Zapraszam wszelkich odbiorców sera koziego od
@nowa (do zamówienia w wątku:
Sprzedam twaróg kozi ) do dzielenia się przepisami na ser kozi w potrawach. To się nazywa serspinacja
@MagdaCh chwaliła się zapiekanym z bakłażanem. Możemy prosić przepisik?
Komentarz
I piekłam sernik cytrynowy, pierwszy przepis, ktory gugle wyrzuca.
;-)
Tyle ile sera, tyle samo tłuszczu (w oryginale był smalec, ale ja daję co akurat mam), tyle samo mąki. Ugnieść, schłodzić w lodówce. Wałkować, kroić w kwadraty, nadziewac marmolada lub czyms na wytrawnie. Zlepiać . Piec na złoty kolor (ok. 10-15 min. w 180stC). Mozna polukrowac-wersja z marmoladą, jak komu za mało slodkie.
Wersja z kozim serem to juz ekstrawagancja
Tak pokazywałam jednej Forumowiczce wielkośc ciasteczka....
Mam jeszcze fajny sposób na twarożek ale nie próbowałam tak z kozim. Dosypuję do twarogu dużą ilość przyprawy "suszona bazylia pomidory i czosnek", sól i śmietanę (mniej niż zwykle). Jest pyszny i ma fajną konsystencję, prawie jak almette. Reszte dodatków typu ogórki dopiero na wierzch kanapki.
Przyprawy z normalnego sklepu nie dawały tego efektu. Najlepsze są z tego miejsca:
http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-hurtownia-31.html?zenid=gn8d8gf9kpelj929b3kotf35i1
Polecam zrobić większe zakupy (mają super przyprawe do leczo i do ryb).
-parówki
-kilka gotowanych jajek
-twarożek
-szczypiorek
-po trochę musztardy i majonezu
-sól i pieprz do smaku
wykonanie
mielimy parówki i jajka dodajemy twarożek pokrojony szczypiorek,do smaku wymieszany majonez z musztardą,sól i pierz
przepis @Elżuni
chleb miodem posmarować potem kawałek sera koziego, (a wisienka na torcie) : pół winogrona (by się ładnie trzymało.)
Ale nie próbowałam z serem @nowa