Syn obchodzi pierwsze urodziny w drugiej połowie grudnia (tradycja rodzinna każe świętować to wydarzenie w gronie babć, dziadków i chrzestnych), córka też ma urodziny, co prawda już nie pierwsze, ale też w grudniu - postanowiliśmy zorganizować przyjęcie w święta, bo wtedy najłatwiej wszystkich zebrać w jednym terminie.
Lękiem napawa mnie myśl o organizacji tego przyjęcia. Proszę o pomoc, jak to wszystko skomponować, żeby dobrze grało
; chciałabym, żeby było zarówno świątecznie, jak i urodzinowo, i żeby goście miło wspominali wizytę w naszym domu.
Może macie jakieś inspirujące pomysły na menu, szczególnie chodzi mi o potrawy, które wcześniej mogę przygotować, żeby w tym świątecznym dniu być z gośćmi, jak najwięcej.Jak zabawić dzieciaki w wieku 13, 8, 7, 4, 3 (dziewczynki) oraz 11, 10 i 1 (chłopcy)? Może jakiś zabawny tekst zaproszenia ktoś podrzuci? Za każdą podpowiedź będę ogromnie wdzięczna
Komentarz
W tym roku dochodzi jeszcze roczek najmłodszego. Jeszcze nie wiem, co zrobimy do jedzenia. W zeszłym roku mąż gotował. Nawet nie próbuję policzyć ile nas było - co roku dochodzą z cztery osoby. Ważne, by razem pośpiewać.
Robisz dwie lekkie salatki, do tego kielbaski na cieplo, barszczyk do picia. Ciasta swiateczne jeszcze.
Wspolne muzykowanie jest super, szczegolnie jak kilka osob na instrumentach gra.
Jesli sa warunki, to mozna dzieciom kulig zrobic. Albo dac papiery rozne, koraliki itp i niech lepia korony na Trzech Kroli, albo robia maski na karnawal.
a nad zabawami pracujemy
tort igloo, pingwinki z czarnych oliwek i/lub winogron dla dzieci, białe i czarne baloniki i pewnie coś się jeszcze wymyśli ale to nie świąteczne
a na świąteczne możecie jeszcze kręgle zrobić o takie:
@Małgorzata, nie mogę, daj spokojnie jeżom spać, w sen zimowy zapadają .
ja mam wigilijną pannę:-)
żadnego jedzenia ekstra prócz tortu, i tak są wszyscy obżarci.
tort jak najlżejszy, bo - jak wyżej.
nie robiłam w Wigilię, ale w czasie okołoświątecznym (goście zjechali wcześniej) taką podchodową zabawę świąteczną: napisaliśmy z mężem wierszowany tekst z zagadkami, kolejne zwrotki i zagadki były u różnych członków rodziny i poukrywane po domu. Na końcu odnajdywało się skarb:-) (piernikowe domki z tealightem w środku). Jak masz kumulację różnych okazji to mogą być zagadki dotyczące świętujących osób, jak jest dużo dzieci, to skarb może być jakiś do podziału, albo wspólnego złożenia. Generalnie podchody lubią wszyscy i w każdym wieku, a jak masz dom, albo ogród - to w ogóle rewelacja.
będzie wspólne rodzinne posiedzenie...
a korzystając z urodzin bożego dzieciąteczka...
zdmuchną świeczki synek i córeczka...
@groszek,
doszło?
i pomyślcie o obiadowym kotlecie...
o zabawy dla dzieci się nie troszczcie...
dobry humor do nas przynoście...
a gdy zima zasypie nas śniegiem...
to bałwana ulepimy biegiem...
będzie cudnie i świt nas zastanie...
bo szykuje się kolęd śpiewanie!!!
jak tam przygotowania :> ?