Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co oprócz jaglanki ...

edytowano września 2013 w Pomagajmy sobie
Przepraszam, że się niejako powtarzam, ale nie mam siły i ochoty przekopywać przez wszystkie wątki żywieniowe.
Moje pytanie zasadnicze brzmi:

Co oprócz jaglanki ma odczyn zasadowy i pomoże mi odkwasić organizm. 

Życie od dłuższego czasu w stanie niemal permanentnego stresu odbija sie na moim zdrowiu i myślę, że wszystkie dolegliwości są skutkiem zakwaszenia spowodowanego właśnie stresem. Wiem, że były takie informacje, zdobywam się jednak na narażenie się na kolejny stres spowodowany waszym zniecierpliwieniem. Jednak jest mi obojętne, a wlaściwe nie tyle obojętne, co muszę sobie szybko pomóc. Prosiłabym też o link do potraw z jaglanki. Kupiłam już i jutro WIELKI DZIEŃ.
Z góry dziękuję i obiecuję jedno westchnienie do Nieba za każdą radę. 

Komentarz

  • Czy z owoców trzeba zrezygnować?
  • Warzywa w zasadzie wszystkie są zasadotwórcże - jedna bardziej inne mniej ale, generalnie, nie zakwaszają. Owoce krajowe sezonowe w stanie nieprzetworzonym (nie z konserwy, czy w postaci dżemu) też mogą być - czereśnie i wiśnie raczej nie ale to nie sezon, więc nie masz problemu.  Ze zbóż, to chyba tylko jaglanka, pozostałe są w mniejszym lub większym stopniu zakwaszające - najgorsza biała mąka pszenna. Białko zwierzęce bardzo zakwasza, jeśli już koniecznie czujesz, że coś musisz, to masło, śmietanę, ewentualnie twaróg, czasem ekologiczne jajko lub tłustą rybę.
  • Ile to jest "nadmiar nikotyny"?
  • edytowano września 2013
    No wlaśnie ten ostatni czynnik jest chwilowo (mam nadzieję, że chwilowo) nie do odsttawienia. Pozostałe jakoś przejdą. Nie piję, nie palę, jem naprawdę mało mięsa, bo mi ostatnio nie smakuje. Muszę jednak więcej pić. Wody, oczywiście. 
  • @mamababcia - na początek proponuję bardzo proste danie: jaglanka gotowana (najpierw podprażyć na sucho w garnku, a potem zaleć wodą w objętości 2,5 raza większej niż kasza, pogotować chwilę, mocno przykręcić i zostawić, żeby kasza wchłonęła cały płyn i doszła) i do niej warzywa duszone. Jakie lubisz, masz, dobrze tolerujesz - do wyboru: cebula, marchew, cukinia, pietruszka, seler, por, pomidory, kalarepa, brukselka, fasolka szparagowa, groszek zielony i inne. W dowolnym ulubionym zestawieniu.
  • edytowano września 2013
    Przeklejam, nie wiem na ile prawdziwe

    Produkty bardzo zakwaszające

    Napoje: alkohol, piwo, wino, słodzony sok owocowy, herbata (szczególnie czarna), kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne

    Owoce: suszone owoce, marynowane owoce

    Warzywa: grzyby

    Warzywa korzeniowe: ziemniaki (przechowywane)

    Ziarna (świeże): jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane

    Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca

    Mięso, drób, ryby: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja

    Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka

    Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżem, galaretka, drożdże, słód, kakao

    Substancje słodzące:
    sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany,
    syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny
    cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego,
    syrop klonowy, miód

    Produkty średnio zakwaszające

    Napoje: naturalny sok owocowy

    Owoce: pomarańcza,
    banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża
    figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona,
    agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina

    Ziarna (świeże): brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni 

    Orzechy: orzech włoski

    Mięso, drób, ryby: ryby morskie dzikie (nie hodowlane)

    Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany

    Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez

    Produkty lekko zakwaszające
    Owoce:
    śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa
    Ziarna (świeże):
    proso, kasza, pszenżyto, amarantus
    Fasole i rośliny strączkowe (świeże):
    ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna
    Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, pekany
    Ziarna (pestki):
    słonecznik, siemię lniane
    Mięso, drób, ryby:
    ryby słodkowodne, dzikie (nie hodowlane)
    Mleko i przetwory mleczne:
    mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana
    Tłuszcze (tłoczone na zimno):
    olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny
    Dodatki i przyprawy:
    curry w proszku

