Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

0rzechy włoskie-co z nich zrobić?! HELP.

edytowano listopada 2013 w Kuchnia
Mąż mnie uszczęśliwił workiem orzechów włoskich,mam ich jakieś 20 kilogramów w łupinach.
Nie mam bladego pojęcia co mogę z nich zrobić i jak się do nich zabrać a chciałabym je jakoś wykorzystać.
Poproszę o pomoc bo na razie to ja do nich jak do jeża...........
:)

Komentarz

  • Orzechy można wykorzystać na tysiąc sposobów. Tak na szybko:
    - do pieczenia mięs- siekane jako posypka,
    - do ciast i do kremów
    - jako nadzienie do drożdżówek i rogalików
    - jako pasta do chleba z rozmaitymi dodatkami
    - do ciastek owsiano-bakaliowo- pełnoziarnistych
    -do jaglanki, do owsianki,
    ...
    Ważne, zeby nie łuskać na raz więcej orzechów niż potrzeba, szkoda omega3 i szybko jełczeją.
    Radziła ta, która na orzechy patrzeć nie może - rodzice posiadają sad orzechowy :D
  • @AnkaAso a mogłabyś przepis na pastę do chleba mi podać,i przepis na ciasto orzechowe także,bardzo proszę.
    :)
  • no dobra,i jeszcze jedno,jak mam je przechowywać,w zimnej spiżarni w torbach papierowych,w słojach zamkniętych czy otwartych...nie wiem nic.
    :(
  • poszukaj w przepisach AniD tam jest duużo orzechów :)
  • W piwnicy, w przewiewnym worku nad kaloryferem zawieszam i uzywam, jeśli potrzebuję
  • hm,za jakiś link będę wdzięczna,nie to że jestem leniwa i mi się szukać nie chce ale tych przepisów to już kiedys szukałam i znalezc nie mogę
    :(
  • No dobra - to dawać ten przepis na masło orzechowe :D

    Poproszę :)
  • W piwnicy, w przewiewnym worku nad kaloryferem zawieszam i uzywam, jeśli potrzebuję
    nie mam w spiżarce kaloryferów.
    tam zimno jest,tzn.na plusie,5-10 stopni...
  • Może wystarczy umiescic worek w przewiewnym miejscu? u mnie ten kaloryfer nie zawsze włączony,

    większość pozostawiona w wiaderku splesniala
  • Rodzice przechowują orzechy na nieogrzewanym strychu. Ważne, żeby miały dopływ powietrza, bo spleśnieją. 
    Ostatnio też nałogowo wykorzystuję przepisy AniD.
    Masełko orzechowe i orzechowe ciasta Ani znajdziesz tu
  • Można sięgnąć do wyśmienitej kuchni gruzińskiej, która darzy orzechy włoskie szczególną atencją, np. znakomita adżika, czyli dodatek do mięs, wędlin, etc.
  • Warto je teraz jeszcze podsuszyć - my suszymy na kaloryferach w małych plastikowych skrzynkach, a potem stoją sobie przy wejściu na strych (tam jest tak ok. 10 stopni) - jak są dobrze podsuszone to się im nic nie dzieje. I lepiej nie rozłupywać na zapas za dużo - takie szybko jełczeją.
  • @Joanna i Bronisław,adżika jak najbardziej ale nie znam wersji z orzechami.
    :(
  • ORZECHOWIEC!!!
    Tyle, że to mocno kaloryczne jest.
    Ale pycha!
  • ORZECHOWIEC!!!
    Tyle, że to mocno kaloryczne jest.
    Ale pycha!
    ORZECHOWIEC!!!
    Tyle, że to mocno kaloryczne jest.
    Ale pycha!
    PRZEPIS poproszę.
    :)
  • Nie lubię orzechów włoskich, nie kupuję
    Wszystkie inne
    Tylko nie włoskie :)
    Przecież nie kupiłam tylko dostałam a darowanemu koniowi itd.........




