Występuje u nas niechęć do literek i wysiłku intelektualnego:) przy ogromnym potencjale twórczym i chęci zabawy. Chciałabym z nią codziennie coś robić żeby nauczyć ją systematyczności i skupienia, realizowania zadań, które ktoś jej zleca, a nie tylko ona sama sobie wymyśla... Takie niewielkie zadania. "Kocham czytać" 18 zeszytów Cieszyńskiej kupię, i jeszcze chciałam coś takiego fajnego ze szlaczkami, zadaniami z różnych dziecin rozwoju, co myślicie o "Tropicielach"? Warto? Czy coś lepszego znacie?> Nie mam czasu na wyszukiwanie codziennie czegoś w necie przez cały dzień, też mam też trochę zadań dla siebie w tym roku szkolnym:) Chciałabym mieć w domu taką bazę i potem ewentualnie coś doszukać na jakiś temat wybrany.
W zeszłym roku mieliśmy fajne zeszyty 5 latka z Biedronki, i w tym, roku też kupiłam, okazało się, że pod inną okładką kryją się te same zadania, cóż, nie wysilili się ..oddałam dla innej dziewczynki.
Komentarz
Kupiłam sobie Tropcieli, zeby łatwiej mi było prowadzić systematyczna "prace", bardziej zabawę, z dzieckiem.
Ze szlaczkow mam do polecenia genialne materiały.
Poszukaj zeszytów na http://www.glottispol.pl/_sklep/?p=txt_jakkupowac
Z Cieszyńska sie nie wypowiadam, kupiłam ze 3 zeszyty ale nie przemówiło to do mnie. Bardziej ta glottodydaktyka o której mowa na powyższej stronie.
Ja sie przymierzam do zakupu klocków logo. Wogole te wszystkie materiały do nauki czytania i ćwiczenia grafomotyrcznego Roclawskiego sa jak dla mnie jedne z lepszych( najlepszych). Widziałam duza cześć materiałów u koleżanki. Przegladalam, wymacalam i uważam ze sa super.
Fakt ze te klocki nie najtańsze ale jest mnóstwo pomysłów na wykorzystanie ich i myśle ze warto.
Jak sie dorwe po południu do komputera to Ci zalinkuje co ja widziałam namacalnie i co fajne. Szlaczki to m.in ten zeszyt Tymichovej.
A jakby udało Ci sie pożyczyć te klocki na próbę to wystarczy tylko jedna ksiazka która uczy jak je stosować, podaje pomysły na zabawy, ćwiczenia.
Wesołe szlaczki, fale i zygzaczki
Ćwiczenia graficzne (..) zgodnie z zamysłem Tymichovej
Labirynty grafomotoryczne
Do tych klocków na początku wystarczyłby : Bawię sie i uczę. Zeszyt A.
W zestawie z klockami logo jest chyba podręcznik jeszcze z instrukcja.
drugi synek pójdzie jako 6 latek bo musi (choć być może go odroczę) i nie sądzę by umiał czytać w wieku 6 l
@annabe jak masz zerówkowicza to może się jakoś umówimy jak już wrócimy z gór
może coś dla leworęcznych dzieci polecicie?
a jakieś materiały znacie?
bo znalazłam coś takiego i zastanawiam się czy warto.
Predi a ja myślałam ze A juz ma 5 lat..
Jakieś dobre ćwiczenia (w sensie zbiory) polecacie? Bo nie chcę jej pierwszej klasy od razu ładować. Choć może powinnam. Ych.