asusy sie zepsuly teraz robia dobre to firma dell ale nie ma co liczyc ze tani bedzie dobry trzeba przynajmniej z około 2tys wydac bo do gier to 2,5tys
ja kupiłam Della poleasingowego (sklep chyba diprocon się nazywał, ale pewna nie jestem) - polecił mi znajomy informatyk, pomógł wybrać model. Jestem zadowolona - a używam go między innymi do grafiki (może niezbyt zaawansowanej, bez 3D i animacji, ale jednak). Ma jedną wadę - ale mi akurat nie przeszkadza ona bardzo w użytkowaniu. Mam go dopiero pół roku, więc to może za krótko, żeby mówić, że jest super - ale znajomy ma dłużej podobny model (też poleasingowy) i wszystko jest ok. No i wiem, że to dość porządny model - nie marketowy, a dla firm - więc mam nadzieję, że posłuży jeszcze trochę. Kosztował chyba 800 zł.
Jak ma być tanio, to też bym polecał coś używanego ale z górnej półki, z procesorem i5. W pierwszej kolejności szukałbym jakiegoś EliteBooka np. 8460. Ja tak ostatnio zrobiłem i nie żałuję. Modele popularne są tandetnie wykonane niezależnie od marki.
Bo jak ok. 2500 zł, to np. świetne są Dell Latitude (to jest właśnie seria biznesowa, solidny sprzęt) opisane jako "Outlet", czyli naprawione laptopy ze zwrotów, które są objęte pełną gwarancją jak nówki (niecałe 3 lata naprawy na miejscu u klienta). Na przykład taki: http://allegro.pl/outlet-dell-latitude-3540-i5-4gb-win8-hd8850-fhd-i5504738580.html
Ogólnie rzecz biorąc, tak jak pisał @Wandeal, moim zdaniem też warto kupować laptopy "biznesowe", czyli:
Lenovo z literką T, X lub W na początku nazwy modelu, np. T430 itd. Dell Latitude, Precision HP EliteBook no i oczywiście MacBook Pro, ale one są droooogie...
Ja mam tanie Lenovo B560 kupione w USA, dołożyłem RAM do 8 GB i chodzi jak złoto z Windows 7. Nie jest bezawaryjne (zaliczyłem niestety awarię układu KBC, prawdopodobnie podczas wyciągania baterii), ale idzie wytrzymać. Mechanicznie całkiem dobrze się trzyma.
Komentarz
ale nie ma co liczyc ze tani bedzie dobry trzeba przynajmniej z około 2tys wydac bo do gier to 2,5tys
----------
Dwa i pół miliona za laptopa???
Ja pierdziu...
Póki co bezawaryjna, ale win8 jest wkurzajacy
Mąż mi kupił, i jestem zadowolona. Szybki bardzo.
Lenovo z literką T, X lub W na początku nazwy modelu, np. T430 itd.
Dell Latitude, Precision
HP EliteBook
no i oczywiście MacBook Pro, ale one są droooogie...