Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jarmuż

edytowano stycznia 2014 w Kuchnia
Się zaopatrzyłam w jarmuż po taniości. Zdrowy ponoć bardzo. Czyści krew, pędzi mocz, cudownie wzmacnia.
Tylko nie wiem co z nim robić :(

Macie jakieś dobre przepisy?

Komentarz

  • ja kiedyś czipsy robilem - nawet dobre
  • Udusić, jak szpinak. Dobrze do jarmużu pasują skwarki z boczku.
  • Udusic z cebula podsmazona/podduszona, pokrojona w kostke. Miesozernym podawac z miechem (tez wszelkimi kielbaskami), amatorom chlopskiego zarcia z kartoflami. Pamietaj, ze objetosciowo maleje podobnie jak szpinak. 

  • @Katarzyna !!! Przywoluje Cie do porzadku!!! Czy ja dobrze czytam, ze polecasz skwarki z boczku???  :D No, chyba , ze to boczek z jaglanki :D
  • Do soków się nada :)
  • Jak świeży i z dobrego źródła to nada się też do sałatek i tak jak szpinak można go dodać np. do makaronu czy risotto, do tego pomidory, jakiś ser, co lubicie albo jako ciepłą jarzynę właśnie do jajka sadzonego, pasuje też do kotlecików z soczewicy, ciecierzycy. Z boczkiem nie jadłam ;)
  • Ja ostatnio ciągle jarmuż wciągam. Mam 2 fajne przepisy:
    1. jeden a la curry, z cieciorką
    http://www.myrecipes.com/recipe/garbanzo-beans-greens-50400000109639/
    2. A drugi to tak z głowy. Tak jak robię sobie szpinak do makaronu: jarmuż, pomidory
    (trochę ze słoika, trochę suszonych), cebulka, czosnek .Wszystko na oliwie zesmażyć. Można dodać czarnych oliwek, sera feta, tylko uważać, żeby zbyt słone nie było. Absolutnie nie dosalać, bo już pomidory suszone, feta  oliwki to dużo soli. Jak nie dodacie fety, to potem można posypać parmesanem.
    3. Jeszcze trzeci ulubiony przepis na zupę z drobną fasolką i jarmużem:
    http://allrecipes.com/recipe/savory-kale-cannellini-bean-and-potato-soup/
  • KotekMamrotek, a skąd jeseś? Gdzi epo taniości jarmuż kupujesz>
  • Ja ostatnio ciągle jarmuż wciągam. Mam 2 fajne przepisy:
    1. jeden a la curry, z cieciorką
    http://www.myrecipes.com/recipe/garbanzo-beans-greens-50400000109639/
    2. A drugi to tak z głowy. Tak jak robię sobie szpinak do makaronu: jarmuż, pomidory
    (trochę ze słoika, trochę suszonych), cebulka, czosnek .Wszystko na oliwie zesmażyć. Można dodać czarnych oliwek, sera feta, tylko uważać, żeby zbyt słone nie było. Absolutnie nie dosalać, bo już pomidory suszone, feta  oliwki to dużo soli. Jak nie dodacie fety, to potem można posypać parmesanem.
    3. Jeszcze trzeci ulubiony przepis na zupę z drobną fasolką i jarmużem:
    http://allrecipes.com/recipe/savory-kale-cannellini-bean-and-potato-soup/
    Zapomniałam dodac, że 2 drugim przepisie dodaję jeszcze orzechy włoskie
  • Ja gdzieś widziałam przepis na pesto z jarmużu - jarmuż, olej + jakieś pesteczki, ale szczegółów już nie pamiętam, niestety.
  • Udusić, jak szpinak. Dobrze do jarmużu pasują skwarki z boczku.
    Zdaje się, że do jarmużu skwarki z boczki dobrze pasują, bo w jednym w podanych przeze mnie przepisów (z cieciorką) też występuje.... 

  • Bardzo dziękuję wszystkim za inspiracje. Zrobiłam jak zwykle improwizę - wyszło nieźle.
    Jarmuż duszony na patelni z cebulą i dużą ilością czosnku, do tego czerwona soczewica.
    Przyprawione kolendrą kuminem i ostrą papryką (+ sól, pieprz).
    Nawet moim domowym mięsożercom smakowało.
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.