Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

zupa rybna

edytowano listopada 2013 w Kuchnia
Nigdy nie robilam.
Wszystkie rady cenne.

Mąż kupił kawał łosisia, a na wywar głowę od  tegoż. Nada się?

Ja miałam wstępny plan robić na białych rybach, ale jest, co jest. :)

Komentarz

  • Ja zwykle wrzucam głowy, które specjalnie czekają na tę okazję.
    Do tego jarzyny, jak na zupę jarzynową.
    Pod koniec dorzucam białe ryby pokrojone (na koniec, żeby mi się nie rozpadły, bo im krótkie gotowanie wystarczy). Wiem też, że fajna w smaku wychodzi na mieszanych rybach - słodko i słonowodnych, ale nie zawsze mam.
    I trochę przecieru pomidorowego.
    Lubię ostrą, fajnie rozgrzewa. Ale doprawiam mocniej sobie na talerzu. 
    Mój mąż do tego bierze kromkę chleba.
  • Zepsujesz dobra rybe. Glowe daj kotu, reszte upiecz.
  • a lubicie ostre?

    ja robię tak: w Biedronce kupuję mrożone filety z mintaja, morszczuka, dorsza, mieszankę  owoców morza.Ostatnio były pyszne dzwonki z dorsza chyba( to liczba mnoga od "dzwonko" jakby co)

     

    kroję w słupki marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek, cebulę dymke, podsmażam te warzywa na oleju

    ryby gotuję w wodzie i dodaję warzywa z patelni

     

     

    a teraz gwóźdź programu

    dodaję to http://allegro.pl/pasta-gochujang-koreanska-ostra-chilli-sushi-sam-i3728512886.html

  • Noo dooobra.....

    Ale zawsze ten łosoś pieczony i pieczony..

    Ale miałam właśnie wątpliwości, że z samym łososiem, to dupa może być.
  • a lubicie ostre?

    ja robię tak: w Biedronce kupuję mrożone filety z mintaja, morszczuka, dorsza, mieszankę  owoców morza.Ostatnio były pyszne dzwonki z dorsza chyba( to liczba mnoga od "dzwonko" jakby co) kroję w słupki marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek, cebulę dymke, podsmażam te warzywa na olejuryby gotuję w wodzie i dodaję warzywa z patelni  a teraz gwóźdź programudodaję to http://allegro.pl/pasta-gochujang-koreanska-ostra-chilli-sushi-sam-i3728512886.html
    Ta pasta to sama "ostrość" , czy to też aromat jakiś daje?

  • Ale miałam właśnie wątpliwości, że z samym łososiem, to dupa może być.
    E tam, jaka dupa. Dobra zupa będzie. Ja tam zupę rybną uwielbiam i łbem od łososia tak łatwo nie pogardzam, jak co poniektórzy tutaj burżuje z dostępem do mórz i jezior. :P

    Do bulionu warzywnego wkrawam ziemniaki, dosypuję sporo koperku, dużo przypraw (pieprz, papryka słodka, listek laurowy i ziele angielskie). Odcedzam wywar i wkładam do niego rybę lub jej resztki (łeb, płetwy, ogon) Zagotowuję wolniutko, odcedzam łyżką rybę, studzę, obieram mięso. W tym czasie warzywa łączę znów z bulionem i do całości wkładam obrane mięso. Czasem trzeba jeszcze trochę doprawić.
  • Zapomniałam napisac, że do smażących się na patelni warzyw trzeba dodać ostrej papryki w proszku, najlepiej dużo.Zapachy po domu rozchodzą się takie,  ze ściska w żołądku i ślinka leci.

    @MartynaN-nie umiem określić tego o co pytasz.Od 20 lat jem hurtowo tę pastę i nie potrafię już obiektywnie ocenić.W każdym razie nawet gdy przyprawię tak "normalnie", a nie w wersji "dla męża" to moja rodzina (polska) musi po każdym kęsie popijać wodą :D

  • A w ogóle jak ktoś lubi poeksperymentowac w kuchni to warto taką pastę kupić.Można ją dodawać do wszystkiego.Ona ma smak ostro-słodki i właśnie ten słodki posmaczek w moim odczuciu odróżnia ją na plus od ostrości "meksykańskiej".Naprawdę ją  polecam ( jak @Aga kiedyś zresztą).

    Tylko nie pomyślcie, ze mam coś wspólnego z tym sprzedawcą na Allegro he he  :D

  • Łososia to my ostatnio najczęściej świeżo wędzonego - mąż wędzi.
    Cudowny!
    A głowy zamrażam.
    Można ewentualnie na parze zrobić, do tego troszkę soli i cytryna i też jest przepyszny! 
    Jemy tak częściej niż pieczonego nawet (ale zależy co kto lubi. My lubimy)

  • In Spe, fajnie, ze mnie wywolalas, zapomnialam zupelnie o gochujang! Tzn. teraz by mnie zgaga zjadla od ostrego, ale wpisze do nastepnej listy zakupowej w asia markecie. Na poporodowy detoks bedzie genialne.
  • @jukaa  
    coś się nie otwiera mi przepis.
  • Taka zupa jest podawana we Wdzydzach w ,,Grubych rybach''.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.