Wieczorem mam gości, piekarnik odmawia posłuszeństwa więc nie ma co ryzykować pieczenia, chciałam zrobić tiramisu, ale teraz zobaczyłam, że ma stać min. 5 h w lodówce i jak oglądam inne przepisy to też trzeba czasu, a ja jeszcze nie mam zakupów...:( wszelkie pomyły mile widziane!
Komentarz
Moja już nieżyjąca ciocia robiła świetne wafle (z masą kajmakową własnej roboty, ale teraz masz mało czasu, więc można kupić gotową), znikały szybciej niż superwypasione ciasta .
Inspirujące...
=P~
a takie ładne
Natchniona.pl najlepsza tarta bez mleka i cukru
Jakoś absolutnie nie mogę nic wkleic z kom
dzięki! to idę na zakupy! ( z telefonem oczywiście gdyby jeszcze jakies pomysły wpadły:))
Ja markiz nie mieszam już z masłem, ale z ciasteczek typu digestive już tak
http://wegetarianka.blox.pl/2009/08/STEFANKA-BEZ-PIECZENIA.html
Po wstępnym ostudzeniu masy, przykrytej górną warstwą herbatników, roztapiam czekoladę i rozprowadzam po górze. W lodówce trzymam tylko do stężenia polewy i do porządnego schłodzenia (wtedy da się dobrze kroić). Więcej i tak u nas nie wytrzyma
K
spód - paczka krakersó i 300g nutelli - ciastka zgnieść, dodać nutelle, zmienieszać rozłożyć na blaszce
potem ubita smietana 30 lub 36%
edit: biszkopty te dlugie a potem
galaretka +jakieś żywe owoce - truskawki czy wiśnie
Niebo w gębie...
bardzo dobra ta masa do naleśników, ale jak wczytałam się w przepis to się okazało, że... najlepiej robić to dwa dni:D więc trochę się rozpłynęło na talerzu;)
Jeszcze raz dziękuję za masę pomysłów! uratowałyście mnie!:)
Ciasto na naleśniki:
250 g mąki
2 szczypty soli
50 g cukru
3 jajka
½ l mleka
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej 55% czekolady
50 ml mleka
6 jajek
Naleśniki: Mąkę z solą wsypać do miski, dodać cukier i jajka. Starannie wymieszać, uważając, aby nie powstały gródki. Następnie po trochu dolewać ½ l mleka dokładnie mieszając po dolaniu kolejnej porcji płynu. Nie panikować jeśli powstaną gródki, mikser powinien załatwić sprawę. Odstawić ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Usmażyć naleśniki. Jeśli to możliwie, należy usmażyć naleśniki rozmiarem zbliżone do naczynia, w którym będziemy układać ciasto. Odstawić nleśniki do ostygnięcia. Najlepiej przygotować je rano, ciasto przygotować popołudniu i podać następnego dnia.
Mus czekoladowy: Rozpuścić gorzką czekoladę z 50 ml mleka w wodnej kąpieli lub mikrofalówce (wg autora opcja druga jest łatwiejsza – 1 min na największej mocy mikrofalówki, w razie potrzeby jeszcze 30 sekud).Następnie dorzucić 6 żółtek. Ubić pianę z 6 białek i połączyć delikatnie z masą czekoladową.
Składanie ciasta: Dno miski wyłożyć folią, co ułatwi jego wyjmowanie ciasta. Wybrać najładniejszy naeśnik i ułozyć na dnie (pamiętająć na na końcu ciasto będzie odwrócone). Naleśnik pokryć masą czekoladową, ułożyć kolejny naleśnik itd. Aż miska będzie pełna. Przed wyciągniećiem ciasta odstawić na 2h do lodówki.
Ten mus czekoladowy do ciasta z naleśników to zawiera surowe jajka? (