Mój mąż uwielbia pewne orzechowe ciasto które sprzedaje lokalna cukiernia, chciałabym mu zrobić niespodziankę i upiec je sama, tylko nie wiem pod jaką nazwą szukać przepisu, pomóżcie.
Jest to kruche ciasto jakieś 2 cm wysokie, na tym taka krucho ciągnąca masa/polewa orzechowa pieczona razem z tym ciastem (tak wygląda przynajmniej)
macie jakiś pomysł? co to może być?
Komentarz
@uJa - mam przepis na takiego orzechowca, ale będę go mogła podać dopiero jutro - jeśli nie będzie to dla Ciebie za późno
tylko kruche takie jakieś wysokie, może to ucierane jest?
i na to takie jakby orzechowe ciasto
kateri - chciałam dziś robić, ale jutro tez bedzie ok
to moje to jest tylko kruche ciasto i na to warstwa orzechów w takim jakby karmelu.
jak dam radę, to spróbuję wrzucić przepis wieczorem, jednak obiecać nie mogę, bo dzień dzisiaj długi przede mną...
jak już wyżej pisałam to jest inne ciasto, bez masy, ma tylko dwie warstwy ale zespolone ze sobą w pieczeniu,
i co najważniejsze te górna warstwa orzechowa NIE SMAKUJE tak jak w zwykłym orzechowcu/snickersie czy innym pokazanym wyżej na zdjęciu
i niby nazywa się krakowskie ciastka
ale nie do końca jestem pewna czy to to
http://zielona-sofa.blogspot.com/2011/05/ciasto-krakowskie.html
tylko kurcze nie rozumiem przepisu
masę orzechową wyłożyć na dużą blachę a potem jeszcze na ciasto?
ehhhhhh
ale dobra robię
podobe na moich wypiekach znalazłam
kruche już zrobione
na moich wypiekacj jest mało orzechów a dużo białek i dlatego ten wierzch taki jasny
a w tym od zuzypoli jest odwrotnie i masa ma taki kolor jak powinna
@Cart&Pud
wołam was !
Ale to chyba nie o to chodzi, bo ono wygląda właśnie jak to z Twojego postu powyżej, tylko nie ma tych dolnych warstw.
Oto przepis:
Orzechowiec
kruche ciasto:
3/4 margaryny
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!)
2 łyżeczki proszku
Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.
Upiec na blado złoto.
Masa orzechowa
40 dag orzechów włoskich grubo posiekanych
1 i 1/2 kostki masła
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, wrzucamy orzechy i smażymy ok. 10 minut ciągle mieszając.
Gorącą masę orzechową wylewamy na upieczony spód i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut.
Masa musi się "zagotować" w piekarniku- wtedy jest gotowa.
Ciasto kroimy na malutkie kawałki, bo słodkie bardzo
Aha, ważne, żeby do masy orzechowej dać masło, nie wyrób masłopodobny, bo się będzie rozdwajać i nie wyjdzie.
25 dkg mąki
zostały mi białka z innego ciasta i przeglądałam moje wypieki żeby znaleźć sposób na ich utylizację i znalazłam te ciastka krakowskie bardzo podobne do tego którego szukam, pogooglałam jeszcze i się okazało że są one popularne w małopolsce
przepis który zalinkowała zuzapola jest chyba najbardziej zbliżony (przynajmniej zdjęcie ) do tego którego szukam, zrobiłam pół na pół trochę z moich wypieków trochę z tamtego bo nie miałam aż tylu orzechów, i nie chciało mi się czekać aż przestanie się kleić bo i tak się kleiło
na razie jest w piekarniku, wygląda ładnie, ale jeszcze nie próbowałam bo to niespodzianka na jutro dla męża
dam znać
ten przepis z moich wypieków jak na moje oko zawierał za dużo białek a za mało orzechów
ale jak już pisałam nie miałam wiecej orzechów i musiał taki być
ale bardzo bardzo blisko oryginału ! mąż byl zadowolony
tylko za długo siedziało w piekarniku, jak się upiekło trzebabyło je wyjąć a nie trzymać w piecu (żeby była niespodzianka dla meża to tam zostało) i się spiekło i wyschło
następnym razem robię z zalinkowanego przez Zuzępolę przepisu powinno to być to !