J postanowił swoim córkom zbudować plac zabaw w ogrodzie. Ze względu na bardzo ograniczoną ilość miejsca wybór padł na taki placyk, jak poniżej (robi stolarz, chodzi o ułożenie elementów).
Pytania:
1. co zawiesić na drążku? Huśtawki, ale jakie?
2. do wchodzenia na platformę planujemy drabinkę i ściankę wspinaczkową pochyłą. Co można innego?
3. znacie jakieś sklepy netowe z dobrymi a tanimi elementami do takiego placyku - sznury, uchwyty do wspinaczki, siedziska do huśtawek? Albo jakieś, których zdecydowanie NIE polecacie?
4. z czego daszek? W oryginale jest z brezentu chyba.
Generalnie chętnie przyjmę w ilości hurtowej rady, wnioski, sugestie i pouczenia
Komentarz
Huśtawki z siedziskiem plastikowym jak w głowę pacnie to nie boli za bardzo. A i najlepiej dwie huśtawki jedną zabudowaną, a drugą bez oparcia dla starszaczki.
Schodki do zjeżdżalni szerokie stopnie, a nie drabinka (maluchy spadają, ostatnio nawet mojego 3 latka łapałam za koszulkę w trakcie lotu ).
Tyle mogę powiedzieć, więcej wiedzy w temacie nie posiadam .
Warto czyms wylozyc, albo wysypac teren pod zabawkami. Czasem w duzych sklepach domowo-ogrodniczych mozna zakupic specjalne wykladziny gumowe. Dobrze sprawdza sie takze gruba warstwa z kawaleczkow kory ( nie mam pojecia, jak sie to fachowo nazywa) - chodzi o to, ze nawet, jak ktores zleci, to mniejsze ryzyko, niz przy upadku na glebe.
Dobrze sie sprawdzaja hustawki ze starych opon na aaardzo grubych sznurach , albo lancuchach. I linowe drabinki do wspinania. Jesli dzieci w wieku odpowiednim - nie zapomnij o piaskownicy:)
Błagam, to jeszcze sobie pozwolę powiedzieć błagam Cię Emilia nie wykładaj gumą tego placu, ani terenu pod zabawkami, bo w lato będzie się bardzo nagrzewać i jeszcze śmierdzieć.
Trawa, tylko trawa, ostatecznie piasek, ale trawa też dobrze amortyzuje upadki, a przyjemna jest i chłodna.
Wiem kosić trzeba, ale jednak, jako stała bywalczyni placów zabaw , podopowiadam te trawiaste najlepsze .
o takie cos mi chodzi
http://www.toysrus.co.uk/Toys-R-Us/Outdoor-and-Sports/Slides/Plum-Protektamat-4-Pack-Green(0094123)?searchPosition=2
Koło o średnicy 5 metrów, w którym jest fort, jest dla bezpieczeństwa wysypane piachem.
Tu są bezpłatne plany:
http://www.buildeazy.com/newplans/playfort_1.html
Chłopaki uwielbiają.
co nie? Małgorzato?
a widoki super.
@maliwju- hdzie Wy żyjcie,ze takie pagórki fajne macie?