czyli przystawki do jedzenia palcami, bez talerzyka. Szukam inspiracji, bo mam na czwartkowa impreze zrobic. Mam w zamrazarce ciasto na pizze by Malgorzata i sie zastanawiam, czy cos ciekawego daloby sie z tego wyczarowac. Dawajcie pomysly!
Sezon taki, że najlepiej by było warzyw (marchew, kalarepa, seler naciowy, ogórek) w słupki długie naciąć, dip do tego dać i niech ludzie chrupią. Samo zdrowie! A z ciasta pizzowego, to, w ramach fingerfood, aż się prosi jakieś mini-calzone zrobić. Mogą być z osobliwym nadzieniem albo jakieś niewywrotowe.
parówkisamozuuuo mogą być? to tzw świnki w kocykach z ciasta francuskiego - ciasto tnę na 18 kwadratów, parówki na 3 części każda, na każdy kwadrat kładę kawałek żółtego sera, trochę przecieru pomidorowego, kawałek parówki, posypuję ziołami i zawijam jak becik dociskam lekko. Dla wytrwałych podobno można posmarować jajkiem... Nigdy nie smarowałam. Do piekarnika rozgrzanego do 200 st z termoobiegiem (czasami trochę można podnieść temp ale trzeba uważać żeby nie zwęglić), na jakieś 10-15 minut. Mam zakaz robienia z mniej niż 2 rolek ciasta francuskiego...
edit: jak fajnie wygląda ten przepis w kontraście do mini calzone z jaglanką...
dla dzieci (co prawda małej grupy) robiłam kiedyś łódki z jajek na sałacie, w każdą połówkę jajka wetknięta wykałaczka z nabitym kawałkiem żółtego sera. Ale to były małe dzieci
Probuje znalezc zloty srodek pomiedzy calzone z jaglenka a parowkami Odgrzebalam stary watek @uJa "jemy oczami" i przez pol dnia zrobilam pingwiny z oliwek i buzki z pasta kurczakowa. Jeszcze lodeczki z jajek mnie czekaja.... Wkleje pozniej foty, bo msz niezle wyszlo.
@Barbasia z majonezu+ ziarenek gorczycy. Juz po imprezie u nas, przynajmniej dla rodzicow. Najwieksze wziecie mialy pingwiny i lodeczki. @MonikaN bo tak naprawde, to ja w sercu jestem artystka
Komentarz
A z ciasta pizzowego, to, w ramach fingerfood, aż się prosi jakieś mini-calzone zrobić. Mogą być z osobliwym nadzieniem albo jakieś niewywrotowe.
@ola_g - parówki zaraz obok jaglanki???!!! Skandal! ;-)
http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/05/paszteciki-bueczki-krucho-drozdzowe.html
Tak samo pizza z różnymi dodatkami, na cienkim spodzie,
również na zimno znakomita
Ostatnio pierwszy raz zrobiłam domowe. Warto. Nie ma dużo roboty.
ja szukam jakichś nowych pomysłów bo też szykuję grilla/ posiady a mam mało sztućców i talerzy
więc sypcie sypcie pomysłami
Juz po imprezie u nas, przynajmniej dla rodzicow. Najwieksze wziecie mialy pingwiny i lodeczki.
@MonikaN bo tak naprawde, to ja w sercu jestem artystka
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/roladki-z-tortilli-z-pasta-jajeczna-suszonymi-pomidorami-i-ogorkiem