Próbowałem zrobić to:
jedynie zwiększyłem proporcje 3x, bo takie coś to nic na moich głodomorów
Po wyjęciu z lodówki ciężko było sformować coś na kształt kulki, raczej wynik przypominał eksplodującą kulkę, strasznie się lepiły. Czego za dużo/mało?
Piekłem 10min dłużej niż było w przepisie, w smaku nawet ok (mogłyby być ciut słodsze), ale rozsypują się w palcach (są miękkawe). Czemu?
Dzięki z wszelkie podpowiedzi
Komentarz
do takich przepisów zazwyczaj dodaję jajko lub siemie lniane świeżo zmielone jako lepiszcze
po drugie wilgotność/wchłanialność/pęczliwość mąk, płatków jest różna, więc konsystencję uzyskuję na oko, a niekoniecznie zgodnie z przepisem
No właśnie, jakby mi się mega kleiło to bym dosypała czegoś bo nie lubie rozpapranego ciasta
www.mniammniam.com/Czekoladowo_miodowe_kulki_owsiane_mocno_slodkie-11834p.html
Edit: tylko ja nie daję mąki pszennej a kukurydzianą i zamiast kakao - korab - może dlatego?
Płatki dałam jęczmienne, bo owsiane wyszły.
Dorzuciłam dwa jaja do potrójnej porcji.
i......
masa wyszła gęsta, idealna do lepienia (łyżką by się nie dało)
rzeczywiście kruche są
i dla mnie mało słodkie :P
następnym razem dosypię ksylitolu
@PawelK, dzięki za przepis!
ksylitol - cukier brzozowy, bo zwykłego raczej unikam.
Popatrzyłem na cenę... jesteś milionerką
------------------------------
bo mam dużo dzieci
kiedyś też może będziesz :P