Chciałabym wyprać taką kołdrę,która ma koło 20 lat. Szyła ją moja Babcia(pikowana) Trzeba koniecznie ją odświeżyć. Czy mogę prać ją w automacie,specjalnym programem do pierza?
Pietnastoletnią kołdrę z pierza, tyle że z Ikea, piorę w pralce. Suszę w suszarce, nie jest tak puszysta, jak kiedyś, ale nadal całkiem przyjemna i ciepła.
Mysle, ze tak jak sie pierze puchowki. Czyli ze specjalnym plynem (czasem te do welny nadaja sie tez do pierza), na 30º, pozniej najlepiej suszyc w suszarce elektrycznej z pileczkami tenisowymi. Tylko taka koldra czyba duza jest? Zmiesci sie w ogole do domowej pralki? Jak nie, to w pralniach (takich samoobslugowych) maja duzo wieksze pralki.
NIe mam suszarki(moje marzenie),czy wyschnie mi przy 15 st ? Dzisiaj pewnie nie,ale do zimy zdąży?
Mysle, ze wyschnie, bo kiedys suszarek nie bylo i tez schlo. Tylko moga sie takie zbite kulki w srodku zrobic, chyba trzeba wtedy przy suszeniu czesto trzepac, obracac itp, zeby pierz nie zbil sie w jeden koltun.
Ja bym nie prała. Proponuję uszyć nową powłoczkę i przesypać, lub: wystawić na mróz zimą, jeśli będzie większy niż minus 20 stopni. Ta tenperatura likwiduje roztocza. Na bardzo silnym mrozie u mnie leżakują nocą wszystkie pluszaki/kołdry/koce od czasu do czasu i zawsze tracą zły zapach.
Ja uprałam w pralce poduszki z kaczym puchem,chociaż nie mam opowiedniego programu. Nie powinno się tak robić ale dziecko mi zasikało i byłam zdesperowana. Na poczatku wygladało że nic z tego nie bedzie ale był upał, trzepałam często i po kilku dniach wyschło.Prawie jak nowe są teraz.
Chciałabym wyprać taką kołdrę,która ma koło 20 lat. Szyła ją moja Babcia(pikowana) Trzeba koniecznie ją odświeżyć. Czy mogę prać ją w automacie,specjalnym programem do pierza?
Jak brak suszarki to zrob ze 3 xwirowanko i bedzie jak nowa...ja tak robie i jest ok i tez ma ze 20lat ...
Ja kiedyś wyprałam poduszkę z pierzem w automacie i mimo wielokrotnego wirowania nie chciało wyschnąć .A jak już wyschło to śmierdziało stęchlizną ,no i było zbite w środku .Poszła do śmieci
Komentarz
Dzisiaj pewnie nie,ale do zimy zdąży?
jak jest specjalny program do tego przeznaczony to pewnie można.Ja dawałam do punktu dawno dosyć za 38 zł. dużą kołdrę mi zrobili.
Pióra chyba kacze.
Mysle, ze wyschnie, bo kiedys suszarek nie bylo i tez schlo. Tylko moga sie takie zbite kulki w srodku zrobic, chyba trzeba wtedy przy suszeniu czesto trzepac, obracac itp, zeby pierz nie zbil sie w jeden koltun.