Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Syrop z czosnku

edytowano lipca 2014 w Pomagajmy sobie
chciałabym zrobić z tego przepisu:

http://www.mjakmama24.pl/starsze-dziecko/zdrowie/chore-dziecko/syrop-z-czosnku-przepis-naturalny-antybiotyk-na-przeziebienie-u-dziecka,336_3319.html

zastanawiam się tylko ile go można przechowywać w lodówce?

Komentarz

  • Im krócej tym lepiej. Z czosnkiem jest taki problem, że najcenniejsza allicyna powstaje dopiero po zmiażdżeniu komórek z substratów zawartych w nich i po tym szybko się ulatnia. Z tego powodu bardzo trudno jest zrobić dobry preparat z czosnku. Właściwie jest to niemożliwe, żeby dobrze i trwale zakonserwować składniki aktywne czosnku w jakimkolwiek preparacie. Trzeba jeść świeży.
  • edytowano lipca 2014
    Od kilku lat robię ten syrop i jako jedyny lek podaję dzieciom. Tylko ja robię troszkę inaczej - przeciskam czosnek, zalewam sokiem z cytryny i pod przykryciem odstawiam na dobę w ciepłe miejsce (najczęściej na blacie). Po dobie przelewam przez sitko, dodaję szklankę wody i miodu do smaku. Przechowuję w lodówce nawet dwa tygodnie i nic się z nim nie dzieje, a pomaga, więc całkiem nie traci właściwości. To bardziej robi się takie winko czosnkowe. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.