Wczoraj wieczorem w miejscowości Zawadzkie na Opolszczyznie trzyletni chłopiec w stanie ciężkim trafił do szpitala. Cudem uniknął śmierci, bo w ostatniej chwili jego matka zdążyła odepchnąć wózek, w którym się znajdował. Sama zginęła pod kołami opla omegi, prowadzonego przez pijanego kierowcę.
41-letni kierowca opla potrącił kobietę prowadzącą wózek, kiedy ta przechodziła przez jezdnię, nie zatrzymał się żeby udzielić pomocy matce i dziecku.
Kilkadziesiąt minut później sam zgłosił się na policję. Okazało się, że jest pijany - miał ponad promil alkoholu w wydychanym powietrzu. 26-letnia matka zginęła na miejscu. W ostatniej chwili zdążyła odepchnąć wózek z dzieckiem, ratując mu życie.
Jej synek trafił w stanie ciężkim do Wojewódzkiego Centrum Medycznego w Opolu. Na szczęście jego życiu nic już nie zagraża. Pijanemu kierowcy za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym pod wpływem alkoholu, nieudzielenie pomocy poszkodowanym i ucieczkę z miejsca zdarzenia grozi kara 12-lat więzienia.
Źródło: TOK FM
Komentarz
12 lat? Za świadome wejście po pijaku za kółko, czyli świadome przyzwolenie na potencjalny wypadek = zabicie kogoś? Żenada...
P
P
zabójcy-to takze czyiś bliscy, którzy obdarzani są miłością innych
kara śmierci nie ukarze winowajcy, tylko właśnie niewinnych niczemu bliskich
P
I tu się częściowo zgodzę. W naszych warunkach w ogóle nie powinno się stosować kary śmierci. Dla mnie jest to kara zarezerwowana na okoliczności szczególne, jeżeli mordercy nie można w inny sposób powstrzymać od czynienia zła, dalszego mordowania. W naszych warunkach uwięzienie mordercy wystarczająco chroni potencjalne ofiary.
Pijak, o ile jest trzeźwy niech sobie jeździ. Pijany siadający za kierownicą powinien się tak samo liczyć z możliwością zabicia kogoś jak facet mierzący z odbezpieczonej broni palnej do ludzi.
Dokładnie
P
Zgadzam się calkowicie i mam jeszcze pytanie- padła kwestia- przecież taki kierowca może mieć żonę, dzieci? A ofiary takowych nie posiadają? no przepraszam, ale to żaden argument. Dla mnie to morderca. Każdy kto siada za kierownicą samochodu pod wpływem alkoholu, musi mieć świadomość, że może kogoś zabić.
K