być o satynowym połysku (lepiej tuszuje niedoskonałości np. przy przyklejeniu motywu) czy z połyskiem - wystarczy zwykły lakier z marketu budowlanego, ja teraz maluję domaluxem, dobry jest też tylko dużo droższy flugger
- papier ścierny o ziarnistości 180 do przetarcia przedmiotu drewnianego i papier bardziej drobnoziarnisty, tak od 220 i więcej do szlifowania przedmiotu w trakcie lakierowania.
I to takie super-minimum.
Można się jeszcze pokusić o farby akrylowe do podmalowania lub cieniowania, w innych kolorach niż ecru; zestaw farbek: biała, żółta, czerwona, niebieska, czarna załatwia wszystkie inne kolory, które sobie możesz otrzymać po zmieszaniu odpowiednich kolorów. Do tych farb zwykle potrzeba miękkich, okrągłych syntetycznych pędzelków.
No to powodzenia Czekam na rezultaty
Że tak napiszę, ekhem, "siedzę" w domu, więc zapraszam.
A Emilkę mogę dodatkowo odstresować budowlanie )
Nie, nie, ja nie z tych.Właśnie pomierzyliśmy, co nam trzeba będzie na górze zrobić, więc coś podobnego będę przeżywać w wakacje i naprawdę nie śmiem nikogo "odstresowywać" w ten sposób
mam luksfery w łaziencie (przeźroczyste bo były tańsze ) i chcę je na wysokość człowieka zamalować, zadekupażować, mam jakiś specjalny podkład albo lakier kupować?
no my też na beton się przeprowadzamy plytki w kuchni i w łazience, korytarze, pokoje pralnia wszystko narazie w betonie a cała góra bez tynku
http://www.inspirello.pl/filmy/decoupage/1/0/all/all/all/all/all/darmowy.html