Pół kostki masła rozpuścić ze szklanką cukru w 2,5 szklanki mleka, gdy zacznie się gotować dodać wczesniej zmiksowane: 4 jajka, 2 cukry waniliowe, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej i 3/4 szklanki mleka. Zagotować aż zgęstnieje (ale nie na sztywny glut). Całość zmiksować (rozbiją się ewentualne grudki).
To jest gęsty krem, więc może za ciężki do karpatki - nie wiem. Ale dobry:)
Ja go uzywam do tzw. "napoleonki bez pieczenia". Słone krakersy, krem, słone krakersy, krem, słone krakersy, krem i do lodówki.
Komentarz
http://wielodzietni.info/index.php/2012/01/rafaello-od-cartpud/
To wprawdzie inne ciasto, ale jak nie dodasz kokosu, to Ci wyjdzie właśnie krem do karpatki.
http://kotlet.tv/creme-patissiere