Gdzieś czytałam taki stary przepis na masę chałwową do mazurka/tortu etc. po wielu poszukiwaniach nie odnalazłam. A dosyć mi zależy. Może ktoś piecze jakie ciasta na bazie chałwy i się podzieli?
Do sezamowca ucieram masło z chałwą, w przepisie cukier puder jest, lecz odpuszczam na korzyść chałwy. Na oko robię pół kostki masła i 3 batoniki chałwy.
MagdaCh wlasnie wczoraj pieklam ciasteczka chalwowe z tahiny, czyli ze zmielonego sezamu z odrobina oleju. Zeby wyszlo cos bardziej chalwowego trzeba dodac miod.
Smarowidło do chleba na hipersłodko - w proporcji 1:1 miód płynny wielokwiatowy i pasta sezamowa kupna. Pyszne, o smaku chałwy idealnie i myślę, że jak by potrzymać w lodówce, to może i kroić by się dało. Albo jak by miód twardy był, tylko wtedy ciężko z pastą pomieszać.
Chalwa ze slonecznika przypomina mi wakacje w Bulgarii daaawno temu:) Bo tam taka slonecznikowa jadlam i pyszna byla. Chyba zakupie slonecznika i sobie zrobie:)
To może w tym wątku spytam - bo się wszędzie krempuję
Bliżej Bożego Narodzenia jest w lepszych sklepach taka babka Panettone, niektórzy robią w domu. Ma masę bakalii i wygląda baaardzo apetycznie. Pzrez wszystkie lata albo szkoda mi było pieniędzy (wyrób u nas jest importowany i dosyć drogi), albo wieczna walka o mój płaski brzuszek. W tym roku nie tylko ciąża, ale i linia zrujnowana - powiedzcie mi Ci, co wiedzą - czy warto sobie taką babkę kupić i zjeść czy nic specjalnego i nie warto?
Komentarz
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/sernik_pumpkin_spice_latte/przepis.html