Niesamowite! Wlasnie skonczylam zaprawiac buraczki pol minuty temu! Ja dodaje ocet winny bialy,gdyz "ocet winny pelni wazna funkcje polegajaca na odtruwaniu wszystkich potraw, pod warunkiem,ze stosowany jest w ilosci, ktora nie zaglusza smaku. Oczyszcza sledzione, dba o odpowiednie trawienie." dr W. Strehlow, Zywnosc, ktora leczy. Terapia zywieniowa sw. Hildegardy z Bingen
Czyli nie potrafie poradzic, jesli octu uzywac nie chcesz
Wetnę się z off topem. Wczoraj pierwszy raz spróbowałam podłużnych buraków (nie wiem, jak ta odmiana się nazywa). Pan w warzywniaku mi polecił, mówiąc, że słodsze i delikatniejsze - i tak jest faktycznie. Ugotowałam w łupinkach i jem pokrojone w plasterki, na kanapkach, pychotka.
Katastrofa! Po raz pierwszy probowalam zapasteryzowac zaprawy w piekarniku. Miala byc to taka czysta i prosta czynnosc, a okazalo sie, ze sloiki mi prawie rozsadzilo, zalewa wykipiala, piekarnik caly umazany sokiem buraczanym. Trzymalam je ok. 15 min. w temp. 150 st. Co zrobilam zle?!
My zjadamy wszystko na świeżo - gotuję i miksuję ciepłe jeszcze z oliwą (sporo jej daję) i solą - obojętne czy 1 kg czy 3 kg - do wieczora już ich nie ma.
@Felicyta, do pasteryzacji w piekarniku nie moga byc pelne sloiki, ok 1 cm od brzegu musi byc wolny, wklada sie do zimnego piekarnika, do 100C I w zaleznosci od wielkosci sloikow ustala sie czas, srednie sloiki kolo 1 godziny. Ja w ten sposob robilam sloiki dla synka (szlam do szpitala na dluzej, zeby nie dostal do jedzenia tego, czego mu nie bylo wolno, wolalam zrobic sama).
Nie zakładam buraków do słoików, bo zwyczajnie się nie opłaca. Buraki względnie dobrze sie przechowują w piwnicy. Robię na bieżąco. Tzn. piekę obrane w piekarniku (tego nauczyłam się ostatnio tu na forum), ścieram na tarce i do ukwaszenia dodaję czerwoną kapustę kwaszoną i cebulkę.
Komentarz
Ja dodaje ocet winny bialy,gdyz "ocet winny pelni wazna funkcje polegajaca na odtruwaniu wszystkich potraw, pod warunkiem,ze stosowany jest w ilosci, ktora nie zaglusza smaku. Oczyszcza sledzione, dba o odpowiednie trawienie." dr W. Strehlow, Zywnosc, ktora leczy. Terapia zywieniowa sw. Hildegardy z Bingen
Czyli nie potrafie poradzic, jesli octu uzywac nie chcesz
Trzymalam je ok. 15 min. w temp. 150 st. Co zrobilam zle?!
Nie zakładam buraków do słoików, bo zwyczajnie się nie opłaca. Buraki względnie dobrze sie przechowują w piwnicy. Robię na bieżąco. Tzn. piekę obrane w piekarniku (tego nauczyłam się ostatnio tu na forum), ścieram na tarce i do ukwaszenia dodaję czerwoną kapustę kwaszoną i cebulkę.
jest rewelacyjna