W wątku "dieta bezmleczna bezglutenowa itp" temat wypłynął i mnie zaciekawił.
Jakie macie pomysły?
My na razie mamy system trzymania większości w szafie i odsypywania do pojemników stojących w kuchni po 1-2 kg kasz.
Kupujemy na raz dużo np 10-20 kg kaszy jaglanej, 5-10 gryczanej, 5-10 ryżu itp.
Ostatnio wymyśliłam aby część kasz przesypać do 5l umytego i osuszonego (!!!) dokładnie baniaka po 5l wodzie.
Testujemy system i zdaje się sprawdzać - najgorzej wygląda przesypywanie, ale ostatnio użyliśmy tuby po folii aluminiowej lub tuby po papierze toaletowym i było ok.
Łatwiej trzymać w szafie takie baniaki, nic się nie wysypuje.
A jak u Was to wygląda?
Komentarz
:-B
zobacz proszę zdjecia fasoli,ktora dzis kupilam-dalam w watku z przepisami Ani D.
Moze będziesz wiedziala co to za fasol?
Zasada jest taka, że jak masz wszystko w zamkniętych pojemnikach i nawet się w czymś zalegną robaki, to całość wywalisz. Nie zdarzyło się aby coś, co kupiłam w badapaku miało robaki.
Mój mąż nie pozwala mi sypać z 5 litrowego od razu do gara, bo ponoć wilgoć wchodzi do naczynia - zawsze sypię najpierw do pojemnika.
Mole można wytępić przesadzając wszystko do małych zamykanych pojemników ze szkła (najlepiej - np. słoików litrowych) lub plastiku (nieco gorzej) i sprzątać sprzątać sprzątać aż nie będzie już cienia podejrzenia, że w czymkolwiek siedzą.
(nie mogę wstawiać zdjęć/ikonek/czegokolwiek- straciłam uprawnienia czy jakiś nomen-omen bug?)
Dziwne.
:-?
Aż się boję zacząć poszukiwania...
X_X
Informacja, z jakiego tworzywa wyprodukowano opakowanie znajduje sie na spodzie opakowania w formie symbolu graficznego składającego się z trzech zawracających strzałek tworzących trójkąt. W środku tego trójkąta znajduje się cyfra od 1 do 7 informująca o rodzaju tworzywa, z którego wyprodukowano opakowanie.
A co oznaczają te cyfry?
1– PET
Używany jest do produkcji jednorazowych opakowań do żywności i jednorazowych naczyń. Typowym opakowaniem PET są butelki do wody mineralnej. Nie jest to optymalne opakowanie. Niemieccy naukowcy dowiedli, że woda przechowywana w butelkach PET zawiera nieznany jeszcze składnik o działaniu zbliżonym do estrogenów. Ponadto opakowanie takie, nawet po dokładnym umyciu, może wydzielać toksyczne chemikalia przy ponownym użyciu. Nigdy nie używaj ponownie wyrobów z tego rodzaju tworzywa.
2 – HDPE
Polietylen o dużej gęstości uważany za jeden z bezpieczniejszych plastików, może być stosowany do powtórnego użycia.
3 – PCV
Polichlorek winylu, bardzo powszechny, używany do wyrobu m.in. folii do pakowania żywności. PCV jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny. W procesie spalania polichlorku winylu wytwarzają się bardzo groźne dla zdrowia związki chemiczne zwane dioksynami, które są często bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.
4 – LDPE
Polietylen o małej gęstości używany do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności, uznawany jest jako dozwolony do powtórnego użytku i bezpieczniejszy niż wiele innych plastików, ale nie tak bezpieczny jak tworzywa 2 i 5.
5 – PP
Polipropylen wielokrotnego użytku jest często spotykany jako opakowanie do żywności. Razem z tworzywem nr 2 (HDPE ) uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików.
6 – PS
Polistyren najbardziej znany w formie spienionej czyli jako styropian. PS wydziela toksyny i nie powinien być stosowany jako opakowanie do żywności. I rzadko stosowany jest do tego celu ze względu na mniejszą odporność chemiczną od polietylenu, ale jest obecny np. w przykrywkach do jednorazowych kubków na kawę.
7 – INNE
Nigdy nie wykorzystuj do powtórnego użycia wyrobów z plastiku oznaczonego jako 7. W tej kategorii znajduje się wiele szkodliwych związków, m.in. także bardzo toksyczny bisfenol A (BPA), który może przyczyniać się do zachorowania na schizofrenię, depresję czy chorobę Alzheimera. Ponadto jedząc lub pijąc żywność, która miała kontakt z BPA narażamy się na zaburzenia układu nerwowego i hormonalnego. W żadnym wypadku nie można ich używać w kuchenkach mikrofalowych, które zwielokrotniają przenikanie BPA do żywności.
Plastik jest dzisiaj częścią naszego życia i szybko się go z kuchni nie pozbędziemy. Spróbujmy jednak zmniejszyć do minimum szkodliwy wpływ sztucznych tworzyw na nasze zdrowie. W tym celu:
Do przechowywania żywności używaj tylko plastików oznaczonych cyfrą 2 (HDPE) i 5 (PP).
Plastików z pozostałych grup nie używaj do przechowywania żywności, ale oddawaj je do recyklingu. Nie używaj ponownie butelek PET i nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności na tackach, na których ją kupiłaś, (chyba że na opakowaniu zaznaczono, że nadają się do tego celu).
Nie podgrzewaj w mikrofalówce żywności w opakowaniach zawierających bisfenol (grupa 7), nie wlewaj do nich gorących płynów i nie zmywaj w zmywarce.
Wszystkie opakowania plastikowe używaj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (oznaczenia dotyczące temperatury, zmywarki itp).
Ja mam od kilku lat problem z molami spozywczymi. Wstyd sie przyznac, ale jak jeszcze bylam w pierwszej ciazy, to myslalam, ze to ćmy i nie chcialam zabijac. No i namnożylo mi sie to towarzystwo... Jako ze piekę chleby, to zazwyczaj mam w domu spore zapasy mąki, w papierowych, firmowych opakowaniach. Rzeczy sypkie staram sie trzymac albo w słoikach, albo w blaszanych pojemnikach. Nie wiem, jak to jest, ale u mnie mole potrafią sie nawet w takim blaszanym pojemniku zalęgnąc. Nie rozumiem tego, bo to przecież w miarę szczelne jest. Mole nawet czerstwe pieczywo lubią, kiedyś chciałam zeschłą bułkę zetrzeć na tarce, a tu w środku całe korytarze wyjedzone przez to robactwo. Skaranie boskie, jednym słowem.