Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

poratujcie przepisem na buraczki BEZ OCTU

edytowano października 2014 w Kuchnia
Konto skasowane na prośbę użytkownika.

Komentarz

  • Niesamowite! Wlasnie skonczylam zaprawiac buraczki pol minuty temu!
    Ja dodaje ocet winny bialy,gdyz "ocet winny pelni wazna funkcje polegajaca na odtruwaniu wszystkich potraw, pod warunkiem,ze stosowany jest w ilosci, ktora nie zaglusza smaku. Oczyszcza sledzione, dba o odpowiednie trawienie." dr W. Strehlow, Zywnosc, ktora leczy. Terapia zywieniowa sw. Hildegardy z Bingen

    Czyli nie potrafie poradzic, jesli octu uzywac nie chcesz
    :)
  • Wetnę się z off topem. Wczoraj pierwszy raz spróbowałam podłużnych buraków (nie wiem, jak ta odmiana się nazywa). Pan w warzywniaku mi polecił, mówiąc, że słodsze i delikatniejsze - i tak jest faktycznie. Ugotowałam w łupinkach i jem pokrojone w plasterki, na kanapkach, pychotka.
  • Do kwasku cytrynowego nie mam zaufania. Stosuje sok z cytryny.
  • Katastrofa! Po raz pierwszy probowalam zapasteryzowac zaprawy w piekarniku. Miala byc to taka czysta i prosta czynnosc, a okazalo sie, ze sloiki mi prawie rozsadzilo, zalewa wykipiala, piekarnik caly umazany sokiem buraczanym.
     Trzymalam je ok. 15 min. w temp. 150 st. Co zrobilam zle?!

  • Ta właśnie wizja skutecznie powstrzymuje mnie przed pasteryzowaniem w piekarniku. Już wolę gar z wodą i matowe od kamienia słoiki.
  • Robię z cytryną lub kwaskiem cytrynowym. Nigdy nie dodawałam octu.
    Moje buraki schną w piwnicy z tęsknoty za mną :D.
    Nie wiem, kiedy znajdę dla nich czas... :/
  • @Wanda - nie wiem. :)
    Daję na oko. Nie znam proporcji. 

  • edytowano października 2014
    My zjadamy wszystko na świeżo - gotuję i miksuję ciepłe jeszcze z oliwą (sporo jej daję) i solą - obojętne czy 1 kg czy 3 kg - do wieczora już ich nie ma. :)
  • A gdyby dodać kwasku cytrynowego do gara pasteryzacyjnego? Może by się nie zakamieniały?
  • @Felicyta, do pasteryzacji w piekarniku nie moga byc pelne sloiki, ok 1 cm od brzegu musi byc wolny, wklada sie do zimnego piekarnika, do 100C I w zaleznosci od wielkosci sloikow ustala sie czas, srednie sloiki kolo 1 godziny. Ja w ten sposob robilam sloiki dla synka (szlam do szpitala na dluzej, zeby nie dostal do jedzenia tego, czego mu nie bylo wolno, wolalam zrobic sama).
  • Jak wpiszesz w google "pasteryzacja w piekarniku" to znajdziesz wiele stron z radami.
  • kwasek cytrynowy alergizuje

    Nie zakładam buraków do słoików, bo zwyczajnie się nie opłaca. Buraki względnie dobrze sie przechowują w piwnicy. Robię na bieżąco. Tzn. piekę obrane w piekarniku (tego nauczyłam się ostatnio tu na forum), ścieram na tarce i do ukwaszenia dodaję czerwoną kapustę kwaszoną i cebulkę.
  • a kapustę czerwoną kiszę wg przepisu: http://www.olgasmile.com/kapusta-kiszona-czerwona.html

    jest rewelacyjna
  • @Aniela- u nas klimat jest inny, wszystko sie szybko psuje w tej wilgotnosci;ot, "zgnity zachod ". Poza tym ang. domy w wiekszosci nie maja piwnic.
    ;)
  • a to co innego :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.