Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

śniadania

edytowano listopada 2013 w Kuchnia
Kochani,

jeśli był taki wątek, to mnie odeślijcie..

Chciałabym  ciekawych, różnorodnych śniadań. W końcu to najważniejszy posiłek dnia ;)

Jaglanka na słodko, kanapki (na słodko - serek, dżemy,miód; wytrawne - wędlina, ser itp), twarożek, omlet, jajecznica, jajko sadzone, jogurt z płatkami...


Co je się u Was? W tygodniu kiedy mniej czasu i w weekendy, kiedy można więcej czasu poświęcić i na przygotowanie  i wspólne jedzenie :)?

Komentarz

  • W tygodniu kanapki (maz przygotowuje, wiec czasem siermiezne sa ;) ), na slodko nie lubimy chleba.
    W weekendy ja staram sie cos podac extra i zwykle proponuje cos ala stol szwedzki, czyli osobno wedliny, osobno sery ladnie poukladane, jakies warzywka/salatki typu pomidor z mozarella, albo avocado z cebulka, kielbaski na cieplo, swiezo wyciskany sok dla kazdego, na koniec talerz ladnie ulozonych i juz pokrojonych owocow, ewentualnie ciasto jak jest.
    Ogolnie ma byc kolorowo i estetycznie, sposob podania bardzo sie liczy. I swieczke zapalamy do posilkow.
  • a ja dziś planuję zrobić domową granolę

    I pytanie - w necie znalazłam, że można zrobić z sokiem wyciskanym z jabłek, albo ze startym jabłkiem.
    Macie doświadczenie co lepsze?
  • Tak, ale mi chodziło wtedy o szybkie śniadania, bo  do szkoły, w pośpiechu, itp.

    Ale mi się, pamiętam, dostało, bo siedzę w domu, późno wstajemy i nie mam czasu przygotować śniadania... Inne matki pracują na pięć etatów, dzieci rozwożą do żłobków, przedszkoli, szkół, ale zdążą zrobić pożywne śniadanie, ba - zdążą usiąść z całą rodziną i je celebrować...

    A ja się nie wyrabiałam, żeby na 9.00 do szkoły dziecko zdążyło i zjadło śniadanie... Strach się odezwać...
  • Zupa z wczorajszego obiadu, moje ulubione śniadanie :)
  • edytowano listopada 2013
    @Lila

    odnalazłam wątek, ale ;) po pierwsze tam chodziło o SZYBKIE śniadania, a mnie interesują też długaśne opcje, a po drugie - wątek jest sprzed prawie 3 lat - może się coś zmieniło ;) z tego co przejrzałam "na szybko" nie ma w nim mowy o jaglance na przykład - rozumiesz takie cuda? Toż to inna epoka forum :P

  • halo, halo - to co z tą GRANOLĄ??

    Sok, czy starte jabłko lepiej?
  • Placki śniadaniowe.
  • My tak nie zdrowo ;) Parówki bywają, rybka jakaś wędzona albo w pomidorach, salatkę czasem robie z dostępnych w lodowce warzyw plus jajko na twardo i tuńczyk, pasta jajeczna do kanapek, kasza manna na mleku, te kaszki dla bobasów, w niedziele nawet naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym były.
    Ale to w weekendy bo w tygodniu to najczęściej trochę podgrzanego mleka plus garść platków bo do przedszkola i tak docierają na śniadanie akurat więc tyle zeby z pustym żolądkiem z domu nie wychodzić.
  • u nas króluje jaglanka z 5 dni w tygodniu albo z tartym jabłkiem i miodem albo z pomidorami, cebulką i oliwą, czasem razem z jaglanką gotuję kilka łyżek amarantusa:-)
    jeden dzień jajkowy (każdy sobie wybiera jak chce na miękko, twardo czy jajecznicę)
    a jeden dzień jak mam lepszy humor się uginam i daję płatki na mleku (zwykle gotowane owsiane, żytnie itp) bez cukru:-)
    chyba, że ugina się tata wtedy daje kukurydziane:-) Na szczęście się już skończyły:-P
  • @Katia


    a konkretnie? :>

    @Paul-inka

    u nas też nie zawsze super zdrowo (patrz: jajecznica z zółtym serem :P, czy pasta z makreli wędzonej - mniaam). A jak robisz pastę jajeczną?
  • Nic niezwykłego. Jajko (ew.mąka ziemniaczana), mąka pszenna (gryczana też się sprawdza, jeśli kogoś stać - 3 razy droższa;) i płyn (woda, mleko, sok). I przyprawy, rzecz jasna.
    Dla rodziny warto na dużej patelni, dla singla naleśnikowa lub zasmażkowa wystarczy. Powinno być gęstsze niż na naleśniki (bo wtedy wyjdą naleśniki śniadaniowe ;) ).

    Wytrawne:
    - z marchewką i groszkiem (ze sklepu),
    - z samym groszkiem (z puszki),
    - z pasztetem (raczej mazistym),
    - z serem żółtym, białym czy jakimś innym,
    - z tuńczykiem sałatkowym,
    - ze zuą parówką (w kawałkach i chlup w ciasto)
    i inne.

    Słodkie:
    - z dżemem/konfiturą/przecierem itd.,
    - z polewą czekoladową (taką w kawałku),
    - ze słodkim nabiałem,
    - z bakaliami, owocami, rabarbarem, kawą, kakaem w środku
    i inne.

    Można dodać otręby, płatki, mąkę żytnią i - z grubsza - wszystko inne. :D

    Ważna uwaga: nie należy odpalać forum przed zakończeniem smażenia ;))

    PS.To (i grzanki) właściwie jedyna smażenina, jaką jadam. Lenistwo lenistwem, ale pryskania tłuszczu jakoś nie lubię.
  • edytowano listopada 2013
    chabrowa

    jaja gotuję na twardo studze obieram i potem je przez takie sitko do warzyw przeciskam (takie co się salatkę jarzynową na nim robi) ale mozna na grubej tarce zetrzeć. Do tego troche majonezu, ketchupu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz do smaku. To taka podstawa a można tam wrzucić wszystko- startą cebulkę lub pora, żolty ser, podsmażone posiekane pieczarki, zielony groszek konserwowy, natke pietruszki itd. Co kto lubi :) Najlepiej ją zrobić wieczorem a rano tylko kanapki posmarowac to wtedy jest lepsza bo majonez się polączy z resztą składników.
  • O! z pieczarkami nie próbowałam :)
  • Zupa z wczorajszego obiadu, moje ulubione śniadanie :)
    Mi zostaje na drugi dzień tylko taka, której nikt nie chciał, czyli znaczy się, niedobra :D
  • Pycha- smakuje jak jajka faszerowane (u nas hicior śniadania wielkanocnego) :)
  • No i można hreczkę zamiast jaglanki, jest nawet lepsza :D Np.z kominami jajowymi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.