Udusic z cebula podsmazona/podduszona, pokrojona w kostke. Miesozernym podawac z miechem (tez wszelkimi kielbaskami), amatorom chlopskiego zarcia z kartoflami. Pamietaj, ze objetosciowo maleje podobnie jak szpinak.
Jak świeży i z dobrego źródła to nada się też do sałatek i tak jak szpinak można go dodać np. do makaronu czy risotto, do tego pomidory, jakiś ser, co lubicie albo jako ciepłą jarzynę właśnie do jajka sadzonego, pasuje też do kotlecików z soczewicy, ciecierzycy. Z boczkiem nie jadłam
Ja ostatnio ciągle jarmuż wciągam. Mam 2 fajne przepisy: 1. jeden a la curry, z cieciorką http://www.myrecipes.com/recipe/garbanzo-beans-greens-50400000109639/ 2. A drugi to tak z głowy. Tak jak robię sobie szpinak do makaronu: jarmuż, pomidory (trochę ze słoika, trochę suszonych), cebulka, czosnek .Wszystko na oliwie zesmażyć. Można dodać czarnych oliwek, sera feta, tylko uważać, żeby zbyt słone nie było. Absolutnie nie dosalać, bo już pomidory suszone, feta oliwki to dużo soli. Jak nie dodacie fety, to potem można posypać parmesanem. 3. Jeszcze trzeci ulubiony przepis na zupę z drobną fasolką i jarmużem: http://allrecipes.com/recipe/savory-kale-cannellini-bean-and-potato-soup/
Ja ostatnio ciągle jarmuż wciągam. Mam 2 fajne przepisy: 1. jeden a la curry, z cieciorką http://www.myrecipes.com/recipe/garbanzo-beans-greens-50400000109639/ 2. A drugi to tak z głowy. Tak jak robię sobie szpinak do makaronu: jarmuż, pomidory (trochę ze słoika, trochę suszonych), cebulka, czosnek .Wszystko na oliwie zesmażyć. Można dodać czarnych oliwek, sera feta, tylko uważać, żeby zbyt słone nie było. Absolutnie nie dosalać, bo już pomidory suszone, feta oliwki to dużo soli. Jak nie dodacie fety, to potem można posypać parmesanem. 3. Jeszcze trzeci ulubiony przepis na zupę z drobną fasolką i jarmużem: http://allrecipes.com/recipe/savory-kale-cannellini-bean-and-potato-soup/
Zapomniałam dodac, że 2 drugim przepisie dodaję jeszcze orzechy włoskie
Bardzo dziękuję wszystkim za inspiracje. Zrobiłam jak zwykle improwizę - wyszło nieźle. Jarmuż duszony na patelni z cebulą i dużą ilością czosnku, do tego czerwona soczewica. Przyprawione kolendrą kuminem i ostrą papryką (+ sól, pieprz). Nawet moim domowym mięsożercom smakowało.
Komentarz
1. jeden a la curry, z cieciorką
http://www.myrecipes.com/recipe/garbanzo-beans-greens-50400000109639/
2. A drugi to tak z głowy. Tak jak robię sobie szpinak do makaronu: jarmuż, pomidory
(trochę ze słoika, trochę suszonych), cebulka, czosnek .Wszystko na oliwie zesmażyć. Można dodać czarnych oliwek, sera feta, tylko uważać, żeby zbyt słone nie było. Absolutnie nie dosalać, bo już pomidory suszone, feta oliwki to dużo soli. Jak nie dodacie fety, to potem można posypać parmesanem.
3. Jeszcze trzeci ulubiony przepis na zupę z drobną fasolką i jarmużem:
http://allrecipes.com/recipe/savory-kale-cannellini-bean-and-potato-soup/
Jarmuż duszony na patelni z cebulą i dużą ilością czosnku, do tego czerwona soczewica.
Przyprawione kolendrą kuminem i ostrą papryką (+ sól, pieprz).
Nawet moim domowym mięsożercom smakowało.