Z jabłek, truskawek, malin i czego tylko chcesz, zimą robiłam na soku z wycisnietej pomarańczy i cytryny, na szklankę wody czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Kisiel domowy można robić z różnych owoców przetartych lub ugotowanych w fornie kompotu. Do wrzącego i osłodzonego kompotu lub przecieru dodać rozmieszanej w małej ilości zimnej wody skrobi ziemniaczanej" zagotować i podać, ilosc skrobi zależy od ilości kompotu lub przecieru.
1. Na tarce z grubymi okami starłam kilka jabłek 2. zasypałam 2 łyżkami cukru (wiem, wiem...) + cynamon 3. Ugotowałam wodę (garnek jak na zupę) 3. Wrzuciłam jabłka do gara, zmiksowałam (brak cierpliwości do przecieraka)
Pycha z tymi jabłkami wcześniej zasypanymi cukrem i cynamonem. Takie "odstane" jabłka nabierają innego wyrafinowanego smaku.
Jak w tym przepisie na "bałabucha" - jabłka w kostkę, orzechy i rodzynki posiekać, zasypać cukrem (ew. miodem) i odstawić na 2 h. Dodać jajko, mąkę - upiec. Niebo w gębie. Jabłka odstane z cukrem i bakaliami nabierają tak niesamowitego smaku, że nie da sie opisać. Nie pamiętam proporcji na bałabucha.
Komentarz
Zrobiłam eksperymentalnie
1. Na tarce z grubymi okami starłam kilka jabłek
2. zasypałam 2 łyżkami cukru (wiem, wiem...) + cynamon
3. Ugotowałam wodę (garnek jak na zupę)
3. Wrzuciłam jabłka do gara, zmiksowałam (brak cierpliwości do przecieraka)
Pycha z tymi jabłkami wcześniej zasypanymi cukrem i cynamonem.
Takie "odstane" jabłka nabierają innego wyrafinowanego smaku.
Jak w tym przepisie na "bałabucha" - jabłka w kostkę, orzechy i rodzynki posiekać, zasypać cukrem (ew. miodem) i odstawić na 2 h.
Dodać jajko, mąkę - upiec.
Niebo w gębie.
Jabłka odstane z cukrem i bakaliami nabierają tak niesamowitego smaku, że nie da sie opisać.
Nie pamiętam proporcji na bałabucha.