Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

zupa krem z marchewki lub kalarepki

edytowano października 2013 w Kuchnia
Poratujcie, proszę, jakimś przepisem. Mam z działki dużo marchewki i kalarepki i muszę to w miarę szybko zużyć, bo nie za dobrze się przechowuje. Myślałam o jakiejś zupie-kremie. Czym można by to przyprawić, żeby dało się zjeść?

Komentarz

  • Do marchewki wystarczy odrobina masla i szczypta soli. 
    Co do kalarepy to nie wiem.
  • http://www.wielkiezarcie.com/recipe33280.html
    Ja robiłam tę, wyszła pycha!

    Składniki
    500 g kalarepki,
    2 marchewki,
    seler,
    cebula,
    3 ziemniaki,
    maslo,
    3/4 szkl.smietany,
    2 zoltka,
    sol,bialy pieprz,
    galka muszkatolowa,
    tymianek suszony,
    lyzka tartego chrzanu.

    Zupa - krem z kalarepki
    Warzywa umyc,oczyscic.
    Z obranej marchewki i selera z dodatkiem przypieczonej cebuli ugotowac esencjonalny wywar.
    Wyjac marchew i cebule.
    Dodac starta na grubej tarce i podduszona na masle kalarepke oraz obrane i pokrojone w drobna kostke ziemniaki.
    Posolic,ugotowac do miekkosci,zmiksowac.
    Smietanke roztrzepac z zoltkami,wlac kilka lyzek goracej zupy,dokladnie rozmieszac.Wlac do garnka z zupa i podgrzac,nie gotujac.
    Doprawic galka muszkatolowa,pieprzem i chrzanem.
    Posypac posiekanym tymiankiem lub natka pietruszki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.