Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb bezglutenowy na zakwasie

edytowano października 2014 w Kuchnia
Zdobywam doświadczenie w pieczeniu takiego chleba. Może ktoś już robił?

Zrobiłam zakwas, wyszedł mi tak jak w przepisie:
http://www.olgasmile.com/zakwas-na-chleb-bezglutenowy.html


Następnie upiekłam chleb, ale słabo mi wyrósł, a piekłam jak w przepisie:
http://www.olgasmile.com/chleb-litewski-bezglutenowy-na-zakwasie.html


Zamierzam troszkę zmienić technologię, tzn. najpierw zrobić zaczyn z zakwasu (podobnie jak w pszenno-żytnim).

Komentarz

  • Dzisiaj na noc nastawiam zaczyn.
  • Moja koleżanka robi z mąki gryczanej. Jest pyszny. Spróbuję wyciągnąć od niej przepis.
  • Upiekłam już kilka dni temu, słabo wyrósł, ale wygłodzonym nawet smakuje.
  • Polecam chleb gryczany z dodatkiem kleiku z mielonego siemienia lnianego. Kleik świetnie zastępuje gluten i ciasto ładnie rośnie.
  • @AleksandraB- pamietam, ze gdzies wklejalas link z przepisem na ten wlasnie gryczany bezglutenowy. Czy moglabys przypomniec, jesli to nie klopot? dzieki!
    :)
  • edytowano października 2014
    Przepis trochę zmodyfikowałam.
    500g mąki gryczanej niepalonej
    125 ml mąki jaglanej
    125 ml mąki ziemniaczanej
    2 łyżki siemienia lnianego
    25g drożdży
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    625 ml wody
    łyżka oliwy

    Siemię mielę w młynku do kawy zalewam 625 ml wrzącej wody i pozostawiam do wystygnięcia.
    Do miski wsypuję wszystkie składniki, wlewam kleik lniany i miksuję do połączenia składników. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Używam zwykłego miksera z końcówkami ubijającymi.
    Czasem dodaję składniki wzbogacające: łyżkę czarnego sezamu, zastępuję część mąki mąką amarantusową.
    Ciasto odkładam do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką gryczaną keksówki. Wierzch wygładzam mokrą dłonią. Podpalam gaz w piekarniku.
    Po wyrośnięciu piekę w 150-190 st przez 40-50 min. Robię go od kilku miesięcy prawie codziennie i zawsze mi wychodzi. Trzeba uważać żeby nie zrobić zbyt gęstego ciasta i nie pozwolić na przerośnięcie bo chleb opadnie i będzie twardy. Ciasto przed wyrośnięciem ma być lekko lejące.

    Robiłam też dodając suche niezmielone ziarna lnu i też wychodzi (ciasto jest trochę rzadsze).

    Oryginalny przepis jest tu:
    http://www.olgasmile.com/chleb-gryczany-bezglutenowy.html
  • Widzę, że ProMama mnie ubiegła.
  • @AleksandraB, to miał być tylko na ZAKWASIE.
     Ostatnio zrobłam ten gryczany na zakwasie i aż się z dziwiłam, że mi tak urósł.
  • Zdecydowanie najlepsza do chleba bezglutenowego na zakwasie jest wg mnie mąka gryczana. Mąka ryżowa nie nadaje się.

    Ostatnio wzięłam:

    3 kubki wody
    3 kubki mąki gryczanej
    1 kubek mąki jaglanej
    1/2 kubka zakwasu
    sól, przyprawy

    zmieszałam, włożyłam do natłuszczonych foremek. Odstawiłam na 12 godzin, ładnie wyrosły, chociaż nie tak jak chleby glutenowe, niestety. Ale jest alternatywa i da się przeżyć, z czego jestem bardzo zadowolona.
  • Teraz mój bezglutenowy na zakwasie wyrósł mi tak jak pszenno-żytni na zakwasie, co daje nadzieję, że nie będzie tak źle, chociaż smak nie ten sam...
  • edytowano lutego 2015
    Wypróbowany i OSTATECZNY przepis:

    1 szklanka zakwasu,
    4 szklanki wody,
    mąka z 1 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,
    mąka z 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
    ziarna: pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, kminek, czarnuszka

    wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin pod przykryciem

    po 12 godzinach dodać:

    1 łyżkę płaską soli,
    mąkę z 2 szklanek kaszy gryczanej niepalonej

    wymieszać, przelać do natłuszczonej foremki, odstawić na kolejne 12 godzin, aby ciasto trochę urosło, piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.

    @DOEtata - to ten przepis
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.