Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mąka orkiszowa - rodzaje

edytowano styczeń 2014 w Kuchnia
Czym się różni orkisz TBL od TGL?
W Badapaku te oznaczenia są jakieś inne niż dotąd widziałam. 
I te typy: od 70 do 300. Ktoś coś rozumie?
«1

Komentarz

  • a ja mam pytanie o odmiany orkiszu w Badapaku: czy to są te "prawdziwe" odmiany? Doczytałam, że niektore są "nieprawdziwe" i z orkiszem mają tak na prawdę niewiele wspólnego. Prawda li to?

    Te prawdziwe to ponoć takie: Schwabenkorn, Frankenkorn, Ostro, Oberkulmer Rotkorn, Steiners Roter Tiroler (nie wiem czy nie pomieszałam czegoś w nazwach).
  • w mąkach im większa liczba tym mąka grubsza i ciemniejsza
    im liczba mniejsz to mąka drobniejsza i bielsza
    np. razowa to typ 2000, chlebowa to typ 720
  • Ostatnio kupiłam w Badapaku białą mąkę orkiszową i - powiem szczerze - coś mi ona nazbyt przypominała pszenną jeśli chodzi o właściwości.  Zastanawiająco klejąca była, paszteciki na niej wyrosły podejrzanie puchate.  Zastanawiam się na ile to kwestia oczyszczenia z otrąb a na ile rodzaju orkiszu...
  • @Wanda - cena za 1 kg białej mąki wg nich orkiszowej w worku 5 kg wychodzi poniżej 6 PLN....
    to prawie jak cud ..... za nasz razowy orkisz płacimy 6,70 PLN przy 5 kg
    orkisz nie jest i nie będzie tani - jest trudniejszy w uprawie, plon nie tak duży, a jeszcze jak m abyć eko to już jest wyzwaniem dla szaleńców

  • Ja mam tę jasną orkiszową z Badapaku - kupiłam ją zamiast zwykłej pszennej i widzę dużą różnicę: zarówno ciasto pierogowe, jak i naleśniki są inne w konsystencji. Takie gładsze, delikatniejsze. Nam bardzo odpowiada.
    @Adalbert - dlaczego różnicę w cenie na poziomie 70 groszy uważasz za tak dużą?
  • tak naprawdę różnica powinna być większa
  • im bielsza mąka tym dłuższy proces robienia jej - tym koszty i cena wyższa
  • Wydaje mi się, że w Badapaku po prostu uśrednili te ceny za orkisz. Jak kupowałam, to wszystkie kosztowały po 29 zł za 5 kg. Pewnie nie mają na tym dużego obrotu póki co. Też się dziwiłam, że jasna kosztuje tyle samo, co razowa. Z drugiej strony, w pszennych i żytnich razowe są droższe niż oczyszczone. Mnie ta cena zachęciła do zakupu i nie żałuję.

    A gdzie kupujecie swój orkisz?

  • @krzysztof12 - dzięki za link. Czy "oznaczenie producenta" to po prostu nazwa odmiany, czy coś innego?
  • @Inka wpisz eko-hillar
  • Dzięki @Adalbert! Widzę, że orkisz mają tylko razowy. A na jasny masz jakieś źródło, czy nie używasz wcale? Ja chciałam mieć, żeby wyeliminować zwykłą pszenną (naleśniki, pierogi, ciasta itp).
  • Wanda, ja nie mam doświadczenia z białą mąką orkiszową, bo piekę na razowej lub odsianej tylko z  plew (kupuję ziarno od osoby, gdzie ziarna nie są b, dokładnie oczyszczone z plew i po zmieleniu zostają twarde i suche kawałki w cieście), ale orkiszowa zawsze była taka plastyczna. Zupełnie inna niż pszenna, ciasto na chleb czy bułki robi się z nią jak masełko, szybko i łatwo. Pszenna zaś lubi się kleić i jest taka "twarda" w obróbce.
  • U mnie w młynie cena obu  mąk jest taka sama - 7,- kg

    Natomiast ziarno orkiszu - 5,50

    Więc kupuję ziarno i sobie mielę.
  • Dzięki @Adalbert! Widzę, że orkisz mają tylko razowy. A na jasny masz jakieś źródło, czy nie używasz wcale? Ja chciałam mieć, żeby wyeliminować zwykłą pszenną (naleśniki, pierogi, ciasta itp).
    @Inka - białą orkiszową do tej pory używamy spod znaku "Młyny Wodne" (eko-mega.eu), ale cena w detalu odstarsza .... ok. 16 zł / kg. Pisałem mail do producenta czy można kupować hurtowo i  w jakiej cenie. czekam na odpowiedź.
    z Eko_Hillar kupujemy w kilka osób, każdy ma taniej i każdy ma świeżą mąkę. Chętni z wa-wy i okolic są zaproszeni do spółki mącznej :)
    może też tak uda się z Eko-mega.
  • Ja kupuję w młyny e- kwiatek, orkiszową razową za 8 zł (eko), ale czy to rzeczywiście prawdziwy orkisz?, nie wiem
  • właśnie z eko-hillara zakupiłam mąkę gryczaną, ale jak wrażenia to powiem jak wypróbuję

    jakby co to się piszę na "spółkę mączną" ;) jak już zużyję swój zapas gryczanej
  • Może ktoś się orientuje, gdzie w Warszawie można ziarno orkiszu kupić? Widziałam tylko w Leclercu, po 7zł za kg (firmy Radix, bodajże). 
  • @Adalbert, dzięki. Piszę priw.
  • Ja poczytalam sobie o uprawie orkiszu (naiwnie myslalam o wlasnej uprawie) i juz wiem , dlaczego maka orkiszowa kosztuje tyle, ile kosztuje ;)

