Po wczorajszej zapiekance mi zostało trochę ugotowanej jaglanki. Tak ze trzy łyżki. Podrzućcie jakiś pomysł co z tym można zrobic? Pastę do chleba, jakiś sos czy jeszcze co innego?
Dodać do zupy. Zjeść z musem jabłkowym lub sosem warzywnym. Zblendować i dodać do dowolnego ciasta (kruchego, ucieranego, drożdżowego). Zblendować i użyć do zagęszczenia sosu. Zblendować i użyć jako bazy do pasty kanapkowej - dodać, co uważasz i lubisz.
cenny watek.. jak za duzo forum sie naczytsam i ugotuje raz na pol roku to potem z bolem serca wiekszosc szklanki ugotowanej musze wyrzucac bo sie unieprzydatnia
Dolać wody lub mleka, masło lub tłuszcz kokosowy, cukier i/lub owoce (daktyle, sok z cytryny,pomarańczy) kakao/kawa rozpuszczalna/karob. Zagotować. Zblendować na gładką masę. Na gorąco przełożyć do malutkich filiżanek. Po ostygnięciu odwrócić dnem i stukając wyciagnąć z filiżanki. http://lifemanagerka.pl/wp-content/uploads/2014/04/pannacotta1.jpg
Ja do resztek dodaje co mi pod rękę wejdzie (pestki dyni, słonecznika,nerkowce, rodzynki, żurawina suszona, morele, śliwki, daktyle lub świeże owoce jakie mam -obecnie maliny np) dolewam trochę kefiru lub jogurtu naturalnego i wcinam ze smakiem na śniadanie zamiast owsianki.Albo wkrawam avocado, dorzucam oliwki, ser feta, ciut oliwy i pakuje do pracy na drugie śniadanie.
Zrobiłam pastę do chleba z suszonych pomidorów i oliwek. Pomidory namoczyłam, żeby się odsoliły, do tego oliwki, resztka jaglanki, czosnek oliwa sól pieprz. Zmiksowałam. Wyszło super wykwintne
Komentarz
Zjeść z musem jabłkowym lub sosem warzywnym.
Zblendować i dodać do dowolnego ciasta (kruchego, ucieranego, drożdżowego).
Zblendować i użyć do zagęszczenia sosu.
Zblendować i użyć jako bazy do pasty kanapkowej - dodać, co uważasz i lubisz.
http://lifemanagerka.pl/wp-content/uploads/2014/04/pannacotta1.jpg
Pomidory namoczyłam, żeby się odsoliły, do tego oliwki, resztka jaglanki, czosnek oliwa sól pieprz.
Zmiksowałam.
Wyszło super wykwintne