Droga Redakcjo! Za tydzień chcę zrobić na działkową imprezę urodzinową tort dla mojej 1-roczniaczki. Stwierdziłam, że przy takim upale to ciężko robić i przewozić tradycyjne torty kremowe, biszkoptowe itd. W sumie mogę zrobić ciasto z truskawkami w okrągłej tortownicy i też będzie..
ale chciałam wysilić się nieco
. Pomożecie?
Znalazłam w necie, że można robić np torty naleśnikowe na słodko? Ktoś robił może coś podpowiedzieć?
Albo ktoś ma jakiś pomysł na coś ciekawego. Będzie tak pewnie z 20-25 osób.
Komentarz
Wyślę Ci potem link na szybkie łatwe i pyszne.
@zapominajka - jak to z arbuza?
http://durszlak.pl/przepis/wedlowski-bezowy-tort-lodowy?c=tag&t=tort-lodowy-z-bezami
ja robię lodowy ze śmietany , mrożony
Mozna zrobić całość na herbatnikach, twaróg wymieszać z galaretką rozp. w małej ilości wody, wrzucić pokrojone truskawki, udekorować jakoś;)
spód: 200 g sucharków i 400 g kremu czekoladowego w stylu nutelli -
sucharki zmiażdzyc na pył (polecam w tym celu maszynkę do mięsa),
wymieszac z kremem, wylozyc blaszkę (a blaszkę wcześniej papierem),
podociskac mocno i wstawic do lodówki
środek: 1 kg twarogu sernikowego mielonego, 200 ml śmietanki 30%, biała
czekolada, cukier waniliowy, 1/2 - 3/4 szkl cukru do smaku, 3 łyżki
żelatyny
śmietanę podgrzac ale bez gotowania, rozpuscic w niej bialą czekoladę i
żelatynę, całość powoli wlewać do sera zmiksowanego z cukrem i
miksować - wylać na sucharkowy spód i znowu do lodówki
góra: paczka malin lub truskawek (mogą być mrożone), pół szkl cukru,
2 galaretki (odpowiednio malinowe lub truskawkowe)
owoce opcjonalnie najpierw rozmrozić, zasypac cukrem, galaretki rozpuścic
w połowie ilości wody podanej na opakowaniu - dodać owoce, zmiksować na
mus - ostudzić i wylać go na tężejący ser i całość przetrzymać co
najmniej kilka godzin (noc) w lodówce
całość nie jest przeslodzona, sucharki chrupią super, ilość zelatyny
trzyma wszystko w całości ale nie utwardza sera za bardzo - polecam jak kto się cukru nie boi
robilam w najwieksze upaly:
pawlowa, na to twarozek naturalny drobny na to maliny/borowki, co tam bylo.
wychodzilo pyszne i w samo lato
Może nie będą super równe, przy Pawlowej równe być nie muszą.
Do środka śmietana,ja latem dodaję zazwyczaj trochę żelatyny,serek waniliowy I owoce-truskawki,lub jagody,przykrywam drugim blatem i tu znów-albo cytrynowy curd ,albo czekolada miętowa rozpuszczona,wzorki jakieś machnąć ,ozdobić truskawkami,maczanymi w białej,lub gorzkiej czekoladzie.Taki tort można zamrozić i jeść prosto z zamrażarki.
bezowe naprawdę się bardzo łatwo robi-kwestia dobrego ubicia piany z cukrem na gęsto,błyszcząco i niezbyt wysoka temp.pieczenia-około 120.stopni z termoobiegiem.Długo,bo około 2godz.,ja sprawdzam od spodu,czy nie jest miękki,ewentualnie delikatnie obracam i dopiekam,a zazwyczaj wyłączam piekarnik i zostawiam w nim bezy na jakiś czas.Zawsze są chrupiące :-)