Poratujcie, proszę, jakimś przepisem. Mam z działki dużo marchewki i kalarepki i muszę to w miarę szybko zużyć, bo nie za dobrze się przechowuje. Myślałam o jakiejś zupie-kremie. Czym można by to przyprawić, żeby dało się zjeść?
Warzywa umyc,oczyscic. Z obranej marchewki i selera z dodatkiem przypieczonej cebuli ugotowac esencjonalny wywar. Wyjac marchew i cebule. Dodac starta na grubej tarce i podduszona na masle kalarepke oraz obrane i pokrojone w drobna kostke ziemniaki. Posolic,ugotowac do miekkosci,zmiksowac. Smietanke roztrzepac z zoltkami,wlac kilka lyzek goracej zupy,dokladnie rozmieszac.Wlac do garnka z zupa i podgrzac,nie gotujac. Doprawic galka muszkatolowa,pieprzem i chrzanem. Posypac posiekanym tymiankiem lub natka pietruszki.
Komentarz
2 marchewki,
seler,
cebula,
3 ziemniaki,
maslo,
3/4 szkl.smietany,
2 zoltka,
sol,bialy pieprz,
galka muszkatolowa,
tymianek suszony,
lyzka tartego chrzanu.
Z obranej marchewki i selera z dodatkiem przypieczonej cebuli ugotowac esencjonalny wywar.
Wyjac marchew i cebule.
Dodac starta na grubej tarce i podduszona na masle kalarepke oraz obrane i pokrojone w drobna kostke ziemniaki.
Posolic,ugotowac do miekkosci,zmiksowac.
Smietanke roztrzepac z zoltkami,wlac kilka lyzek goracej zupy,dokladnie rozmieszac.Wlac do garnka z zupa i podgrzac,nie gotujac.
Doprawic galka muszkatolowa,pieprzem i chrzanem.
Posypac posiekanym tymiankiem lub natka pietruszki.