Przepraszam, że się niejako powtarzam, ale nie mam siły i ochoty przekopywać przez wszystkie wątki żywieniowe.
Moje pytanie zasadnicze brzmi:
Co oprócz jaglanki ma odczyn zasadowy i pomoże mi odkwasić organizm.
Życie od dłuższego czasu w stanie niemal permanentnego stresu odbija sie na moim zdrowiu i myślę, że wszystkie dolegliwości są skutkiem zakwaszenia spowodowanego właśnie stresem. Wiem, że były takie informacje, zdobywam się jednak na narażenie się na kolejny stres spowodowany waszym zniecierpliwieniem. Jednak jest mi obojętne, a wlaściwe nie tyle obojętne, co muszę sobie szybko pomóc. Prosiłabym też o link do potraw z jaglanki. Kupiłam już i jutro WIELKI DZIEŃ.
Z góry dziękuję i obiecuję jedno westchnienie do Nieba za każdą radę.
Komentarz
Produkty bardzo zakwaszające
Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne
Owoce: suszone owoce, marynowane owoceWarzywa: grzyby
Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane)
Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane
Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca
Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja
Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka
Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao
Substancje słodzące:
sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany,
syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny
cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego,
syrop klonowy, miód
Produkty średnio zakwaszające
Napoje: naturalny sok owocowy
Owoce: pomarańcza,
banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża
figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona,
agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina
Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni
Orzechy: orzech włoski
Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)
Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany
Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez
Produkty lekko zakwaszająceOwoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa
Ziarna (świeże): proso, kasza, pszenżyto, amarantus
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna
Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany
Ziarna (pestki): słonecznik, siemię lniane
Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)
Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana
Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny
Dodatki i przyprawy: curry w proszku
Produkty lekko alkalizujące
Napoje: woda destylowana
Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia
Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa
Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew
Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu
Orzechy: migdały
Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek
Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie
Tłuszcze (tłoczone na zimno):
oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej
lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza
Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw
Substancje słodzące: stewia, cykoria
Produkty średnio alkalizujące
Warzywa: pomidor,
awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy,
kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście
gorczycy
Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała
Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula
Produkty bardzo alkalizujące
Napoje: woda zasadowa
Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa
Ziarna (pestki): dynia
Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie
Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka
Nie wiem, co to wszystko warte, bo niczego nie próbowałam.
Za to stosowałam proszek zasadowy firmy Langsteiner. Ohydny dość napój z tego wychodzi ale odkwasza skutecznie. W każdym razie pH śliny wskazuje na silne odkwaszenie. I nie mówię o stanie zaraz po wypiciu, tylko po zakończeniu kuracji.
Nie ma wielkiego sensu picie tego, jak się nie zmieni nawyków żywieniowych i trybu życia.
Nawyki żywieniowe zmieniliśmy ogromnie (przez Was - żartuje dzięki Wam :-* ) choć duuużo jeszcze zmian przed nami... Jesteśmy na dobrej drodze do prawie całkowitego wyeliminowania cukru, mąka pszenna też używana sporadycznie na korzyść żytniej Wcześniej jedliśmy dużo mięsa, wędlin, warzywa symbolicznie, dlatego, jak podejrzewam, jesteśmy strasznie zakwaszeni