Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Przechowywanie warzyw i owoców

edytowano października 2014 w Kuchnia
Ila mogą przeleżeć dynia hakkaido? W suchej, ale średnio ciepłej piwnicy? I czy skoro mają takie przebarwienia to przeżyją :D

Co z innymi warzywami? marchewką? burakami? kabaczkami? 

Komentarz

  • Kabaczka przechowywać tak jak dynię.

    A marchew, buraczki i inne korzeniowe najlepiej zadołować w skrzyni z suchym piaskiem. W średnio chłodnej piwnicy przetrzymają tak nawet całą zimę, nie gnijąc, nie puszczając ogonów i nie więdnąc.

    Sposób babciowy ale bardzo skuteczny.
  • takie przebarwienie nie szkodzą? :D
  • Moje mają takie same pzrebarwienia @Taja
    pierwsze sześc szt leży już z miesiąc w kartonie w korytarzy ( nie ma tam ogrzewania)
    i dokupuję na zimę powoli, tzn jak przyjdzie mi na myśl wziąc wózek sklepowy bo z koszyka nie chce mi się targać tego do auta ;)
  • Takie jaśniejsze przebarwienia ma każda dynia w miejscu w którym przylegała do ziemi (jeżeli o nie chodzi) i nie wpływa to na przechowywanie. W zeszłym roku trzymałam na korytarzu blokowym olbrzymia dynię do od listopada do maja.
  • A marchew, buraczki i inne korzeniowe najlepiej zadołować w skrzyni z suchym piaskiem

    A skąd wziąć piasek?  :-?

    A co z krótkim przechowywaniem korzeniowych i ziemniaków - macie jakiś patent?

  • piękne Hokkaido!
    skąd masz?

    u mnie tylko w eko sklepach znalazłam - za jakies masakryczne pieniadze:(
  • Te 30 kg przywiózł mi mąż jednej z forumowych osobistości. U nich na rynku w Konstancinie kg dyni to 1,5 u nas 6-8
  • Już chyba nawet wiem od której :P
  • W lidlu hokkaido teraz po 1,29, małe i średnie są u nas
  • Taja, u mnie Hokkaido trzymane w piwnicy leżą do czerwca. Blokowa, ciepła piwnica. Zimne i mokre nie nadają się do przechowywania dyni. Dynie powinny być podsuszone, czyli na początku trzymane w cieple. Potem mogą iść do piwnicy. Nie powinny leżeć jedna na drugiej, każda ma być luzem. I co jakieś 2 tyg warto patrzeć na dynie i wyłapywać te, które zaczynają dostawać plamek. Najwięcej dyń psuje się do grudnie, potem już mało ich "odpada"
  • edytowano października 2014
    W moim lidlu też hokkaido, najulubiensze:)
    E
  • Jarzyny w lodówce fajnie się przechowują w pojemnikach wyłożonych papierowymi ręcznikami, nie podchodzą wodą i nie pleśnieją, a nawet jak coś chlapnie to łatwo wychwycić i zmienić ręcznik na suchy.
  • u mas w lidlu-wg tego co sie nauczyłam tu na forum-nie Hokkaido :(
    polecialam sprawdzić specjalnie.
  • @chabrowa w tesco są hokkaido, tetaz były po 1,50 za kg
  • kurczaki..no do Tesco nie poszłam.
    może w przyszłym tyg tez beda
  • Może zamów sobie z dostawą do domu?
  • U nas w lidlu wczoraj były ;)
  • A jak na ogonku jest biała mechata plamka to cała dynia out? Albo na skórze? Takie mini mini?
  • @Taja - właśnie nabylam hokkaido za 1.39 za kg w Piotrze i Pawle. Masz gdzieś ten sklep?
  • Mam ;) ale co? Myślisz że te 30 kg to za mało?
  • edytowano października 2014
    Ola_g, <.. od wielu lat wszystkie korzeniowe i ziemniaki przechowuję w lodówce, w rozwiązanych siatkach foliowych albo luzem...>

    Weź pod uwagę, że więk­szość wa­rzyw (zwłasz­cza no­wa­li­jek) na­wo­żo­nych jest azo­tem i im hoj­niej były pod­sy­py­wa­ne, tym więk­sze praw­do­po­do­bień­stwo na­gro­ma­dze­nia się w nich azo­ta­nów. 
    Gdy wa­rzy­wa za­mknie­my w to­reb­kach fo­lio­wych w lo­dów­ce, z azo­ta­nów mogą po­wstać groź­ne ni­tro­zo­ami­ny, zwięk­sza­ją­ce ry­zy­ko za­cho­ro­wa­nia na raka ślu­zów­ki żo­łąd­ka. Jest to szczególnie niebezpieczne dla dzieci. 

    Niektórzy dziurawią foliowe torby, aby zwiększyć dopływ tlenu i spowolnić reakcję. 


  • @marteczka, a w zamkniętych pojemnikach, czy otwartych?
  • Takich otwartych w jakich czasem sprzedają warzywa i owoce
  • w almie
    za zlotowe czy zloty piedziesiat za kg dynki
    kazdej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.