    Produkty lekko alkalizujące

    Napoje: woda destylowana

    Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia

    Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa

    Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew

    Ziarna (świeże): komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz

    Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu

    Orzechy: migdały

    Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek

    Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie

    Tłuszcze (tłoczone na zimno):
    oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej
    lniany, olej z wiesiołka, lipidy morskie, olej z wątroby dorsza

    Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw

    Substancje słodzące: stewia, cykoria

    Produkty średnio alkalizujące

    Warzywa: pomidor,
    awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy,
    kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście
    gorczycy

    Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka, imbir

    Fasole i rośliny strączkowe (świeże): fasola biała

    Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, imbir, cebula

    Produkty bardzo alkalizujące

    Napoje: woda zasadowa

    Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki

    Fasole i rośliny strączkowe (świeże): orzechy sojowe, lecytyna sojowa

    Ziarna (pestki): dynia

    Mleko i przetwory mleczne: mleko ludzkie

    Dodatki i przyprawy: sól morska, sól celtycka

  • Ja uwielbiam zupę jarzynową (ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, papryka, pomidor i brokuły) z jaglanką, zaprawioną przecierem pomidorowym. Bardzo proste, szybkie, bez mięsa.
  • Chyba soczewica jest też odkwaszająca.
  • a skąd się bierze wodę zasadową?
  • Można kupić koncentrat. Albo gotową wodę zasadową. Albo produkować sobie w domu za pomocą jonizatora.
    Nie wiem, co to wszystko warte, bo niczego nie próbowałam.
    Za to stosowałam proszek zasadowy firmy Langsteiner. Ohydny dość napój z tego wychodzi ale odkwasza skutecznie. W każdym razie pH śliny  wskazuje na silne odkwaszenie. I nie mówię o stanie zaraz po wypiciu, tylko po zakończeniu kuracji.
  • Odkwaszajaco działa na organizm trawa jeczmienna do kupienia na allegro, mozna tez próbować samemu wychodowac. Jeżeli kupiona w formie proszku rozpuszcza sie 1 łyzeczką w połowie szklanki wody, jest to całkowicie zasadowy produkt, ma tez wiele innych zalet, jest podobno kilkakrotnie bardziej zasadowy niz szpinak. Jednak bardziej naturany produkt niz woda zasadowa.
  • Jadłam kiedyś taką kaszę jaglaną z warzyawami u Agnieszki82. Była pyszna, ale jak ona to robiła nie wiem. Ja mam zamiar gotowaną jaglankę wrzucic do warzyw z patelni.
  • Dziękuję, Ela. mam nadzieję, że kupię ją w sklepie ze zdrową żywnością. Prznajmniej spróbuję.
  • @Katarzyna przybliż proszę tę kurację proszkiem zasadowym, ile trwała i ile razy dziennie trzeba go pić. Myślę zwłaszcza o poddaniu na początek męża takiej kuracji - od wielu lat często miewa zgagę. Zresztą ja też mam wszystkie objawy zakwaszenia  :(
  • Dziękuję wam za odzew. Za każdą radę poszło "slówko" do Nieba. 
  • @AnkaAso - tego się sypie czubatą łyżeczkę na szklankę wody i wypija jedną dziennie.
    Nie ma wielkiego sensu picie tego, jak się nie zmieni nawyków żywieniowych i trybu życia.
  • @AnkaAso - tego się sypie czubatą łyżeczkę na szklankę wody i wypija jedną dziennie.
    Nie ma wielkiego sensu picie tego, jak się nie zmieni nawyków żywieniowych i trybu życia.



    Nawyki żywieniowe zmieniliśmy ogromnie (przez Was - żartuje dzięki
    Wam   :-* ) choć duuużo jeszcze zmian przed nami...  Jesteśmy na dobrej drodze do prawie całkowitego wyeliminowania cukru, mąka pszenna też używana sporadycznie na korzyść żytniej :D Wcześniej jedliśmy dużo mięsa, wędlin, warzywa symbolicznie, dlatego, jak podejrzewam, jesteśmy strasznie zakwaszeni ;) 

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.