Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

ciała balastowe w żywieniu

edytowano październik 2013 w Kuchnia

Poniżej cytuję fragment artykułu z dziecisąważne  http://dziecisawazne.pl/co-sa-te-substancje-ciala-balastowe/

I pytanie do Was czy stosujecie się do tych zasad, np przy moczeniu strączkowych?


Podsumowując:  Zagrożenia zdrowotne wynikają przeważnie z powodu niewłaściwego wyboru żywności i / lub przygotowywania jej do spożycia. I na tym podłożu zbudowana została teoria przeciwników ciał balastowych.  Dlatego warto podsumować główne zasady zdrowego spożywania ciał balastowych jako części diety opartej na bazie roślin:

  • Ziarna powinny być spożywane w formie wykiełkowanej;
  • Zamiast zwykłych ziaren i zbóż polecane są tradycyjne musli z kiełkujących ziaren (kiełkujące, wysuszone, płatki w postaci zmielonej);
  • Siemię lniane i nasiona babki jajowatej należy namoczyć przed spożyciem i spożywać z dużą ilością płynów;
  • Orzechy i pestki  powinny być tak świeże jak to tylko możliwe i spożywane po namoczeniu;
  • Zamiast otrębów można używać mąki kokosowej, która jest bardzo smaczna i może być wykorzystywana na wiele sposobów;
  • Owoce powinny być spożywane bez żadnych dodatków jako przekąska i niełączone z produktami skrobiowymi;
  • Owoce i warzywa powinny być spożywane tylko wtedy, gdy są dojrzałe;
  • Rośliny strączkowe można spożywać tylko wtedy, gdy przed gotowaniem są moczone przez około 2 dni, aż zaczynają kiełkować;
  • Szkodliwy błonnik pokarmowy znajduje się : w niewykiełkowanych zbożach i produktach zbożowych, a także w niekiełkujących roślinach strączkowych (ziarna fasoli);
  • Zdrowy błonnik pokarmowy znajduje się: w zielonych warzywach liściastych (w formie dobrze pokrojonych i przeżutych sałatek lub w postaci smacznych zielonych koktajli – smoothies), w owocach jagodowych, pozostałych owocach (również suszonych), nasionach oleistych (siemię lniane, sezam, mak itp.), orzechach i pestkach (pestki dyni i słonecznika), orzechach kokosowych, kiełkach soczewicy i zbóż oraz w warzywach takich jak seler, kapusta i skorzonera a także tzw. pseudo-zboża (proso, gryka, amarantus) jako przystawka.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.