Podrzućcie jakiś sprawdzony przepis, udarłam właśnie dobrze ponad 7 litrów malin i coś z nimi zrobić.
Sok odpada bo nie mam sokownika a ręcznie mi się nie chce.
A dżem bym chciała w miarę gęsty ale najlepiej bez żadnych wynalazków typu żelifix bo to z konserwantem jest. I żeby się bez cukru albo z minimalną ilością dobrze trzymał....
Ktoś, coś?
8->
Komentarz
W tym roku chce zrobić z cukrem brzozowym.
Zamiast zelfiksu można dodać troche zwyklej żelatyny do gorącego. I w sloiki. Zakręcić, odwrócić.
http://www.robimywedliny.pl/mobile/pl/p/Pektyna-do-dzemow-30g/394?gclid=CIWDprmO7cYCFaXNcgodV5IPRg#
To link do pektyny bo zdjęcie mi nie wchodzi
Właśnie jestem u teściowej, ktora zamówiła na dziś 20 kg porzeczek. Oprócz soku, który robila teściowa ja zrobiłam 20 malutkich słoiczków dżemu i 5 słoiczków eksperymentalnej nutelli porzeczkowej - oczywiście z pozostałości owoców z sokownika.
Niestety tesciowa nie posiada przecieraka i wszystko przecieralam przez gęste sito. Mordęga, ale za to ani jednej pestki ani skorki, w gestym aksamitnym dżemie. W zimie do drożdżówek, a nawet na kanapki do szkoły, bo tak gesty że nie wycieka z chleba. Taki dżem pyszny z krążkami ryżowymi.
ed. W ub.roku robiąc dżem z malin zmieszalam czesc z musem jabłkowym. Pycha.
@Savia adżykę z teojego przepisu też przecierałam, bo skórki i pestki nijak mi nie pasowały do konsystencji.
Ufff... Dobrze, ze my lubimy adżikę nieprzecierana. b-(
Do garnka i gotować do uzyskania masy "dżemowej".
Wlewać do słoików.
Zakręcić i do czasy aż ostygną postawić do góry dnem.
To wszystko czyli roboty minimum tak na serio
My nie przecieramy.
Wystarczy odpowiednio długo gotować.
No chyba ze to tylko ja taka leniwa jestem:p
ZGROZA!
ale to Savia pytała, jak się pozbyć pestek.
Ja odpisałam tylko, jak to można skutecznie zrobić.
Nie pisałam o wybrednych domownikach.
Malinowy dżem dotychczas raz tylko pozbawiałam pestek, i to jedną małą porcję.
Natomiast porzeczkowy dżem i sosy pomidorowe udające keczup zawsze przecieram i nie widzę w tym nic dziwnego.
Warto pokręcić trochę korbką przecieraka, żeby mieć takie smakołyki, jakie się lubi i nie pluć pestkami przy jedzeniu.
Zresztą porzeczkowy dżem dużo zyskuje w smaku bez pestek.
Mogę Ci zrobić
Poniewaz nie mam patentu bez przecierania - robie tylko sok w sokowniku reszta na kompost. Papraniny przecierania nie cierpię. Wole kupic dzem.
Ja na razie sok zlałam do buteleczek i zamknęłam na gorąco ale nie wiem czy jednak nie przepasteryzować bo cukru mają śladową ilość (na ponad 3 litry tylko parę łyżek).
@Kotek, nie pasteryzuję malin. Nigdy mi się nie zepsuły. Gorące zakręcam, odwracam i jak wystygną sprawdzam, czy pokrywka złapała.