Może ktoś doświadczony mi poradzi. Otóż po raz kolejny pokonał mnie przepis na chlebek cytrynowy na proszku do pieczenia. Drugi raz wyszedł zakalec. Za pierwszym razem, przyznaję, poszłam trochę na skróty, ale dziś postanowiłam się ściśle trzymać przepisu, a także poczytałam w Internecie o możliwch przyczynach zakalca - i znowu porażka. Co robię nie tak? Chlebek jest bardzo smaczny, tylko zakalcowaty w środku.
Oto przepis:
- 13 dag masła
- 30 dag mąki
- pół łyżeczki zmielonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 10 dag cukru
- 2 ubite jajka
- 170ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny i sok z cytryny
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę z cukrem, następnie dodać po kolei ubite jajka, za każdym razem dobrze ucierać. Dodać cynamon i kolendrę, skórkę i sok z cytryny. Starannie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać połowę do masy maślano-jajecznej, następnie dodać połowę mleka. Powtórzyć czynność do wykorzystania wszystkich składników. Po starannym wymieszaniu ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej formy i piec 45 min w temp. 180 stopni. Chlebek studzić w formie 10 min., następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Zostawić do całkowitgo ostudzenia.
Przepis pochodzi z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein
Wszystkie składniki miały tempteraturę pokojową. Mąkę przesiałam przez sitko. Przestrzegałam kolejości podanej w przepisie. Mąki dałam nawet minimalnie więcej, bo miałam wrażenie, że ciasto jest za rzadkie. Darowałam sobie tylko skórkę z cytryny, bo uważam, że to sama chemia. Po dodaniu soku z cytryny masa mi się zwarzyła - może to jest przyczyna? No ale przecież robiłam wg kolejności podanej w przepisie. Ludzie, pomóżcie!
Komentarz
Z tym, że:
- dałam mąkę orkiszową
- ksylitol zamiast cukru (połowę porcji)
- bez skórki cytryny
- 30g masła i reszta oleju (zazwyczaj zastępuję i nie ma znaczącej różnicy)
Wszystko po prostu zmiksowałam. Wpierw płynne, potem dodałam suche.
Jak zawsze zresztą, bo nie chce mi się tak bawić.
I to już nie będzie ten sam chlebek
ale pachnie obłędnie.
Tyle,ze smak bardziej piernikowy niż cytrynowy. Za sprawa cynamonu, który zresztą uwielbiamy.