Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

pyszne ciasto na zimno bez czekania?

Wieczorem mam gości, piekarnik odmawia posłuszeństwa więc nie ma co ryzykować pieczenia, chciałam zrobić tiramisu, ale teraz zobaczyłam, że ma stać min. 5 h w lodówce i jak oglądam inne przepisy to też trzeba czasu, a ja jeszcze nie mam zakupów...:( wszelkie pomyły mile widziane!

Komentarz

  • ale te kruche blaty to muszę upiec??
  • Widziałam już coś ze stertą naleśników. Pogoogluję.
  • Koniecznie ciasto? A może wafle z czymś (masą kajmakową, kwaskowym dżemem)?

    Moja już nieżyjąca ciocia robiła świetne wafle (z masą kajmakową własnej roboty, ale teraz masz mało czasu, więc można kupić gotową), znikały szybciej niż superwypasione ciasta :).
  • tylko 2 godz do lodówki. Et voila!
  • sernik na zimno z polewą tofi
  • @Isako nie po polsku :((
    a takie ładne
  • o to! to! wafle super pomysł :) niekoniecznie ciasto, dk przychodzi, więc coś symbolicznie, ale wiadomo, chciałby się smacznie (szczególnie, że dziś mamy rocznice z mężem:D):) i ciasto z masą kajmakową też super, ale tych spodów to chyba mój piekarnik nie wypiecze:( naleśniki też dobre! dzięki!
  • Tu szybki spod do tarty bez pieczenia a na wierzch wystarczy nią śmietaną i owoce
    Natchniona.pl najlepsza tarta bez mleka i cukru
    Jakoś absolutnie nie mogę nic wkleic z kom
  • Wystarczy z 1h w lodowce
  • @Isako genialne! a po fr na szczęście to nie problem, jak ktoś będzie zainteresowany to mogę później przetłumaczyć:)
    dzięki! to idę na zakupy! ( z telefonem oczywiście gdyby jeszcze jakies pomysły wpadły:))
  • Napoleonka bez pieczenia. Zdążysz.
  • Spód do ciasta fajny wychodzi ze zmiksowanych markiz albo innych ciasteczek
    Ja markiz nie mieszam już z masłem, ale z ciasteczek typu digestive już tak
  • edytowano maja 2015
    Proponuję stefankę - na herbatnikach, z kaszą manną:

    http://wegetarianka.blox.pl/2009/08/STEFANKA-BEZ-PIECZENIA.html

    Po wstępnym ostudzeniu masy, przykrytej górną warstwą herbatników, roztapiam czekoladę i rozprowadzam po górze. W lodówce trzymam tylko do stężenia polewy i do porządnego schłodzenia (wtedy da się dobrze kroić). Więcej i tak u nas nie wytrzyma :)
  • Dodaję oststnio zamrożone truskawki do gorącej rozpuszczonej galaretki - efekt tęzenia 3-10 min. max :)
    K
  • edytowano maja 2015
    takie coś:
    spód - paczka krakersó i 300g nutelli - ciastka zgnieść, dodać nutelle, zmienieszać rozłożyć na blaszce
    potem ubita smietana 30 lub 36%
    edit: biszkopty te dlugie a potem
    galaretka +jakieś żywe owoce - truskawki czy wiśnie

    Niebo w gębie...
  • Stefanka na herbatnikach, z jaglanką zamiast manny, gorzka czekolada na wierzch. Uwielbiamy.
  • Co było?
  • Zrobiłam to ciasto z naleśników (mąż mówi, że bardzo zachwalali i pytali czy na co dzień też mu tak gotuję:D) i wafle z masą kajmakową:) Zrobiłam jeszcze czekoladowe fondue z owocami, no i jeszcze były chipsy ;)
    bardzo dobra ta masa do naleśników, ale jak wczytałam się w przepis to się okazało, że... najlepiej robić to dwa dni:D więc trochę się rozpłynęło na talerzu;)

    Jeszcze raz dziękuję za masę pomysłów! uratowałyście mnie!:)
  • @Hope a zrobilas tłumaczenie tego przepisu nalesnikowego? :-) byoabym wdzieczna :-)
  • Też znalazlam pomysł na obiad w tym wątku. Był stosik naleśników gryczano-ryżowych na słodko.
  • edytowano maja 2015
    Składniki na 6-8 porcji:
    Ciasto na naleśniki:

    250 g mąki
    2 szczypty soli
    50 g cukru
    3 jajka
    ½ l mleka

    Mus czekoladowy:
    200 g gorzkiej 55% czekolady
    50 ml mleka
    6 jajek

    Naleśniki: Mąkę z solą wsypać do miski, dodać cukier i jajka. Starannie wymieszać, uważając, aby nie powstały gródki. Następnie po trochu dolewać ½ l mleka dokładnie mieszając po dolaniu kolejnej porcji płynu. Nie panikować jeśli powstaną gródki, mikser powinien załatwić sprawę. Odstawić ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Usmażyć naleśniki. Jeśli to możliwie, należy usmażyć naleśniki rozmiarem zbliżone do naczynia, w którym będziemy układać ciasto. Odstawić nleśniki do ostygnięcia. Najlepiej przygotować je rano, ciasto przygotować popołudniu i podać następnego dnia.

    Mus czekoladowy: Rozpuścić gorzką czekoladę z 50 ml mleka w wodnej kąpieli lub mikrofalówce (wg autora opcja druga jest łatwiejsza – 1 min na największej mocy mikrofalówki, w razie potrzeby jeszcze 30 sekud).Następnie dorzucić 6 żółtek. Ubić pianę z 6 białek i połączyć delikatnie z masą czekoladową.

    Składanie ciasta: Dno miski wyłożyć folią, co ułatwi jego wyjmowanie ciasta. Wybrać najładniejszy naeśnik i ułozyć na dnie (pamiętająć na na końcu ciasto będzie odwrócone). Naleśnik pokryć masą czekoladową, ułożyć kolejny naleśnik itd. Aż miska będzie pełna. Przed wyciągniećiem ciasta odstawić na 2h do lodówki.
  • Bez czekania to tylko w cukierni, niestety. Chyba, że kolejka jest. Każde z tych ciast jednak czasu wymaga.
    Ten mus czekoladowy do ciasta z naleśników to zawiera surowe jajka? :((
  • -Ano surowe...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.