    chociaż nie,ja je lubię.
    :)
  • Właśnie zajadamy z dziećmi gorącą jeszcze domową chałwę orzechową  :D 
    Orzechy dostaję regularnie co kilka dni gotowe łuskane i nie nadążam ich przerabiać. Do łuskania mam tylko uraz ;)
  • Pamiętam, że do ciasta Niebo potrzeba było dużo orzechów, samo ciasto proste i pyszne
  • @Joanna i Bronisław,adżika jak najbardziej ale nie znam wersji z orzechami.
    :(
    Przyznam, że nie znam wersji bez orzechów :-)

    Mniej więcej idzie to tak 500 g papryki słodkiej, 500 g ostrej, 500 g orzechów i 10 główek czosnku (daliśmy 2 i jest o wiele lepsza, ale dla fanów czosnku może być i 10) oraz przyprawy. Miele się, smaży się, przyprawia się i do słoików.
  • Ciasto snickers, bardzo dobre, choć snickersa niezbyt przypomina.
  • ORZECHOWIEC!!!
    Tyle, że to mocno kaloryczne jest.
    Ale pycha!
    ORZECHOWIEC!!!
    Tyle, że to mocno kaloryczne jest.
    Ale pycha!
    PRZEPIS poproszę.
    :)
    Jutro poszukam.
    Mam stary przepis (ręcznie gdzieś zanotowany) od mojej nieżyjącej od wielu lat cioci.
    Naprawdę pyszne ciacho!
  • Właśnie zajadamy z dziećmi gorącą jeszcze domową chałwę orzechową  :D 
    Orzechy dostaję regularnie co kilka dni gotowe łuskane i nie nadążam ich przerabiać. Do łuskania mam tylko uraz ;)

    no nie... a przepis gdzie????
  • Jaki przepis - chałwę się robi "na oko"  :D
    Praży się na suchej patelni sezam (powiedzmy 200 g) na jasnozłoty kolor - ostrożnie, łatwo pod koniec przypalić. Przestudzony sezam zmielić w młynku do kawy, dodać orzechy starte, można kakao i powoli wlać ok. 2 łyżki miodu. Dokładnie wymieszać, sprawdzając konsystencję, ewentualnie dodać troszkę miodu. Dobrze ugnieść w filiżance lub miseczce i do lodówki. Przyznam, że zawsze przed ostatnim etapem - włożeniem do lodówki - chałwa wyparowuje z miseczki 8-}
  • edytowano listopada 2013
    Orzechy można zmielić na mąkę - i do ciast biszkoptowych bądź piernikowych zamiast mąki używać, a przynajmniej zamiast dużej jej części. Wychodzi bardzo delikatne!
  • Jaki przepis - chałwę się robi "na oko"  :D
    Praży się na suchej patelni sezam (powiedzmy 200 g) na jasnozłoty kolor - ostrożnie, łatwo pod koniec przypalić. Przestudzony sezam zmielić w młynku do kawy, dodać orzechy starte, można kakao i powoli wlać ok. 2 łyżki miodu. Dokładnie wymieszać, sprawdzając konsystencję, ewentualnie dodać troszkę miodu. Dobrze ugnieść w filiżance lub miseczce i do lodówki. Przyznam, że zawsze przed ostatnim etapem - włożeniem do lodówki - chałwa wyparowuje z miseczki 8-}
    A jeśli się przepraży, można zrobić sezamki :-)
  • O tak, domowe sezamki też są wspaniałe  :)
  • orzechy w łupkach warto sparzyć wrzątkiem i potem dobrze wysuszyć by nie pleśniały, przechowywać najlepiej w lnianym, bawełnianym worku

    a tak w ogóle zazdroszczę bo mi nikt żadnych orzeszków nie przyniósł ;)
  • Na razie porozkładałam w skrzyneczki,zaraz się zabieram za przeszukiwanie przepisów AniD.
    :)
  • znalazłam orzechowiec i wspomniane tez wcześniej "niebo".
    szukam nadal.
    super.
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.