Stockbrot, czyli chleb nawijany na patyk. Mozna jakos dodatek do heretykow w sosie wlasnym Robi sie takie sztywne ciasto, ukreca z tego weza i owija dookola patyka, patyk nad ognisko i sie piecze. Niezla frajda dla dzieci. Jesli Cie interesuje, poszukam dokladnego przepisu na ciasto.
Znalazlam taki przepis, na 15 porcji: 1 kg maki 500 ml cieplej wody 1 lyzeczka soli 2 paczuszki drozdzy suszonych
Wyrobic i zostawic w chlodnym miejscu na 5-6 godzin do wyrosniecia. Po tym czasie jeszcze raz wyrobic. Formowac kulki, ktore nalezy rozwalkowac na grubosc mniej-wiecej palca. Owijac wokol patyka i piec nad ogniskiem
------- To jest przepis podstawowy, mozna rozne cuda dodawac, przyprawy (np. do pizzy),plasterki boczku itd. Albo zrobic ciasto na slodko, albo na upieczony, w te spirale dac marmolade jakas. Albo maslo ziolowe. Albo jaglomajonez
Komentarz
1 kg maki
500 ml cieplej wody
1 lyzeczka soli
2 paczuszki drozdzy suszonych
Wyrobic i zostawic w chlodnym miejscu na 5-6 godzin do wyrosniecia. Po tym czasie jeszcze raz wyrobic. Formowac kulki, ktore nalezy rozwalkowac na grubosc mniej-wiecej palca. Owijac wokol patyka i piec nad ogniskiem
-------
To jest przepis podstawowy, mozna rozne cuda dodawac, przyprawy (np. do pizzy),plasterki boczku itd. Albo zrobic ciasto na slodko, albo na upieczony, w te spirale dac marmolade jakas. Albo maslo ziolowe. Albo jaglomajonez