Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przepisy na potrawy z jabłkami

uJauJa
edytowano sierpnia 2013 w Kuchnia
Muszę zrobić niedługo przyjęcie dla rodziny i znajomych, a że jesień przyszła, wymyśliłam że tematem będzie jabłko.
Oprócz dekoracji, czyli porozkładanych jabłek, serwetek jabłkowych itp. chciałabym przyrządzić jakieś potrawy z jabłkami, poratujecie przepisami?

Dlatego otwieram nowy wątek, jesienno-jabłkowy z przepisami :)

Obowiązkowo będzie kompot jabłkowy i szarlotka,
a może macie przepis na jakąś sałatkę z jabłkiem? albo gorące danie z tym owocem? (najlepiej wytrawne?)


«1

Komentarz

  • Przepraszam, ze nie w temacie, ale mi się przypomina taki wierszyk:

    Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,

    A na tym stoliczku pleciony koszyczek,



    W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,

    A na tym robaczku zielony kubraczek.



    Powiada robaczek: "I dziadek, i babka,

    I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,



    A ja już nie mogę! Już dosyć! Już basta!

    Mam chęć na befsztyczek!" I poszedł do miasta.



    Szedł tydzień, a jednak nie zmienił zamiaru,

    Gdy znalazł się w mieście, poleciał do baru.



    Są w barach - wiadomo - zwyczaje utarte:

    Podchodzi doń kelner, podaje mu kartę,



    A w karcie - okropność! - przyznacie to sami:

    Jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami,



    Duszone są jabłka, pieczone są jabłka

    I z jabłek szarlotka, i komput [placek], i babka!



    No, widzisz, robaczku! I gdzie twój befsztyczek?

    Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.
  • myślalam że zaproponujesz żubrówkę z sokiem jabłkowym ;) ( właściwie to żubrówka już się robi ;) )
  • Naleśniki z jabłkami
    Szarlotka
    Jabol

    do wyboru do koloru
  • Mam coś dla ciebie.
    Ryż, kiełbaski, jabłka, rodzynki i curry.
    Mmmm... Dawno nie robiłam ale zapewniam że wszyscy lubią... =P~

    Z książki kucharskiej dla dzieci.
  • Nie działa mi dodawanie pliku. :(
  • Ale to wszystko razem? jako taki jednogarnkowiec? czy kiełbaska osobno a ryż z dodatkami osobno?
  • Crumble z jabłkami i rodzynkami - mega proste i pyszne!
    Jabłka w kawałkach takich niedużych (jak pasuje pokroić) wysypujemy na wysmarowaną blaszkę/naczynie żaroodporne, na to rodzynki i cynamon. Całość zasypujemy kruszonką (taką, jak do drożdżowego np. - ja robiłam z domieszką mąki razowej i taka bardziej sypka była) i zapiekamy tak 20-25 minut. Jeśli jabłka kwaskowe, a ktoś lubi mocno słodkie to można trochę dosłodzić dowolnym dosładzaczem.

    Podajemy na ciepło, choć chłodne też smaczne.
  • Crumble znam uwielbiam :)  ale dziękuję za przypomnienie, może dziś zrobię moim łasuchom ;)
  • Dla 4os:
    3szklaki ryżu
    1łyżeczka curry
    4 kiełbaski (chipolata bardzo we Francji popularne, takie grilowe)
    2jabłka (daję więcej)
    Garść rodzynek
    Sól
    Pieprz


    Ryż z curry gotować z curry 15 min.
    Kiełbaski (z mięsa surowego) pokroić i smażyć na małym ogniu 15 min.
    Obierać jabłka i pokroić w kostki. Wrzucić jablka do kiełbasek.
    Podsmażyć 5 min. Jabłka muszą być cieplę ale lekko twardawe.
    Dodać ryż jeszcze ciepły, oraz rodzynki.
    Pomieszać, sól, pieprz i gotowe!

