U nas grill wegetariański to co wyżej i banany, kukurydza w kolbach, i ziemniaki (pokroic w kostkę, włożyć do aluminiowych saszetek i zalać śmietana z ziołami, dla vegan proponuje ziemniaki z grilla najpierw podgotowane)
Dobre są szaszłyki z tofu. Bierzemy tofu naturalne i kroimy w grubą kostkę i marynujemy z przyprawami do grilla i oliwą np. , im dłużej tym lepiej i potem robimy dowolne szaszłyki (papryka, cebula, cukinia, pieczarki itp.)
Co do folii aluminiowej. Kazde aluminum podgrzewane przenika do jedzonka i jest b.szkodliwe. Ponoc wplywa na rozwoj altzheimera. Dlatego od takich garnkow sie odeszlo. Nie wiem jak folia, moze warto sprawdzic.
Co do grilla... My uwielbiamy posolona i natarta czosnkiem i oliwa cukinie, grilowana z jednej strony, a jak odwrocona to na wierzch polozony ser plesniowy typu lazur.
Czerwona cebula - połówki zgrillowane smakują bosko. Do warzyw z grilla obowiązkowo masło czosnkowo - ziołowe, albo nawet samo ziołowe. A zrobione na świeżych ziolach to juz po prostu raj
kiedyś robiłam wariację nt kotlecików z soczewicy-masa zamiast smażona, grillowana była-fajnie wyszło, tylko soczewicę (ja akurat zieloną) trza miksowac gorącą
Komentarz
-------------------
to jak noc poślubna bez żony...
B-)
Nie jątrz. Będzie i habaniura. Po prostu mam gości bezmięsnych i coś muszę wymyślić też dla nich.
Co do folii aluminiowej. Kazde aluminum podgrzewane przenika do jedzonka i jest b.szkodliwe. Ponoc wplywa na rozwoj altzheimera. Dlatego od takich garnkow sie odeszlo. Nie wiem jak folia, moze warto sprawdzic.
Co do grilla... My uwielbiamy posolona i natarta czosnkiem i oliwa cukinie, grilowana z jednej strony, a jak odwrocona to na wierzch polozony ser plesniowy typu lazur.
----------------------------------------
jak oni wegetarianie to co innego...
nie dawaj im ziemniaków i po sprawie...