@AleksandraB- pamietam, ze gdzies wklejalas link z przepisem na ten wlasnie gryczany bezglutenowy. Czy moglabys przypomniec, jesli to nie klopot? dzieki!
Przepis trochę zmodyfikowałam. 500g mąki gryczanej niepalonej 125 ml mąki jaglanej 125 ml mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego 25g drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 625 ml wody łyżka oliwy
Siemię mielę w młynku do kawy zalewam 625 ml wrzącej wody i pozostawiam do wystygnięcia. Do miski wsypuję wszystkie składniki, wlewam kleik lniany i miksuję do połączenia składników. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Używam zwykłego miksera z końcówkami ubijającymi. Czasem dodaję składniki wzbogacające: łyżkę czarnego sezamu, zastępuję część mąki mąką amarantusową. Ciasto odkładam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką gryczaną keksówki. Wierzch wygładzam mokrą dłonią. Podpalam gaz w piekarniku. Po wyrośnięciu piekę w 150-190 st przez 40-50 min. Robię go od kilku miesięcy prawie codziennie i zawsze mi wychodzi. Trzeba uważać żeby nie zrobić zbyt gęstego ciasta i nie pozwolić na przerośnięcie bo chleb opadnie i będzie twardy. Ciasto przed wyrośnięciem ma być lekko lejące.
Robiłam też dodając suche niezmielone ziarna lnu i też wychodzi (ciasto jest trochę rzadsze).
zmieszałam, włożyłam do natłuszczonych foremek. Odstawiłam na 12 godzin, ładnie wyrosły, chociaż nie tak jak chleby glutenowe, niestety. Ale jest alternatywa i da się przeżyć, z czego jestem bardzo zadowolona.
Komentarz
500g mąki gryczanej niepalonej
125 ml mąki jaglanej
125 ml mąki ziemniaczanej
2 łyżki siemienia lnianego
25g drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
625 ml wody
łyżka oliwy
Siemię mielę w młynku do kawy zalewam 625 ml wrzącej wody i pozostawiam do wystygnięcia.
Do miski wsypuję wszystkie składniki, wlewam kleik lniany i miksuję do połączenia składników. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Używam zwykłego miksera z końcówkami ubijającymi.
Czasem dodaję składniki wzbogacające: łyżkę czarnego sezamu, zastępuję część mąki mąką amarantusową.
Ciasto odkładam do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką gryczaną keksówki. Wierzch wygładzam mokrą dłonią. Podpalam gaz w piekarniku.
Po wyrośnięciu piekę w 150-190 st przez 40-50 min. Robię go od kilku miesięcy prawie codziennie i zawsze mi wychodzi. Trzeba uważać żeby nie zrobić zbyt gęstego ciasta i nie pozwolić na przerośnięcie bo chleb opadnie i będzie twardy. Ciasto przed wyrośnięciem ma być lekko lejące.
Robiłam też dodając suche niezmielone ziarna lnu i też wychodzi (ciasto jest trochę rzadsze).
Oryginalny przepis jest tu:
http://www.olgasmile.com/chleb-gryczany-bezglutenowy.html
Ostatnio zrobłam ten gryczany na zakwasie i aż się z dziwiłam, że mi tak urósł.
Ostatnio wzięłam:
3 kubki wody
3 kubki mąki gryczanej
1 kubek mąki jaglanej
1/2 kubka zakwasu
sól, przyprawy
zmieszałam, włożyłam do natłuszczonych foremek. Odstawiłam na 12 godzin, ładnie wyrosły, chociaż nie tak jak chleby glutenowe, niestety. Ale jest alternatywa i da się przeżyć, z czego jestem bardzo zadowolona.
1 szklanka zakwasu,
4 szklanki wody,
mąka z 1 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
mąka z 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
ziarna: pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, kminek, czarnuszka
wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin pod przykryciem
po 12 godzinach dodać:
1 łyżkę płaską soli,
mąkę z 2 szklanek kaszy gryczanej niepalonej
wymieszać, przelać do natłuszczonej foremki, odstawić na kolejne 12 godzin, aby ciasto trochę urosło, piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.
@DOEtata - to ten przepis