Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

jak zapiec jabłka w kruchym cieście? kuchenne sos

edytowano listopad 2013 w Kuchnia
Jak w tytule. O 15 mam gości, nic słodkiego, dużo twardych słodkich jabłek z nie za ładną skórką i materiały na kruche. Pomożecie?

Komentarz

  • Wydłubujesz gniazda nasienne łyżeczką,  jak brzydka skórka to obierasz. Do środka cos słodkiego - konfitury, rodzynki. Z ciasta kroisz kwadraty, żeby sie dało zawinąć. Możesz dokleić listek z ogonkiem, jak u MM.
    I pieczesz, aż ciasto na wierzchu będzie mocno złote.
  • Jak posmarujesz rozbełtanym jajkiem albo wodą z cukrem po wierzchu, to będą dodatkowo błyszczeć.
  • I teraz wstyd... Jak zrobić kruche, które się nie rozpada? Do tej pory robiłam jako spody do tart i zawsze się sypało, co było mało przeszkadzające. 
  • Możesz też podać jabłka pod kruszonką :)  Kruszonka wiesz: na 140 gr mąki 70 gr masła i tyleż samo cukru. Posypać tym jabłka (pokrojone np na plasterki), wstawić do piekarnika na jakieś 200 stopni.
    O, i może to będzie rozwiązanie... :) Naczynie żaroodporne? Przykrywać? 
  •  Robię szybką szarlotkę w okrągłej formie ( podaję z bita śmietaną)- szybkie i pyszne

    3 szklanki niepełne mąki, 1 jajko, 1 żółtko , 20 dag masła, niecała szklanka cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia - zagnieść ciasto - w tym i na pół godz. do lodówki;

    w tym czasie obrać i pokroić jabłka , wymieszać je z 1/2 lub 3/4 szkl. cukru


    wyłożyć ciasto w foremce(z rantem )- 3/4 ciasta
    wysypać jabłka
    i na wierzch pozostałe ciasto rozwałkowane

    piec 45-50 minut  piekarnik-  200 stopni
  • @Kresowianka robiła kiedyś takie pyyyyszne jabłka z kruszonką....
  • to się crumble nazywa :)

    też uwielbiamy
  • E.milia - tak, oczywiście pod przykryciem!  Wersja wypasiona kruszonki:  zamiast mąki dajesz zmielone migdały :)
    a zmielone orzechy włoskie?
  • @Kresowianka robiła kiedyś takie pyyyyszne jabłka z kruszonką....
    Cieszę się, że smakowały :) 
  • To była aluzja hehe :D:*
  • Jabłka pod kruszonką dały radę, dzięki za pomysł! :)
  • łopatologicznie poproszę:) naczynie trzeba czymś wysmarować i wysypać, czy po prostu wrzucić jabłka i posypać kruszonką? Kruszonka może być z magaryną zamiast masła?
  • no proszę, pomóżcie kulinarnej sierocie
    [-O<
  • Dziękuję:) było pyszne:)
  • Pyszne to to, ale na drugi raz zrobie kruszonke z podwojnej porcji
  • Ja odrazu zrobiłam z podwójnej ilości:)
  • A no masz babo placek!
    się nie podzielilas wiadomością... :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.