Ja robie sos do makaronu: podsmazyc cebulke, na to kurki, smietana, ziola, ewentualnie parmezan. Taki sam sos mozna zrobic np. do pieczonego/ smazonego indyka, a nawet mielonych.
Przepis na sos do makaronu: podsmażyć na maśle ząbek czosnku i 3 cebule. Zalać 0,5l. słodkiej śmietany 18%, skruszyć 30dag sera pleśniowego lazurowego. Poczekać aż zgęstnieje i zalać makaron.
Cukinie umyc, obrać, skórki ugotować oddzielnie w wodzie, odcedzić i odłożyć. 1/2 z kurek odłożyc. Cebulę i ziemniaki i 1/2 kurek pokroic w kostkę obsmażyć na oliwie, dodać białą część cukinii, zalać winem, odparować. Podlać wywarem z warzyw, gotować do miękkości, dodac pieprz i tymianek. Zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Odlać 2/3 wywaru. Do pozostałej 1/3 dodać ugotowane skórki z cukiniii zmiksować. Pozostałe odlożone kurki usmazyć na masle. Obie zupy wlać "artystycznie" do talerzy, dodać podsmażone na maśle kurki. Przepis troszke zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Katarzyny Likus "Kuchnia najlepsza pod słońcem".
Komentarz
kurki
:x
Przepis na sos do makaronu:
podsmażyć
na maśle ząbek czosnku i 3 cebule. Zalać 0,5l. słodkiej śmietany 18%,
skruszyć 30dag sera pleśniowego lazurowego. Poczekać aż zgęstnieje i
zalać makaron.
zgłodniałam...
czy już są kurki w lesie???
- 2 cukinie
- cebula
- 1 duży ziemniak
- oliwa z oliwek
- 50 ml białego wina
- 150 ml śmietany do zup
- 1l bulionu warzywnego
- 150g kurek
- tymianek
- pieprz
Kolorowa zupa z cukinii i kurek - PRZYGOTOWANIE:Cukinie umyc, obrać, skórki ugotować oddzielnie w wodzie, odcedzić i odłożyć. 1/2 z kurek odłożyc. Cebulę i ziemniaki i 1/2 kurek pokroic w kostkę obsmażyć na oliwie, dodać białą część cukinii, zalać winem, odparować. Podlać wywarem z warzyw, gotować do miękkości, dodac pieprz i tymianek. Zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Odlać 2/3 wywaru. Do pozostałej 1/3 dodać ugotowane skórki z cukiniii zmiksować. Pozostałe odlożone kurki usmazyć na masle. Obie zupy wlać "artystycznie" do talerzy, dodać podsmażone na maśle kurki. Przepis troszke zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Katarzyny Likus "Kuchnia najlepsza pod słońcem".
http://www.gotujmy.pl/kolorowa-zupa-z-cukinii-i-kurek,przepisy,69044.html
Risotto!
Kurki dusimy na maśle, sporo czosnku , curry. Gdy miękkie dodajemy ugotowany ryz i duuuuzo natki pietruszki. Pycha!
Rewelacyjny sosik był i przy okazji sobie odświeżę.
I niestety... były pierwsze w sezonie, więc otwarcie tegoż nastąpiło pyszną jajecznicą z kapką (nooo... kapą ) domowej śmietany....
Chcę więęęcej!!!
8->
omlet z kurkami wg Gesslera czyli ze spora ilością śmietany kremówki =P~
groszek gdzie jest "u nas" bo się zastanawiam czy u nas tez mogą być?????
Mnie podawałaś prościej.
Jakoś tak: masło na patelnię, kurki, natka ?