Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kamut

edytowano lipca 2013 w Kuchnia
Zakupiłam ostatnio z ciekawości kamut w Aldi. Chciałam go jakoś wykorzystać w kuchni (pieczywo,mleczko,jako kasza) ale nie wiem na co najlepiej się nadaje. Ma ktoś jakieś doświadczenie z nim,jakieś sprawdzone przepisy? Czy jest on lepszy od orkiszu czy ma podobne walory żywieniowe( chodzi o zawartość glutenu m.in.) W internecie strasznie mało info znalazłam. Jakby ktoś coś wiedział to proszę, piszcie.

Komentarz

  • Zajrzałam tu, bo nigdy o czymś takim nie słyszałam ;)  Też chętnie przeczytam :)
  • Robiłam z kamutu mleczko, jest bardzo smaczne. Kamut warto namoczyć, np. na noc, potem zalać wodą i gotować. Nie daje się dużo na raz, najwyżej kilka łyżek, gotuje w większej ilości wody. Jak kamut się rozgotuje, trwa to kilka godzin, to miksować z wodą. Mleczko jest delikatne, słodkawe, nam bardzo smakowało. Kamut tez można po prostu ugotować jak kaszę i tak go jeść - z warzywami czy z czymkolwiek innym, zrobić sałatkę czy zjeść na słodko (np. z suszonymi owocami i orzechami). Wcześniej namoczyć, potem gotować na małym ogniu. Na pewno można z nim zrobić wiele rzeczy, typu zemleć i coś piec czy robić naleśniki, ale ja nie miałam tyle surowca, by robić coś innego. Szkoda, że kamut jest tak drogi.
  • @AniaD. A czy konieczne jest gotowanie te kilka godzin ( mam kuchenkę elekryczną)? Czy wystarczy żeby tylko było miękkie i miksować. Mam taka wkładkę smoothie do blendera i robię w niej mleczko migdałowe tak że prawie żadne grudki nie zostają i jak bym tam spróbowała to niebyłoby? Czy ma to jakieś głębsze znaczenie?Albo jakby zmielić kamut na grubsza kaszkę to krócej można? Czy za duże straty skł. odżywczych potem?
  • Zboża lepiej gotować dłużej. Na szczęście wystarczy do tego minimalny ogień, ma się tylko tak pyrkać.  Wg mnie jest smaczniejsze, myślę też że jest lepiej strawne i przyswajalne. Nie mieliłabym na kaszkę, ale jak chcesz bardzo, to oczywiście można. Ja wolę jednak zawsze gotować w całości, np. nigdy kasz dzieciom nie mieliłam na mąkę, by szybciej coś ugotować, bo wg mnie to nie jest smaczne i sama bym czegoś takiego nie chciała jeść.
  • O składzie tej pszenicy masz tutaj. Jeśli ktoś w rodzinie ma celiakię, nie należy tym karmić :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.