Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Proszę o wrzucenie przepisów na dyńki.
Szczegółnie interesuje mnie zupa z dyńki.
Kiedyś robiłam zapiekankę mięsno-dyniową, ale słabo nam podeszła, więc porzucilam dynię na długi czas.
Starszy Syn zamęczał mnie od kilku dni prośbą o dynię, więc teraz ja męczę o prosty przepis na zupę dyniową, może być zupa krem, mam świetny mikser-blender, ale coś naprawdę prostego, niewyrafinowanego, bo nie zjedzą.
dzięki!
Inne fajne pomysły też poproszę, może się skuszę kiedys na te "kopytka dyniowe".
BTW dynię mam mocno pomarańczową w środku, a na zewnątrz ciemnozielona, taka zgniła zieleń (ale dynia nie zgniła )
Komentarz
"Duszę dużego pora i cebulę na oliwie/oleju, dodaję
dużą ilość wyciśniętego czosnku, duszę chwilę, dodaję pokrojoną dynię i
zalewam wodą (tyle, przy wszystko przykryło). dodaję liść laurowy, kilka
kulek ziela angielskiego, gotuję do miękkości. Dodaję gałkę, kurkumę,
słodą paprykę, imbir, kolendrę, sól i trochę soku z cytryny. Miksuję. Na
talerz dodajemy trochę oleju tłoczonego na zimno lub oliwy."
Ja na końcu dodaję śmietanę i podaję z grzankami.
Dynię ścieram na grubych oczkach, marchew kroję w kostę - zalewam w garze wodą - ale umiarkowanie, gotuję/duszę pod przykryciem z odrobiną masła. Jak dynia się rozgotuje lekko całość blenderuję - ale tak by kawałki marchwi pływały w zupie.
Przyprawy: sól, pieprz, cząber.
Zupa z dyni na mleku kokosowym
1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
4 ziemniaki
pęczek dymki
100 g masła
1 łyżka mieszanki curry
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (ilość zależy od Waszych preferencji)
1 łyżka oleju
sól
puszka mleka kokosowego
Dymkę oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, smażyć 4-5 minut, często mieszając. Całość przełożyć do garnka, dodać dynię, zalać 1 ½ l wody. Gotować ok. 20 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na małej patelni rozgrzać olej, dodać curry, rozgnieciony na papkę czosnek i stary na tarce imbir. Smażyć chwilę, energicznie mieszając. Pod koniec gotowania dodać do zupy mieszankę przypraw i mleko kokosowe. Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Do zupy wspaniale pasują świeże liście kolendry.
Z wierzchu kto lubi to posypuje sobie cynamonem. Zjadają ją w tej wersji wszystkie moje dzieci
Edit: zapomniałam dodać, ze robię ją z dyni Hokkaido, jest to jedyna dynia którą uwielbiam nie gwarantuję, że z innej dyni zupa bedzie równie smaczna. Hokkaido ma intensywny, wyrazisty smak.
Zapisałam, ruszam do boju,
znaczy zapisalam jeden przepis, najprostszy wg mnie.
Jak nie chwyci, to zrobię weekendowy test z jakimś skomplikowanym przepisem.
W tygodniu ma być prostota, do boju, witaj kuchnio! przybywam!
Narazie siedzi w piekarniku
Wczorajsze plany to kluseczki, ale u nas plany obiadowe często nie wypalają
Zupy raczej chłopy mi nie zjedzą No chyba, ze byłaby robiona na kilogramie mięsa )
Wiec myśle ze kluski z warzywnym sosem ( jak do królika ) byłyby ok,
Ostatnio robiłam zapiekankę z kwestii smaku- dynia, ryż, grzyby i pierś z kurczaka- wyszło pyszne danie jednogarnkowe na dwa dni .
Syn starszy zjadl, entuzjazm slaby, raczej jadl z powinnosci, bo pomagal mi ja robic.
Syn drugi, jedna lyzke zjadl, druga wyplul, na widok trzeciej lyzki machal energicznie glowa na boki i mowil: nieee, nieee.
Wnioskuje, ze wcale Mu nie smakowalo.
Maz jeszcze nie jadl.
A slowo pyszna jest ode mnie. Przepyszna! Zjadlabym cala sama!
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
Ten @Agnieszka5
Dziś jednak kluski z sosem warzywnym a dla brzydszej połowy rodziny dodatkowo udziec z indyka
2 szklanki maki
1 i 1/2 szklanki cukru (moze byc tez miod, albo szklanka cuku i pol szklanki miodu)
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu (dodaje jeszcze inne korzenne przyprawy jak np. kardamon, imbir)
1 szklanka oleju
3 jajka
3 szklanki tartej marchwii
1/2 szklanki grubo siekanych orzechow (wloskie albo laskowe)
------------------------------------------------------
wymieszac suche, pozniej dodac mokre skladniki, piec ok. 1h w 175*
po wystudzeniu mozna polac czekolada (roztapiam gorzka czekolade z kilkoma lyzkami smietany). To przepis na okragla foremke o srednicy 26 cm.
_____
Znalazlam w watku dyniowym
U nas w sklepie tylko takie są, kupiłam trzy i się zastanawiam, co z nich teraz zrobić :-?
A jak pieczesz,w kawałkach ,z przyprawami,skropioną oliwą?
Czosnek do niej pasuje?Rozmaryn?
Dziś na obiad dynia faszerowana :-)
Nadziwane- pyyycha!