Z tego co wiem od dentysty z przychodni ( info z czerwca) to tak to wyglada, jeśli chodzi o dorosła osobę. Zwykła plomba - zrobią, do lepszej- swiatloutwardzalnej ( dobór odcienia pod kolor reszty ) trzeba dopłacić. Nie wiem tylko czy 140 zł. Kanalowego leczenia ponoć na NFZ mozna ino jeden kanał leczyć Na korytarzu przychodni wisiało jakieś rozporządzenie z opisem co należy sie pacjentowi w ramach ubezpieczenia zdrowotnego Mozna to skwitować jednym słowem - gowno sie pacjentowi należy. Nie wydalabym 140 zł w przychodni, wole dołożyć i pójść prywatnie
Mężowi po ściągnięciu kamienia ( a ściągał regularnie, podobnie jak wizyty kontrolne) wdało się jakies zapalnie.
Dentystka na to - to normalne, bo po ściągnięciu zawsze jest NADWRAŻLIWOŚĆ, prosze płukać dentoseptem czy czymś podobnym.
Z nadwrażliwości zrobiło się zapalenie, w ciągu dwóch dni -mimo pogotowia dentystycznego,trzech zębów nie udało się uratować.
Dentystka na to - BYWA.
Na pogotowiu dentystycznym ( notabene zespół gabinetów prywatnych, gdzie zazwyczaj chodziliśmy na leczenie) powiedziano nam, ze zabieg ściągania został źle przeprowadzony, tzn ten kamień zamiast zostać ze szczelin przyzębowych odciągnięty, gdzieś tam został w środku co doprowadziło do tego co jest.
Dentystka nie ma sobie nic do zarzucenie, toć ona pracuje na takim sprzęcie jaki jest, nie ma wpływu na jego stan!
Normalnie nic tylko strzelać.
Od ściągnięcia kamienia do konieczności usunięcia zęba - kilka dni, mimo iż zaraz po byliśmy już pod kontrolą dentysty (prywatnie) bo nie podobała nam się ta "nadwrażliwość"
Dziś jesteśmy lżejsi o ponad 6 tyś - koronki.
Dziękuję za NFZ.
Pierwszy i ostatni raz byliśmy na NFZ, dla nas jest za drogi.
Mam koleżankę dentystkę, więc mniej więcej wiem ile powinno kosztować plombowanie zęba - tzn ja wiem, ze zależy od gabinetu, jest duży rozstrzał cenowy ale chodzi o to ile powinnam zapłacić maksymalnie za plombę dajmy na to, żeby wiedzieć czy płacę za leczenie czy za inne "okołodentystyczne duperele"
Myślałam, że my płącimy sporo, jednak nie jest najgorzej )
Na kolejnej wizycie będę brała znieczulenie komputerowe - bezigłowe zobaczymy co to za cudo.
Ja chodze do prywatnego, ale ma kontrakt z NFZ, plomby latami sie trzymają... jeden ząb to taki mam, ze tylko dwie scianki i kanałówka (ona go ratowala) i sie trzyma. Leczony od podstawówki nie wiem ile razy, tym razem 6 lat bez zmian. Takze dentystka dobra, ale mi sie wierzyc nie chce ze plomb tanszych nie ma.
Chyba sobie te kolorowe dziecięce włoże, moze tansze
Komentarz
Zwykła plomba - zrobią, do lepszej- swiatloutwardzalnej ( dobór odcienia pod kolor reszty ) trzeba dopłacić.
Nie wiem tylko czy 140 zł.
Kanalowego leczenia ponoć na NFZ mozna ino jeden kanał leczyć
Na korytarzu przychodni wisiało jakieś rozporządzenie z opisem co należy sie pacjentowi w ramach ubezpieczenia zdrowotnego
Mozna to skwitować jednym słowem - gowno sie pacjentowi należy.
Nie wydalabym 140 zł w przychodni, wole dołożyć i pójść prywatnie
Toc za te pieniądze mozna zrobic zęba bez czekania w kolejce na termin