Poszukuję kilku sprawdzonych a przede wszystkim zdatnych
dla chorego przykładowych przepisów dań obiadowych/obiadowo-kolacyjnych dla chorego na kamicę, przed operacją (teeeeerminy), po szpitalu w wyniku ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego
Mamy rozpiskę, co wolno, czego nie-ale nic w internecie znaleźć nie mogę.
Pewnie czeka nas wizyta u dietetyczki, ale do tego czasu chciałabym jakieś logiczne i zjadliwe obiady przygotowywać.
Chory do tego cukrzyk, ale nie insulinowiec, bez większych histerii (znaczy skoków) cukrów, rygorystycznie diety nie przestrzega.
Może ktoś, coś???
Komentarz
Ja już mam zabieg za sobą,ulga niesamowita.
Diety specjalnej nie układałam,po prostu nic tłustego,gorącego,ciężkiego,żadnych kapustnych,strączkowych,pieczonych,i al dente też odpada.
Mi służyły lekkie zupy,śniadanie-owsianka przeróżna (z mlekiem kokosowym i innymi dodatkami wg uznania),wspierałam się,również po zabiegu to się chyba po polsku nazywa nutridrink,czy jakoś tak? Ale z cukrzycą to nie wiem...
nie wiem
lekkie serki białe
gotowane jabłka i pieczone
gotowany ryż , gotowane mięso
słabe ziołowe herbatki rozkurczowe
generalnie unikać surowych warzyw, smażonego, kawy, czekolady, świeżego pieczywa
ale jak zaawansowane ataki...to nawet po ziołowej herbatce i ryżu są jazdy...
od pierwszego ataku ( 6 tydzień ciąży z Antosiem) wytrzymałam do skończenia przez niego roczku, odkarmiłam i poszłam na operację...niestety rzutem na taśmę...kamienie zaraz po operacji rozpadły się z pył - lekarz mówił, że jeszcze troszkę, a zapchały by mułem przewody żółciowe brrrrryy)
ale udało się laparoskopowo
To tak dla rozweselenia, na marginesie.
dietę płynna miałam dobę po operacji, a dwa dni po niej już chlebek , masełko i szynka drobiowa....
moja teściowa jest 30 lat po usunięciu, a nadal nie toleruje czosnku i świeżego pieczywa...
Natomiast niestety nie zawsze operacjauuwalnia od diety.
dieta cukrzycowa w sumie sprzyja diecie pęcherzykowej
lekko, małe porcje - tak ze nie musisz wielce modyfikować, chyba, ze ataki się nasilą
ja w ostatniej fazie mogłam jedynie kleik ryżowy na wodzie i kompot jabłkowy bez cukru, herbatki rumianek i mięta....i koniec repertuaru
Troszkę się pilnowałam ze dwa tygodnie po,żadne dolegliwości nie wróciły.
Niestety część ludzi nie trawi prawidłowo bez rezerwuaru wypychajacego morze żółci gdy potrzeba i nadal się skarży. Dlatego nie zaleca się operacji, jeśli kamienie są przypadkowym znaleziskiem usg. Bo z operacji może być więcej problemów niż pożytku.
Ale za to nawet bigos mi teraz nie szkodzi. ;;)
Trzeba po prostu bardzo, bardzo uważać, obserwować, co powoduje atak, u mnie sprawcą był tłuszcz wszelki.
efekt uboczny : piękne włosy
@sylwia1974 dzięki! Poczytam o tym
Mąż jabłka na kilogramy tygodniowo zajada.
ja mam polekowe