Wprawdzie szarlotki bezglutenowej nie piekłam ale do chleba dodaję kleik z siemienia lnianego który świetnie zastępuje gluten. Ciasto wysoko wyrasta i nie opada w czasie pieczenia.
Zwykle używam sody zamiast proszku i jest OK. Do szarlotki wcale spulchniacza nie daję, bo ona nie musi wyrastać, ale jak masz w przepisie proszek do pieczenia, to można coś dać. Ten patent z siemieniem może być OK, choć sama nie próbowałam.
Robię na krupczatce względnie dodaję trochę ziemniaczanej. Ale nie wiem czy tak wolno bo te mąki są nie koszer. A wolno pewnie tylko z kukurydzianej i jaglanej :P
Komentarz
Do szarlotki wcale spulchniacza nie daję, bo ona nie musi wyrastać, ale jak masz w przepisie proszek do pieczenia, to można coś dać. Ten patent z siemieniem może być OK, choć sama nie próbowałam.
Ale nie wiem czy tak wolno bo te mąki są nie koszer. A wolno pewnie tylko z kukurydzianej i jaglanej :P