    (Na koniec dodaję czosnek 8-} )
  • Podam przepis na deser, który już kiedyś podawałam w tym wątku http://wielodzietni.org/discussion/291/desery/p4, podtrzymuję swoją opinię sprzed kilku lat, że jest pyszny :)

    Przepis jest stąd http://veni-odkryciakulinarne.blogspot.com/2009/10/jabkowa-zapiekanka.html
    przeklejam, na wypadek, gdyby zniknął ;)

    "700g jabłek obranych, cienko pokrojonych w plasterki
    150g serka homogenizowanego
    15cl śmietany
    1łyżka soku z cytryny
    50g cukru
    20g mąki
    ½ łyżeczki wanilli
    1 jajko
    20g masła na formę

    Na pokrycie:
    100g stopionego masła
    50g płatków owsianych
    50g mąki
    100g cukru brązowego
    1łyżeczka cynamonu

    Ubić
    serek, śmietane, mąkę, sok z cytryny, cukier, jajko, wanilię, dodać
    jabłka, wymieszać i przelać do wysmarowanej formy. Wymieszać składniki
    na pokrycie i rozprowadzić po wierzchu. Piec 40min w 190°. Podawać na
    ciepło lub zimno i życzę smacznego!".


  • O, teraz przeczytałam, że @Hania zaproponowała coś b. podobnego :)
  • kaczka z jabłkami,w sam raz na drugie danie,nie mam przepisu bo robię z głowy:kaczkę natrzeć majerankiem,po godzinie nadziać jabłkami,zaszyć kuper,piec na złoto około 1-1,5h bez termoobiegu (bo się zeschnie),polewać czasem.Aha,dobrze jest do brytfanki dodać trochę tłuszczu.
    :D
  • Sałatki: jakaś sałata, jabłko, awokado, ser plesniowy
    Albo sałatka waldorf - jabłko seler naciowy, orzechy włoskie, cos tam jeszcze ale nie pamietam ;) mogę napisać jak wrócę do domu
  • Troche inspiracji
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/salatki_jablka.html

    Moj faworyt - salatka sledziowa z koprem wloskim i jablkiem.
  • no ślepa jestem ale tej śledziowej nigdzie nie widzę,
    ale i tak kopru włoskiego u nas nie dostanę niestety :/


  • Mea culpa, niedokladnie popatrzylam...
    Tu przepis: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/salatka_sledziowa_z_koprem_selerem_jablkiem/przepis.html

    Salatka jest mega dobra, duzo zieleniny, bez majonezu. Moze jednak gdzies uda Ci sie koper wloski dorwac? Naprawde warto.
  • noo fajna, a myślisz że bez niego by zupełnie nie wyszła?

  • Pewnie tez wyjdzie, ale smak troche inny bedzie. No i cos w zamian by dac trzeba, albo wiecej jablka.
  • edytowano sierpnia 2013
    Wątróbka z cebulką i jabłkami-wytrawne wszak
    Schab z jabłkami i dużą ilością majeranku
  • trochę się boję podać wątróbki na imprezie :/
    a szkoda bo bardzo lubię i tania jest i szybka do zrobienia, ale obawiam się że to mało imprezowe danie i nie przez wszystkich lubiane

  • Watrobka nie do przelkniecia dla mnie...
  • Smalec z cebulką i jabłkiem i majerankiem ;)
  • edytowano sierpnia 2013
    Wątróbkę faktycznie nie każdy lubi*, ale kaczka z jabłkiem i żurawiną... mmmm :)

    *(edit:  ale jeśli to przyjęcie tylko dla znajomych, to można się dyskretnie wcześniej zorientować)
  • A może cydr? ja nie jestem znawcą, ale może tu ktoś wie, gdzie i jaki kupić, żeby był dobry?
  • Piszcie :) 

    uJa - dzięki i mi sie przyda :)
  • Też lubię nasze polskie jabłaka :) Dzięki za inspiracje :)
  • w Normandii to odnosnie cydru, mlask, dobry, slodki jak soczek
  • A może cydr? ja nie jestem znawcą, ale może tu ktoś wie, gdzie i jaki kupić, żeby był dobry?
    a może zrobić? ;)

  • edytowano sierpnia 2013
    Jakie świetne przepisy!!
    @uJa i wszyscy - dziękuję! :)
  • edytowano sierpnia 2013
    trochę się boję podać wątróbki na imprezie :/
    a szkoda bo bardzo lubię i tania jest i szybka do zrobienia, ale obawiam się że to mało imprezowe danie i nie przez wszystkich lubiane

    Jadłam na imprezie zapiekaną w naczyniu żaroodpornym z cebulką i jabłkami - pychota! :) I fajnie, tzn. apetycznie wyglądała. :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.