Poniżej cytuję fragment artykułu z dziecisąważne http://dziecisawazne.pl/co-sa-te-substancje-ciala-balastowe/
I pytanie do Was czy stosujecie się do tych zasad, np przy moczeniu strączkowych?
Podsumowując: Zagrożenia zdrowotne wynikają przeważnie z powodu niewłaściwego wyboru żywności i / lub przygotowywania jej do spożycia. I na tym podłożu zbudowana została teoria przeciwników ciał balastowych. Dlatego warto podsumować główne zasady zdrowego spożywania ciał balastowych jako części diety opartej na bazie roślin:
- Ziarna powinny być spożywane w formie wykiełkowanej;
- Zamiast zwykłych ziaren i zbóż polecane są tradycyjne musli z kiełkujących ziaren (kiełkujące, wysuszone, płatki w postaci zmielonej);
- Siemię lniane i nasiona babki jajowatej należy namoczyć przed spożyciem i spożywać z dużą ilością płynów;
- Orzechy i pestki powinny być tak świeże jak to tylko możliwe i spożywane po namoczeniu;
- Zamiast otrębów można używać mąki kokosowej, która jest bardzo smaczna i może być wykorzystywana na wiele sposobów;
- Owoce powinny być spożywane bez żadnych dodatków jako przekąska i niełączone z produktami skrobiowymi;
- Owoce i warzywa powinny być spożywane tylko wtedy, gdy są dojrzałe;
- Rośliny strączkowe można spożywać tylko wtedy, gdy przed gotowaniem są moczone przez około 2 dni, aż zaczynają kiełkować;
- Szkodliwy błonnik pokarmowy znajduje się : w niewykiełkowanych zbożach i produktach zbożowych, a także w niekiełkujących roślinach strączkowych (ziarna fasoli);
- Zdrowy błonnik pokarmowy znajduje się: w zielonych warzywach liściastych (w formie dobrze pokrojonych i przeżutych sałatek lub w postaci smacznych zielonych koktajli – smoothies), w owocach jagodowych, pozostałych owocach (również suszonych), nasionach oleistych (siemię lniane, sezam, mak itp.), orzechach i pestkach (pestki dyni i słonecznika), orzechach kokosowych, kiełkach soczewicy i zbóż oraz w warzywach takich jak seler, kapusta i skorzonera a także tzw. pseudo-zboża (proso, gryka, amarantus) jako przystawka.