Przez najbliższe dwa tygodnie będą u nas moi rodzice. Tata - chory na cukrzycę. Ponieważ mama na codzień średnio sobie radzi z gotowaniem smacznych i apetycznych potraw dla cukrzyka, chciałabym ten czas wykorzystać, żeby podrzucić im trochę inspiracji kulinarnych.
Jeśli macie fajne sprawdzone przepisy (głównie obiadowe) dla diabetyków to dawajcie. Zasady żywienia cukrzycowego mam przerobione w teorii i praktyce, szukam fajnych, w miarę prostych i smacznych patentów na cukrzycowe potrawy.
Komentarz
Teraz mnogość warzyw - aż żal by było nie skorzystać. Warzywa bardzo służą cukrzykom. Widzę to na przykładzie brata. Można dołożyć pełnoziarnistych zbóż i już jest ogrom możliwości kulinarnych.
@Rosea ,wołam Cię
Teraz sezon na cukinie i inne dyniowate - warto korzystać. Polecam też warzywne zupy - nawet jeśli będzie tam pływać trochę marchewki, to nie wiedze poważnego zagrożenia.
@Kotek - rozumiem, że tata bez mięsa nie da rady? Z mojego doświadczenia wynika, że można osiągnąć bardzo wiele samym tylko odpowiednim użyciem przypraw.
Tu są przepisy przeważnie o niskim ig
Mam w planie dużą ilość warzyw duszonych i zapiekanych al dente. Z przyprawami będzie kłopot. Ja używam dużo różnych ale mama uznaje tylko sól, pieprz i ewentualnie szczyptę ziół prowansalskich...