Podrzućcie jakiś sprawdzony przepis, udarłam właśnie dobrze ponad 7 litrów malin i coś z nimi zrobić.
Sok odpada bo nie mam sokownika a ręcznie mi się nie chce.
A dżem bym chciała w miarę gęsty ale najlepiej bez żadnych wynalazków typu żelifix bo to z konserwantem jest. I żeby się bez cukru albo z minimalną ilością dobrze trzymał....
Ktoś, coś?
8->
Komentarz
W tym roku chce zrobić z cukrem brzozowym.
Zamiast zelfiksu można dodać troche zwyklej żelatyny do gorącego. I w sloiki. Zakręcić, odwrócić.
http://www.robimywedliny.pl/mobile/pl/p/Pektyna-do-dzemow-30g/394?gclid=CIWDprmO7cYCFaXNcgodV5IPRg#
To link do pektyny bo zdjęcie mi nie wchodzi
Ufff... Dobrze, ze my lubimy adżikę nieprzecierana. b-(
Do garnka i gotować do uzyskania masy "dżemowej".
Wlewać do słoików.
Zakręcić i do czasy aż ostygną postawić do góry dnem.
To wszystko czyli roboty minimum tak na serio
My nie przecieramy.
Wystarczy odpowiednio długo gotować.
No chyba ze to tylko ja taka leniwa jestem:p
ZGROZA!
Poniewaz nie mam patentu bez przecierania - robie tylko sok w sokowniku reszta na kompost. Papraniny przecierania nie cierpię. Wole kupic dzem.
Ja na razie sok zlałam do buteleczek i zamknęłam na gorąco ale nie wiem czy jednak nie przepasteryzować bo cukru mają śladową ilość (na ponad 3 litry tylko parę łyżek).