Już jakiś czas mi się kołacze po głowie pytanie - w jaki sposób wybieracie Świętego patrona? Albo Świętych, do których macie szczególne upodobanie?
@Pompejanka mi opowiadała niedawno historię o swojej mamie i św. Ojcu Pio (może sama napisze) i zaczęłam się zastanawiać jak to zrobić aby wybrać odpowiedniego patrona dla siebie, a następnie utrzymywać z nim dobre relacje.
Z drugiej strony - nie mam dobrego patrona z żadnego z imion (poza NMP) więc naturalnie mi to nie przychodzi.
Możecie się podzielić historiami jak wybraliście swego Świętego?
Komentarz
po którym filmie?
Szukam właśnie odpowiedniego dla dzieci
Do jakiego świętego najlepiej modlić się w intencji osoby ochrzczonej, która odeszła od Kościoła na wskutek różnych życiowych zawirowań?
Jaki święty jest szczególnym patronem od "nawróceń"?
Jest wiele modlitw do św. Filomeny, tutaj jedna z nich:
Nabożeństwo "trzech wyznań wiary"
Objawione wielebnej siostrze Marii Luizie od Jezusa przez św. Filomenę:
Pozdrawiam cię, święta Filomeno, dziewico i męczennico Jezusa Chrystusa, i błagam cię, abyś poprosiła Boga dla sprawiedliwych, aby wytrwali w swej sprawiedliwości i dzień w dzień wzrastali w cnocie.
«Wierzę...»
Pozdrawiam cię, święta Filomeno, dziewico i męczennico Jezusa Chrystusa, i błagam cię, abyś poprosiła Boga dla grzeszników, aby nawrócili się i wiedli życie w łasce.
«Wierzę...»
Pozdrawiam cię, święta Filomeno, dziewico i męczennico Jezusa Chrystusa, i błagam cię, abyś poprosiła Boga dla tych, którzy odpadli od wiary i dla niewierzących, aby dotarli do prawdziwego Kościoła i służyli Bogu w duchu prawdy.
«Wierzę...»
Trzy «Chwała Ojcu...»
na cześć Trójcy Przenajświętszej w podziękowaniu za udzielone łaski.
Raz «Witaj Królowo...» na cześć Matki Bolesnej w podziękowaniu za cudowne pokrzepienie św. Filomeny w jej strasznym męczeństwie.
http://filomena.org.pl/modlitwy
na chrzcie dali mi Katarzyna ( proboszcz powiedział, że nie ma Św. Sylwii)
Długo się nie wgłębiałam jakie są Św. Katarzyny...ta ze Sieny przyszła do mnie razu pewnego w myślach...mój obecny mąż przed ślubem był na Jej grobie...opowiadał, wtedy świadomie przyjęłam Ją za patronkę, poczytałam życiorys...
Potem przylgnęła do mnie jako ktoś wychowany w bardzo licznej rodzinie wielodzietnej i nabrałam do Niej sentymentu szczególnego...proszę przez Nią za moje dzieci...Po poronieniu szukałam Świętych, którzy opiekują się kobietami po stracie i Ona też była wśród Nich. Analfabetka - a apostoł i doktor kościoła - piękna postać
Jedna z naszych ulubionych rodzinnych modlitw jest litania do naszych świętych patronów...mamy już sporą gromadę...przez to nasze dzieci dość szybko zaczęły kojarzyć fakt swojego imienia ze świętym patronem. Mamy też patronów dodatkowych, np Św Józefa, którego opiekę czujemy na każdym kroku i JPII, Sebastiana męczennika i Dawida biskupa
I byłam bardzo wzruszona jak moje dwie córki wybierały patronki bierzmowania...bo szukały świadomie, wertowały, czytały życiorysy i znalazły osoby sobie bliskie, ale też takie, które będą dla nich drogowskazem konkretnym...
Katarzyna ze Sieny jest moją główną patronką.