Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

pesto z pokrzywy

Robił ktoś? Zanabyłśmy w zeszłym roku rewelacyjne z E.milią i teraz kusi własne.

Komentarz

  • Nie robiłam, nie jadłam, ale przepis ze strony Vegefaza wygląda nieźle. :)
    Może sama spróbuję. W sadzie mam młodych pokrzyw pod dostatkiem.
  • Też go znalazłam, ale przydałby się jakiś praktyk.
  • A,ale mi przypomnialas ten smak!!!
  • No właśnie!
  • u mnie pokrzyw, jak na lekarstwo, pesto z lebiodki robię ;)
  • @Katarzyna robi różne dziwne rzeczy z różnych, dziwnych rzeczy;-)
    Probowalas?
  • Przepis dajcie!
  • Z natki pietruszki znam tylko.
  • Nie jest gorzkie?
  • Z pokrzywy mogłabym zrobić na potrzeby rodziny, ale jakby tak z podagrycznika dało radę to mogę hurtowo produkować ;)
  • @jukaa - z pokrzywy, to najlepsza jest gnojówka do podlewania dyń i pomidorów!
    :-P
  • No, to na zdrowie!
    Ja właśnie zbieram deszczówkę do beczki. Pokrzywy mam już w okolicy upatrzone.
  • edytowano maja 2015
    Hmmm, myślałam, że żartuję z tym podagrycznikiem, tymczasem gugiel mówi, że w pesto pokrzywę spokojnie można podagrycznikiem zastąpić. No to chyba mam pomysł na działalność. Ciekawe czy ciocia Unia dofinansowałaby? ( Znów mi się wydaje, że żartuję... ;) )
  • z pokrzywy to ja wywarek na mszyce robiłam ;)
    nie wiedziałam, że pesto można....człowiek uczy się całe życie
  • Wiecie, my z E.milią to nie z frakcji "tatar z siemienia lnianego". Autentycznie tęsknię za tym smakiem.
  • Ja robiłam, ale to bardziej było "zielone pesto" niż pesto z samej pokrzywy. Pokrzywa była jednym ze składników oprócz pietruszki i bazylii. Ja dawałam obrane migdały (można też orzechy piniowe) oliwę, czosnek, trochę soli i kilka kropel soku z cytryny (wszystko "na oko"). Do blendera i potem mieszałam z makaronem.
  • a oregano można dać?bazylii nie mam :(
  • Jak ktoś lubi, to czemu nie. Z oregano nigdy nie robiła.
  • hmmm,bo u mnie tyle pokrzyw rośnie,ż szkoda zmarnować.
  • @Emilia_K pokrzywę parzyłaś/obgotowywałaś czy żywcem?
  • Savia - żywcem. Jak dodaję do sałatki, to parzę, żeby ona nie parzyła, ale w pesto nie czuć.
  • A jaką sałatkę robisz?
  • Ja to najczęściej sałata lodowa z ogórkiem i szczypiorkiem i do tego daję pokrzywę. Oliwa, trochę czosnku i cytryna. Taka prosta.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.