JA słyszałam, że złogi powstają, a raczej zwapnienia, nie wiem czy to to samo...., przy dużej ilości wapna i braku magnezu w diecie, szczególnie trzeba uważać przy sztucznej suplementacji wapna, aby przyjmować odpowiednią do wapna ilość magnezu.
Yyy, ale to nie są złogi tylko osteofity, czyli taka niewlasciwa obrona koci pod wpływem uszkodzenia i drażnienia pod postacią wyrośli. Nie spotkałam się z ich zmniejszaniem bo tego się nie da wypłukać. I skrzypienie,z tego co wiem,przereklamowane jest.
Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernych ilości posiłków. Niestrawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach.
Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy " cementuje" nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.
Toksyny " wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, barków i palców rąk. Spróbujcie pokręcić głową, a usłyszycie chrupanie - to kryształki toksycznych kwasów, które usadowiły się w kręgosłupie.
Niezależnie od tego ile kto ma lat, jest tylko jedna przyczyna utraty elastyczności stawów - zanieczyszczenie organizmu. Kuracja oczyszczająca stawy pozwala usunąć złogi, jej dobroczynne skutki można zaobserwować po upływie 1 do 2 tygodni po jej zakończeniu...
Sole kwasu moczowego. One odkładają się w stawach i tkankach okołostawowych powodując w efekcie cały szereg schorzeń stawów (np. dna, artretyzm, trzeszczenie...), i stanów zapalnych.
Pomaga faktycznie dieta warzywno-owocowa, znane są diety cytrynowe, czy też metoda Tombaka -leczenie naparem z liści laurowych (też wypłukują się inne sole). Ta ostatnia metoda niezbyt mi się podoba, ponieważ przedawkowanie naparu może wywołać krwawienia z przewodu pokarmowego.
W stawach mogą się też odkladać kryształki cukru, powodując wiele dolegliwości. Dotyczy to stanów cukrzycowych z niewyrównanym poziomem cukru we krwi.
Komentarz
Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie
nadmiernych ilości posiłków. Niestrawione posiłki gniją tworząc
toksyny, które osadzają się w stawach.
Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w
organizmie kwas szczawiowy " cementuje" nasze stawy. Stawy tracą
elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w
stopach, kolanach, w stawach biodrowych.
Toksyny " wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, barków i
palców rąk. Spróbujcie pokręcić głową, a usłyszycie chrupanie - to
kryształki toksycznych kwasów, które usadowiły się w kręgosłupie.
Niezależnie od tego ile kto ma lat, jest tylko jedna przyczyna
utraty elastyczności stawów - zanieczyszczenie organizmu.
Kuracja oczyszczająca stawy pozwala usunąć złogi, jej dobroczynne
skutki można zaobserwować po upływie 1 do 2 tygodni po jej
zakończeniu...
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_oczyszczanie_kosci_i_stawow_za_pomoca_lisci_laurowych_cz4.html
O złogach też pisze dr.Dąbrowska: dieta w-o usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn (oczyszcza otłuszczona wątrobę, złogi w stawach).
Tyle, ze ja szukam innych sposobów, bo Dieta Dąbrowskiej u mnie psuje zamiast pomagać.