  • Wanda, ja nie mam doświadczenia z białą mąką orkiszową, bo piekę na razowej lub odsianej tylko z  plew (kupuję ziarno od osoby, gdzie ziarna nie są b, dokładnie oczyszczone z plew i po zmieleniu zostają twarde i suche kawałki w cieście), ale orkiszowa zawsze była taka plastyczna. Zupełnie inna niż pszenna, ciasto na chleb czy bułki robi się z nią jak masełko, szybko i łatwo. Pszenna zaś lubi się kleić i jest taka "twarda" w obróbce.
    DZięki, to mnie uspokoiłaś! Ja już od wieków nie używałam pszennej, więc zapomniałam, porównywałam ją do orkiszowej razowej :)  Inka - ale naleśniki i pierogi spoko z pełnoziarnistej wychodzą :)
  • Wanda, wiem, ale to jednak zupełnie inny smak.
    Postanowiłam wyeliminować jasną pszenicę z naszego menu i orkisz bardzo mi w tym pomógł.
    Jesteśmy mocno przyzwyczajeni do jasnego zboża - dzieci protestują, gdy wszystko jest razowe.
  • Podepnę się.
    Co się kryje pod hasłem mąka pytlowa?
    Do czego ona jest przeznaczona?
    Widziałam całkiem niedrogo żytnią pytlową w delikatesach.
  • Mąka pytlowa to mąka oczyszczona, chyba tylko do żytniej to określenie się stosuje, ale głowy nie dam. 

    Nazwa chleba żytniego "Pytlowego" jest bardzo stara i wywodzi się z czasów, kiedy chleb żytni najczęściej wypiekany był z mąki razowej, ciemnej. Chleb żytni niemal z definicji był razowy. Przymiotnik "pytlowy" oznaczał, że chleb wypieczony jest z białej mąki żytniej, a więc jest chlebem lepszym, ekskluzywnym. Określenie "mąka pytlowa" oznaczało mąkę przesianą przez sito we młynie, bo takie sito nazywało się "pytel". Dzisiaj, kiedy większość pieczywa wypiekana jest z białej mąki (a więc mąki pytlowej), nazwa ta straciła swój dawny sens. Ponieważ jednak w tradycji polskiego piekarstwa chleb "żytni pytlowy" był obecny przez dziesiątki lat, wypiekamy go według starej receptury i nazywamy po staremu...

  • Ja poczytalam sobie o uprawie orkiszu (naiwnie myslalam o wlasnej uprawie) i juz wiem , dlaczego maka orkiszowa kosztuje tyle, ile kosztuje.

    @Ula, ta uprawa naprawdę jest taka trudna?
  • A tak w ogóle szukam informacji o orkiszu leczniczym. Podobno jest tylko 4 czy 5 gatunków orkiszu, który jest leczniczy. Ktoś gdzieś o tym pisał. @Felicyta? Nie mogę znaleźć.
    Czytam aktualnie książkę "Wiedza lecznicza św Hildegardy z Bingen od A do Z". I mnie ten orkisz zainspirował.
  • Nie widzę powiadomień:-)

    @szczurzysko może Ciebie zainteresuje

    Ja kupuję orkisz albo w Polskim Centrum Św. Hildegardy lub w sklepie niemieckim (www.hildegard.du). Ze względu na cenę bardzo bym chciała znaleźć zródLo oferujące tańsze produkty. Muszą jednak mieć gwarancję czystości gatunku. Przypomnę,że odmian orkiszu jest wiele,ale tylko 5 najczystszych, bez domieszek posiada właściwości lecznicze. Są to:
    Schwabenkorn
    Steiners Roter Tiroler
    Frankernkorn
    Oberkulmer Rotkorn
    Ostro
  • A jak tam z ceną za 1kg?
  • Orkisz posiadający certyfikat ekologiczny gwarantuje tylko "ekologiczność" pochodzenia, produkcji itp. Rzeczą najistotniejszą jest sprawdzenie,czy interesujące nas zboże w ogóle jest orkiszem. Jeśli to jest,oczywiście,dla kogoś ważne.
  • typ 650 oraz z pełnego przemiału w jednakowej cennie ok. 12.60 zł za 1 kg.Kupując więkdze ilości troszkę taniej. Ale wciąż drogo:-(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.