Nie wiem czy taki wątek był...
Interesuje mnie ostatnio przyswajalność witamin i innych wartościowych składników, bo cóż z tego, że czasem jemy wartościowe rzeczy jeśli łączymy je niewłaściwie albo nie ma katalizatora to... daremny wysiłek.
I tak:
aby wit.A była przyswajalna z marchwi trzeba ją spożywać z tłuszczem (jakim?)
aby żelazo było wchłaniane potrzeba mu wit.C czyli sok z cytryną, kapusta kiszona itp, ale (podobno) nie należy łączyć z nabiałem.
Czy możecie podzielić się Waszą wiedzą na ten temat?
Komentarz
I tak samo vit.C łączyć bezpośrednio.
jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, a jej
właściwości odżywcze pozostają niezmienione nawet w procesie gotowania.
Co więcej, dopiero kiedy przekroimy ząbek czosnku, enzymy w nim zawarte
rozpoczynają produkcję substancji o nazwie alicyna, które następnie jest
przetwarzana w inne związki mający korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego
dla zwiększenia skuteczności działania należy go posiekać 10-15 minut
przed rozpoczęciem gotowania.
1. Przyswajanie witamin
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się
wchłaniać, jeśli równocześnie naszemu organizmowi zostaną dostarczone
niewielkie ilości tłuszczu, dlatego nie można ich całkowicie
wyeliminować z diety. Witamina D i A częściej występuje w produktach mlecznych pełnotłustych niż chudych. Również witaminy E
i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach – dlatego dietetycy alarmują,
że osoby będące na diecie powinny spożywać przynajmniej dwie łyżeczki
oliwy z oliwek dziennie. Dotyczy to również karotenoidów, czyli
barwników roślinnych nadających owocom i warzywom barwę żółtą,
pomarańczową i czerwoną. Dobrym sposobem na wprowadzenie tłuszczu do
diety jest dodawanie np. do sałatki z marchewki czy pomidora odrobinę
oliwy z oliwek. Przygotowując sałatkę z pomidora, warto dodać
pełnotłusty twarożek, który uwolni likopen – karotenoid zawarty w
pomidorach. Tak więc nie musimy wprowadzać do naszej diety niezdrowych,
tłustych składników – wystarczy tylko trochę pomysłowości.
Nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3
i omega-6 – są niezbędne w naszym organizmie. Dlatego należy
przeciwdziałać ich utlenianiu, a pomoc niosą przeciwutleniacze, czyli
witamina E. Dlatego, kiedy planujemy nasz posiłek, warto pomyśleć o
połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami,
szpinakiem, czosnkiem czy orzechami. Łącząc pomidory, paprykę, kapustę
ze świeżymi ogórkami, narażamy się na utratę witaminy C. Witamina C jest
rozkładana przez enzym - askorbinazę - występujący w świeżych ogórkach.
2. Przyswajanie wapnia i żelaza
Wapń, który jest niezbędny dla naszego organizmu, dla lepszej
przyswajalności potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy
D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego
przetwory, a w szczególności produkty o większej zawartości tłuszczu.
Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w
błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak,
szczaw, rabarbar. Rolę taką spełniają również fityniany zawarte w
produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te
wiążą wapń, dlatego staje się on niedostępny dla organizmu. Dlatego,
planując swój posiłek z powyższymi produktami, warto zadbać, aby
znalazły się w nim również produkty zawierające wapń, np. picie kawy z
mlekiem lub spożywanie szpinaku w połączeniu z sadzonym jajkiem.
Żelazo jest szczególnie ważne dla kobiet, dzieci oraz wegetarian.
Niestety, często się zdarza, że najczęściej to właśnie tego pierwiastka
brakuje w naszym organizmie. Żelazo występuje w mięsie – gdzie jest
najbardziej cenne, ale również w roślinach. Witamina C
i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego warto
łączyć np. produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność
żelaza była większa, można łączyć mięso z roślinami, które zawierają
również żelazo.
Czynniki wpływające na zmniejszoną przyswajalność żelaza:
http://portal.abczdrowie.pl/witaminy-i-mineraly
A jeśli chodzi o żelazo (pisałam kiedyś pracę semestralną na ten temat), to wit.C jest niezbędna dla roślinnych źródeł (nieprzyswajalne chelaty, jeśli dobrze pamiętam). Z mięsnymi nie trzeba. No, chyba, że coś się zmieniło od tamtych czasów )
tyle tego teraz reklamują i nie wiadomo co wybrać
I jeszcze jedno, niesamowicie działa przy alergii.Dosłownie w przeciągu
kilku dni znika alergia i można znowu normalnie żyć.Bardzo tani lek na
alergie.
http://www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/skorupki-jaj-czyste-wapno-vt1058.htm
A propos wątku, znalazłam taką informację o płatkach owsianych: "Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc. W ten sposób z płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%)."
http://ekotarg.pl/artykul/owsianka_na_wodzie_zrodlo_witamin_i_piekna,140
@KotekMamrotek, no przysrywają nam te witaminy i mikroelementy Jak spamiętać, co łączyć z czym. Czego nie łączyć z czym innym. I kiedy można lub nie można ich jeść
;-)