Jeśli było, to linki zamiast przepisów
Ale chodzi mi nie o tradycyjne "sałaty", na bazie sałaty, rucoli itd., bo te mam opanowane, tylko takie imprezowe, bufetowe
Takie z kurczakiem, kukurydzą, brzoskwiniami, tuńczykami, serami, majonezami itd., co to się łączy jakieś tam dziwne składniki, ale razem smakuje. Na pewno wiecie, o co mi chodzi. Na kolację pokomunijną potrzebuję. Sprawdzone przepisy, please, takie, co ludziom smakują, nie chcę eksperymentów na gościach.
Komentarz
makaron kokardki, pieczarki uduszone z cebulą, papryka podsmażona lub konserwowa, oliwki i kapary + pieprz, w każdych dotychczasowych proporcjach - pyszna, znów na Komunię chłopców zrobię miks podanych wyżej składników
wczoraj Zosia wspominała i szukała przepisu, nie znalazła, więc znów zostaniemy przy naocznym.
200g sera żółtego dość twardego
majonez, jogurt naturalny
duży ząbek czosnku
trochę soli
ananasa odsączamy dokładnie, ser tarkujemy na grubych oczkach
czosnek wyciskamy, troszeczkę solimy, dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łżyki jogurtu. Sos mieszamy, zalewamy ananasa z serem, mieszamy.
Może postać w lodówce, najlepsze nawet na 2. dzień, trzeba tylko szczelnie okryć folią spożywczą, bo pachnie
Teściowa też to robi, ona dodaje kukurydzy i tarkuje ser na cieńszych oczkach, jest lżejsze
e: nie pamiętam, ile tego majonezu i jogurtu, jakby co można trochę dodać po zmieszaniu wszystkiego.
Lub sledzie z octu 4 podwojne platy, por caly, dwie garsci zurawiny suszonej, 4-5 srednich ogorkow konserwowych z chilli +majonez.
Ugotowany ryż (może być pełnoziarnisty, tylko gotować trzeba ok. 60 min), tuńczyk w sosie własnym, fasola czerwona z puszki, sól, pieprz, majonez
makaron razowy świderki paczka - ugotować al dente
duże opakowanie tuńczyka w puszce w oleu - tuńczyk w kawałku lekko odsączyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki
słoiczek karczochów z oleju - karczochy pokroić, lekko odsączyć
20 pomidorów suszonych - pokroić na paseczki (jeśli są twarde można zalać ciepłą wodą na kwadrans)
wszystko wymieszać. Trochę na pewno może stać, ale nie wiem, jak długo
pomidory
ogórek świezy
puszka kukurydzy
rzodkiewka
sól ,pieprz ,trochę majonezu z jogurtem naturalnym.
Pasuje do wszytkiego -do obiadu do grilla itd.
seler naciowy
jabłko
orzechy włoskie
sałata lodowa
sos jogurtowo-majonezowy (3:1)
sól, pieprz
http://www.chefkoch.de/rezepte/700651172648139/Murmels-Nudelsalat.html
25 dag sera żółtego
2 puszki ananasa
2 puszki kukurydzy
majonez/śmietana pół na pół
Wszystko w kostkę, ananasa i kukurydzę dobrze odsączyć, żeby wszystko nie pływało. Wymieszać z majonezem. Musi być delikatny, jakiś Babuni albo Dekoracyjny, żeby nie zabił smaku składników.
3-4 jajka
koperek
pierz
ugnieść i wymieszać .
nie typ[owa sałatka "w kawałkach" ale u nas zawsze brakuje.
pomidorki koktajlowe
serek feta
sos czosnkowy
papryka
kukurydza
druga część sosu czosnkowego
podprażone ziarna słonecznika