@Maciejka - chciałabym coś na szybko, bo przyjdą do nas po Mszy Świętej w naszej intencji. Zastanawiałam się, czy bułkę posmarować masłem i posypać jakąś przyprawą?
miękkie masło wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i jakimś zielem na kolor może być posiekana bazylia, pietruszka, oregano itp.
jeśli wolisz by było miękkie w środku to nie rób kromek tylko nakrój bagietkę na plasterki ale nie do końca, w każdą przerwę włóż masło i zapiec w całości
jak są osobne kromki to robią się bardziej suche i chrupiące a w całości są trochę mokre w środku
A nie mozna zblendowac tego masła z czosnkiem jak lubicie bardziej na gładko? Ja jak robię taka bagietkę to tylko mieszam wyciśnięty czosnek z masłem, po zapieczeniu grudek nie czuć.
Ja zawsze robię sama masło czosnkowo-ziołowe albo tylko czosnkowe, albo tylko ziołowe
Do miękkiego masła dodaję szczypte soli i pieprzu, pakuję przeciśnięty czosnek (albo roztarty z solą-po przeciśnieciu przez praskę, wtedy nie ma grudek) i dodaję ulubionych ziół
Pycha do podpłomyków-bułeczek-chlebków drożdżowych lub na grzankę z tostera
@mama_asia -ja lubię mocno czosnkowe, więc na kostkę maseła biorę nawet 2 -3 ząbki
ale jak ktoś lubi umiarkowanie, to jeden średni będzie ok
wiem, ze tu są miłośnicy bułeczek z masłem czosnkowym-tych marketowych
ja robię je w ten sposób: biorę te kupne, do upieczenia samodzielnego w domu, nadkrawam i pakuję własne masło czosnkowe i piekę normalnie w piekarniku
takie buleczki/bagietki surowe do upieczenia samodzielnego to chyba w każdym sklepie można kupić
tak, wiem...pieczywo marketowe ("prosto z pieca") to syf, ale wolę już z połową syfu ("masło czosnkowe" w tych bułach to sama chemia i mało masła) niż z całym syfem
wpisując gyros w forumową wyszukiwarkę wyszło: wpis bridget: Co do przepisów, to akurat wczoraj byliśmy na chrzcinach i przywiozłam takie oto:
SAŁATKA GYROS
(pewnie większości znana, ja kiedyś raz robiłam, ale wyszła bez rewelacji, a ta wczoraj była po prostu super, mąż dostał cały słój na wynos):
podwójna pierś kurczaka, podsmażona z przyprawą Gyros Kamisa
kapusta pekińska
kukurydza
majonez
Tej przyprawy było dość sporo i wyszło mocno pikantne.
@uja skopiowałam wpis Twoj ,bo widzę że że nie podałam ogórka pokrojonego,nie wiem dlaczego ale musi być ogórek albo kiszony albo korniszon,albo małosolny
jak roztapiam czekoladę dodaję masło klarowane, lepiej się rozsmarowuje, z gotowcem nie ma kłopotu, dla własnych dzieci, jak robie polewę, to rozpuszczam klarowane masło z ksylitolem i czarnym kakao.
Mieszam majonez z jogurtem, do tego wcieram ząbek czosnku i sos gotowy. Sos osobno stoi na stole. Sałatkę gyros robię tak: Kurczak lub schab (lepszy) pokrojony w cieniutkie paseczki koniecznie wzdłóż włókien mieszam z odrobina oleju i dużą ilością przyprawy do gyrosa prymat i smażę na patelni. Kurczaka tylko do ścięcia i odparowania na dużym ogniu a wieprzowinę po podsmażeniu podlewam woda i duszę do miękkości. Warzywa: pekińska, zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry ze skórkami, pomidory w ćwiartki, papryka czerwona w paski przygotowane bezpośrednio przed podaniem nie posolone. Mieszam z zimnym bardzo pikantnym mięsem. Przepis ten przyniosła moja siostra z masarni w której pracowała.
Komentarz
wpis bridget: Co do przepisów, to akurat wczoraj byliśmy na chrzcinach i przywiozłam takie oto:
większości znana, ja kiedyś raz robiłam, ale wyszła bez rewelacji, a ta
wczoraj była po prostu super, mąż dostał cały słój na wynos):
oraz: http://wielodzietni.org/discussion/10959
Do sosu do sałatki dodaję trochę ketchupu, fajnie się komponuje.
Poczekam :-)
Tak myślałam, żeby masło do grzanek doprawić trochę czosnkiem, ale nie wiem, jak to wyjdzie
jeśli wolisz by było miękkie w środku to nie rób kromek tylko nakrój bagietkę na plasterki ale nie do końca, w każdą przerwę włóż masło i zapiec w całości
jak są osobne kromki to robią się bardziej suche i chrupiące a w całości są trochę mokre w środku
wpis bridget: Co do przepisów, to akurat wczoraj byliśmy na chrzcinach i przywiozłam takie oto:
większości znana, ja kiedyś raz robiłam, ale wyszła bez rewelacji, a ta
wczoraj była po prostu super, mąż dostał cały słój na wynos):
Sałatkę gyros robię tak: Kurczak lub schab (lepszy) pokrojony w cieniutkie paseczki koniecznie wzdłóż włókien mieszam z odrobina oleju i dużą ilością przyprawy do gyrosa prymat i smażę na patelni. Kurczaka tylko do ścięcia i odparowania na dużym ogniu a wieprzowinę po podsmażeniu podlewam woda i duszę do miękkości.
Warzywa: pekińska, zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry ze skórkami, pomidory w ćwiartki, papryka czerwona w paski przygotowane bezpośrednio przed podaniem nie posolone. Mieszam z zimnym bardzo pikantnym mięsem.
Przepis ten przyniosła moja siostra z masarni w której pracowała.