Kochani,
jeśli był taki wątek, to mnie odeślijcie..
Chciałabym ciekawych, różnorodnych śniadań. W końcu to najważniejszy posiłek dnia
Jaglanka na słodko, kanapki (na słodko - serek, dżemy,miód; wytrawne - wędlina, ser itp), twarożek, omlet, jajecznica, jajko sadzone, jogurt z płatkami...
Co je się u Was? W tygodniu kiedy mniej czasu i w weekendy, kiedy można więcej czasu poświęcić i na przygotowanie i wspólne jedzenie
?
Komentarz
W weekendy ja staram sie cos podac extra i zwykle proponuje cos ala stol szwedzki, czyli osobno wedliny, osobno sery ladnie poukladane, jakies warzywka/salatki typu pomidor z mozarella, albo avocado z cebulka, kielbaski na cieplo, swiezo wyciskany sok dla kazdego, na koniec talerz ladnie ulozonych i juz pokrojonych owocow, ewentualnie ciasto jak jest.
Ogolnie ma byc kolorowo i estetycznie, sposob podania bardzo sie liczy. I swieczke zapalamy do posilkow.
I pytanie - w necie znalazłam, że można zrobić z sokiem wyciskanym z jabłek, albo ze startym jabłkiem.
Macie doświadczenie co lepsze?
odnalazłam wątek, ale po pierwsze tam chodziło o SZYBKIE śniadania, a mnie interesują też długaśne opcje, a po drugie - wątek jest sprzed prawie 3 lat - może się coś zmieniło z tego co przejrzałam "na szybko" nie ma w nim mowy o jaglance na przykład - rozumiesz takie cuda? Toż to inna epoka forum :P
Sok, czy starte jabłko lepiej?
Ale to w weekendy bo w tygodniu to najczęściej trochę podgrzanego mleka plus garść platków bo do przedszkola i tak docierają na śniadanie akurat więc tyle zeby z pustym żolądkiem z domu nie wychodzić.
jeden dzień jajkowy (każdy sobie wybiera jak chce na miękko, twardo czy jajecznicę)
a jeden dzień jak mam lepszy humor się uginam i daję płatki na mleku (zwykle gotowane owsiane, żytnie itp) bez cukru:-)
chyba, że ugina się tata wtedy daje kukurydziane:-) Na szczęście się już skończyły:-P
a konkretnie? :>
@Paul-inka
u nas też nie zawsze super zdrowo (patrz: jajecznica z zółtym serem :P, czy pasta z makreli wędzonej - mniaam). A jak robisz pastę jajeczną?
Dla rodziny warto na dużej patelni, dla singla naleśnikowa lub zasmażkowa wystarczy. Powinno być gęstsze niż na naleśniki (bo wtedy wyjdą naleśniki śniadaniowe ).
Wytrawne:
- z marchewką i groszkiem (ze sklepu),
- z samym groszkiem (z puszki),
- z pasztetem (raczej mazistym),
- z serem żółtym, białym czy jakimś innym,
- z tuńczykiem sałatkowym,
- ze zuą parówką (w kawałkach i chlup w ciasto)
i inne.
Słodkie:
- z dżemem/konfiturą/przecierem itd.,
- z polewą czekoladową (taką w kawałku),
- ze słodkim nabiałem,
- z bakaliami, owocami, rabarbarem, kawą, kakaem w środku
i inne.
Można dodać otręby, płatki, mąkę żytnią i - z grubsza - wszystko inne.
Ważna uwaga: nie należy odpalać forum przed zakończeniem smażenia )
PS.To (i grzanki) właściwie jedyna smażenina, jaką jadam. Lenistwo lenistwem, ale pryskania tłuszczu jakoś nie lubię.
jaja gotuję na twardo studze obieram i potem je przez takie sitko do warzyw przeciskam (takie co się salatkę jarzynową na nim robi) ale mozna na grubej tarce zetrzeć. Do tego troche majonezu, ketchupu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz do smaku. To taka podstawa a można tam wrzucić wszystko- startą cebulkę lub pora, żolty ser, podsmażone posiekane pieczarki, zielony groszek konserwowy, natke pietruszki itd. Co kto lubi Najlepiej ją zrobić wieczorem a rano tylko kanapki posmarowac to wtedy jest lepsza bo majonez się polączy z resztą składników.