Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

domowe pesto

edytowano lipca 2013 w Kuchnia
Potrzebuję przepisu na domowe pesto, se wymyśliłam na obiad :D

macie jakiś sprawdzony??

poratujcie!!

Komentarz

  • edytowano lipca 2013
    Ja mam :)

    - obrane migdały lub orzechy piniowe
    - to, z czego chcesz zrobić pesto (ja robiłam z pietruszki lub bazylii lub pomidorów suszonych)
    - sól
    - czosnek
    - oliwa
    wszystko razem miksujesz w robocie kuchennym

    oczywiście wszystko na oko :)
    Jak robię pesto z pietruszki, to proporcje są mniej więcej takie: 1 pęczek natki pietruszki, garść migdałów, 1 ząbek czosnku, oliwy 5-10 łyżek (zależy jaką konsystencję pesto chcesz uzyskać - do smarowania pieczywa lepsze gęste, do makaronu trochę rzadsze), 1/5 łyżeczki soli, kilka kropli soku z cytryny.
  • edytowano lipca 2013
    Świeża bazylia, siekane orzechy albo słonecznik, pół opakowania fety albo sera fetopodobnego ;), czosnek, oliwa z oliwek, śmietana.
    Wszystko zmiksować na półpłynną masę, dodać siekane orzechy lub słonecznik.

    W wersji genueńskiej je się pesto ze spaghetti i gotowanymi, krojonymi w kostkę ziemniakami. I w takiej postaci lubię pesto najbardziej. :)

  • ja robie tak:

    dwa pęczki świeżej bazylii
    spora garść podprażonych orzechów piniowych (lub słonecznika)
    Oliwa z oliwek
    czosnek
    sól, pieprz


    wszystko blenduję, tylko trzeba uważać, zeby nie za długo :)

    Dodaję do odcedzonego makaronu i mieszam w garnku, żeby dobrze oblepiło.
    :D

    Pyyycha :)


  • ooo dzięki kobiety! mam obiad! :-)
  • Jak już podsuwacie pomysł na obiad... hm...
  • Pesto z pietruszki robię co 2-3 dni i używam jako smarowidła na chleb (nie dość, że pyszne, to i bardzo zdrowe). Robota przy tym żadna.
  • zamiast orzeszków piniowych można dać podprażone pestki dyni i zmiksować z ziołami, tańsza wersja a też pyszna:)
  • Ja zamiast piniowych daję migdały, z innymi orzechami lub pestkami nie próbowałam. Muszę kiedyś przetestować.
  • Na wiosne robie jeszcze pesto z czosnku niedzwiedziego: duzy peczek czosnku, podprazone orzeszki pinii, oliwa, sol. Miksowac i zjadac z makaronem (najlepiej dlugie wstazki).
  • ja robię z nerkowcami
  • a oliwa z oliwek moze byc nie z pierwszego tloczenia?przez nigelle kiedys kupilam..
  • a ile takie pesto postoi w lodówce, czy można zamrozić ?
  • skad pietruszke... w biedronce nie bylo :)  :\">
  • Brazylia,czosnek, oliwa z oliwek, piniole/pestki słonecznika/migdaly, parmezan, sól pieprz
  • @Pigwa- obrane migdały są białe, więc te z pierwszego zdjęcia:)
    @MAFJa- zieleninę tylko z bazarku:) ewentualnie z ogródka:)
    Pesto nigdy nie mroziłam, 2-3 dni w lodówce moim zdaniem spokojnie przetrzyma
  • Ja robiłam pesto z ziaren słonecznika i orzechów włoskich, pietrucha, wrzuciłam kilka suszonych pomidorów, czosnek, sól i pieprz i olej - nie miałam oliwy z oliwek ale zwykły kujawski sie nadał.,
    Wyszło super! z tym, że zrobiłam ilości ogromne tego pesto, wyszła taka pasta, ale do makaronu pyyyyyszna!!
  • jakie sa proporcje na to pesto? mam slonecznik, natke oliwe, czosnek..prosze napiszcie!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.