Muszę zrobić niedługo przyjęcie dla rodziny i znajomych, a że jesień przyszła, wymyśliłam że tematem będzie
jabłko.
Oprócz dekoracji, czyli porozkładanych jabłek, serwetek jabłkowych itp. chciałabym przyrządzić jakieś potrawy z jabłkami, poratujecie przepisami?
Dlatego otwieram nowy wątek, jesienno-jabłkowy z przepisami
Obowiązkowo będzie kompot jabłkowy i szarlotka,
a może macie przepis na jakąś sałatkę z jabłkiem? albo gorące danie z tym owocem? (najlepiej wytrawne?)
Komentarz
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek.
Powiada robaczek: "I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,
A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta!
Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta.
Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru,
Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru.
Są w barach - wiadomo - zwyczaje utarte:
Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę,
A w karcie - okropność! - przyznacie to sami:
Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,
Duszone są jabłka, pieczone są jabłka
I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka!
No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek?
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.
Szarlotka
Jabol
do wyboru do koloru
Ryż, kiełbaski, jabłka, rodzynki i curry.
Mmmm... Dawno nie robiłam ale zapewniam że wszyscy lubią... =P~
Z książki kucharskiej dla dzieci.
Jabłka w kawałkach takich niedużych (jak pasuje pokroić) wysypujemy na wysmarowaną blaszkę/naczynie żaroodporne, na to rodzynki i cynamon. Całość zasypujemy kruszonką (taką, jak do drożdżowego np. - ja robiłam z domieszką mąki razowej i taka bardziej sypka była) i zapiekamy tak 20-25 minut. Jeśli jabłka kwaskowe, a ktoś lubi mocno słodkie to można trochę dosłodzić dowolnym dosładzaczem.
Podajemy na ciepło, choć chłodne też smaczne.
3szklaki ryżu
1łyżeczka curry
4 kiełbaski (chipolata bardzo we Francji popularne, takie grilowe)
2jabłka (daję więcej)
Garść rodzynek
Sól
Pieprz
Ryż z curry gotować z curry 15 min.
Kiełbaski (z mięsa surowego) pokroić i smażyć na małym ogniu 15 min.
Obierać jabłka i pokroić w kostki. Wrzucić jablka do kiełbasek.
Podsmażyć 5 min. Jabłka muszą być cieplę ale lekko twardawe.
Dodać ryż jeszcze ciepły, oraz rodzynki.
Pomieszać, sól, pieprz i gotowe!
(Na koniec dodaję czosnek 8-} )
Przepis jest stąd http://veni-odkryciakulinarne.blogspot.com/2009/10/jabkowa-zapiekanka.html
przeklejam, na wypadek, gdyby zniknął
"700g jabłek obranych, cienko pokrojonych w plasterki
150g serka homogenizowanego
15cl śmietany
1łyżka soku z cytryny
50g cukru
20g mąki
½ łyżeczki wanilli
1 jajko
20g masła na formę
Na pokrycie:
100g stopionego masła
50g płatków owsianych
50g mąki
100g cukru brązowego
1łyżeczka cynamonu
Ubić
serek, śmietane, mąkę, sok z cytryny, cukier, jajko, wanilię, dodać
jabłka, wymieszać i przelać do wysmarowanej formy. Wymieszać składniki
na pokrycie i rozprowadzić po wierzchu. Piec 40min w 190°. Podawać na
ciepło lub zimno i życzę smacznego!".
Albo sałatka waldorf - jabłko seler naciowy, orzechy włoskie, cos tam jeszcze ale nie pamietam mogę napisać jak wrócę do domu
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatki_jablka.html
Moj faworyt - salatka sledziowa z koprem wloskim i jablkiem.
ale i tak kopru włoskiego u nas nie dostanę niestety
Tu przepis: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/salatka_sledziowa_z_koprem_selerem_jablkiem/przepis.html
Salatka jest mega dobra, duzo zieleniny, bez majonezu. Moze jednak gdzies uda Ci sie koper wloski dorwac? Naprawde warto.
Schab z jabłkami i dużą ilością majeranku
a szkoda bo bardzo lubię i tania jest i szybka do zrobienia, ale obawiam się że to mało imprezowe danie i nie przez wszystkich lubiane
*(edit: ale jeśli to przyjęcie tylko dla znajomych, to można się dyskretnie wcześniej zorientować)